01 Μάι 2024
READING

Noval Property: Πώς γεννήθηκε μία εταιρεία με αποτίμηση 571 εκατ.

4 MIN READ

Noval Property: Πώς γεννήθηκε μία εταιρεία με αποτίμηση 571 εκατ.

Noval Property: Πώς γεννήθηκε μία εταιρεία με αποτίμηση 571 εκατ.

Έχοντας ως ισχυρή παρακαταθήκη αρκετά από τα ακίνητα του ομίλου Βιοχάλκο, η εταιρεία ακινήτων Noval Property, διέθετε μία ισχυρή βάση περιουσιακών στοιχείων για να χτίσει αυτό που είναι σήμερα και να έχει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει να ισχυροποιείται τα επόμενα χρόνια. Η παρακαταθήκη αυτή της έχει δώσει την δυνατότητα σήμερα να έχει εύλογη αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων, η οποία υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, όπως προκύπτει από τη σχετική αποτίμηση στο τέλος του 2023.

Μάλιστα, σημαντικό μέρος των επενδύσεων που πραγματοποιεί έχει αμιγώς «πράσινο» αποτύπωμα, με διεθνείς πιστοποιήσεις όπως η πιστοποίηση LEED, να επισφραγίζουν αυτή την στρατηγική. Αποτελεί άλλωστε απαραίτητο εχέγγυο πλέον για όλες τις σημαντικές εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, να έχουν στην ομπρέλα τους σημαντικά ακίνητα που χαρακτηρίζονται από τον βιώσιμο χαρακτήρα τους.

Το μεγάλο project στην Πειραιώς

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακινήτων αποτελεί και το φιλόδοξο project μεικτής χρήσης που θα αναπτύξει η Noval Property στην Πειραιώς 252 στον Ταύρο, στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο. Για το συγκεκριμένο έργο η αδειοδοτική διαδικασία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμισι έτος για την ολοκλήρωσή της, καθώς αυτή τη στιγμή προηγείται η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Αμέσως μετά είναι απαραίτητη η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα ανοίξει και τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδιασμού που αφορά στην κατασκευή του ακινήτου. Το κτιριακό συγκρότημα που θα κατασκευαστεί θα έχει μεικτή χρήση, συμπεριλαμβανομένων χώρων γραφείων αλλά και εμπορικών χώρων και αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα από τα project που τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή εικόνα της άλλοτε βιομηχανικής περιοχής της οδού Πειραιώς, η οποία αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα με ταχείς ρυθμούς. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η επένδυση αυτή της Noval έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ η έκταση που προορίζεται προς αξιοποίηση από τη Noval Property αποτελείται από συγκρότημα 25 βιομηχανικών κτιρίων με συνολική επιφάνεια 43.868 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο εμβαδού 72.568 τετραγωνικών μέτρων.

Από τα ελάχιστα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα στον δήμο Αθηναίων

Σημειώνεται ότι το συγκρότημα είναι ένα από τα ελάχιστα μεγάλα βιομηχανικά ακίνητα εντός του ευρύτερου αστικού ιστού της πρωτεύουσας, το οποίο περιλαμβάνει και 2 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Ως προς τη διαδικασία και το πλάνο αξιοποίησης προβλέπεται η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα σύνθετο τουριστικό, πολιτιστικό, συνεδριακό, εμπορικό και επιχειρηματικό πόλο με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την περιοχή του Ελαιώνα. Ειδικότερα, η σχεδιαζόμενη επένδυση αναμένεται να περιλαμβάνει χρήσεις γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχείων, πολιτιστική, τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης συνολικής επιφάνειας GLA η οποία θα ανέλθει στα 56.740 τ.μ. Επίσης προβλέπεται να δημιουργηθουν πρόσθετες αθλητικές εγκαταστάσεις εμβαδού 3.500 τ.μ. αλλά και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 22.620 τ.μ.

Η Noval Property και το 2023, συνέχισε τόσο την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων εισοδήματος, όσο και την ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, κατά κύριο λόγο στους τομείς των γραφείων, logistics, και κατοικιών, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και με στόχευση πιστοποίησης κατά LEED, αποβλέποντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του χαρτοφυλακίου της και στη δημιουργία αξίας προς όφελος των εμπλεκομένων μερών.

Οι νέες κινήσεις στην αγορά

Στο τέλος του 2023 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου κτηρίου logistics στη Μάνδρα, ενώ παράλληλα προχώρησαν σημαντικά η κατασκευή του νέου κτηρίου γραφείων στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, η ανακατασκευή και μετατροπή υφιστάμενου κτηρίου σε μικτές χρήσεις κατοικιών και γραφείων στην οδό Αρδηττού στο Μετς, η ανακατασκευή υφιστάμενου κτηρίου γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και, σε συνεργασία με την Brook Lane Capital, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην οικόπεδο Kodak στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κτήριο γραφείων που θα έρθει να προστεθεί σε ήδη σημαντικά ακίνητα γραφείων όπως είναι για παράδειγμα το The Orbit, στην Κηφισίας, δίπλα από τον κινηματογράφο Δαναό, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ξεχωριστή, φουτουριστική του αρχιτεκτονική σχεδίαση.

Εύλογη αξία ακινήτων 571 εκατομμυρίων ευρώ

Να σημειώσουμε ότι την 31η Δεκεμβρίου 2023, η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των εξήντα ενός επενδυτικών ακινήτων και συμμετοχών της Noval Property διαμορφώθηκε σε 571 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%) έναντι της εύλογης αξίας της 30ης Ιουνίου 2023 που ήταν στα επίπεδα των 516 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.