29 Απρ 2024
READING

H DHL στη μάχη της μεταπώλησης

3 MIN READ

H DHL στη μάχη της μεταπώλησης

H DHL στη μάχη της μεταπώλησης

Η DHL θέλοντας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη μεταπώληση, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την εταιρεία Reflaunt για την παροχή υπηρεσιών logistics. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι επιχειρήσεις θα συνεργάζονται με τη Reflaunt για τη διαχείριση των προϊόντων που είναι για μεταπώληση και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις τις DHL για να πιστοποιηθούν από το προσωπικό της.

Πως θα γίνεται αυτή η συνεργασία;

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τον ιστότοπο μιας μάρκας, με τη διαφορά ότι πλέον θα χρησιμοποιούν το λογισμικό του Reflaunt το οποίο διαχειρίζεται τη διαδικασία. Μέσω αυτού θα προγραμματίζεται ώστε η DHL να παραλαμβάνει, ταξινομεί, πιστοποιεί, φωτογραφίζει, χειρίζεται και αποστέλλει τα προϊόντα στους πελάτες, ενώ εκείνοι δεν θα έχουν εικόνα όλου αυτού του συστήματος που λειτουργεί στα μετόπισθεν.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η μεταπώληση είναι μια τεράστια ευκαιρία ανάπτυξης για τα καταναλωτικά προϊόντα. Κατ’ αρχάς, επιτρέπει στο αγοραστικό κοινό να έχει πρόσβαση σε μάρκες που δεν θα μπορούσε διαφορετικά να αντέξει οικονομικά. Κάνει τις αγορές πιο οικονομικές ενώ ταυτόχρονα ωφελεί το περιβάλλον, δημιουργεί λιγότερα απόβλητα και παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων που διαφορετικά θα έμεναν αχρησιμοποίητα ή θα πήγαιναν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Δύσκολο μέχρι στιγμής

Ωστόσο υπάρχουν προβλήματα με τις επιχειρήσεις μεταπώλησης, καθώς έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να βγάλουν κέρδος ακόμα και αν έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια προσπαθώντας να δημιουργήσουν επιχειρήσεις μεταπώλησης σε μεγάλη κλίμακα.

Κι αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αρχικά, υπάρχει ένα όριο στο πόσα προϊόντα μπορούν να μεταπωληθούν επειδή πρέπει πάντα να είναι λιγότερα από τα καινούρια. Επιπλέον, τα προϊόντα μεταπώλησης έχουν υψηλότερο κόστος διαχείρισης, επιθεώρησης και ελέγχου ταυτότητας από τα νέα, επειδή κάθε προϊόν είναι μοναδικό και φτάνει μεμονωμένα αντί για χιλιάδες, ενώ κάποια από αυτά είναι απομιμήσεις που επίσης χρειάζεται να ξεχωριστούν και απομακρυνθούν από τα υπόλοιπα.

Ο κλάδος μεταπώλησης αλλάζει

Ωστόσο, παρά τα σημάδια κερδοφορίας που έχουν αρχίσει μόλις να γίνονται φανερά, η υποδομή για να γίνει ο κλάδος της μεταπώλησης αποτελεσματικός μόλις τώρα αρχίζει να δημιουργείται. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα τα προϊόντα που μεταπωλούνταν θεωρούνταν ότι προορίζονταν μόνο για τις ευάλωτες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, κάτι που όπως φαίνεται ευτυχώς αλλάζει σταδιακά.

Το ότι μια εταιρεία του μεγέθους της DHL πιστεύει ότι η μεταπώληση αποτελεί ευκαιρία είναι μια σημαντική αλλαγή. Σε αντίθεση με ό,τι πίστευαν εκείνοι που επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μεγάλες πλατφόρμες μεταπώλησης -όπως το The RealReal και το ThredUp-, μεγάλο μέρος της υποδομής σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται κατασκευαστεί ειδικά -μπορεί να συνδεθεί με τις υπάρχουσες λειτουργίες και αυτό κάνει η DHL.

Και δεν είναι η μόνη. Μια εταιρεία που ονομάζεται “Open For Vintage” συγκεντρώνει πληροφορίες από τις vintage μπουτίκ σε όλο τον κόσμο και αναρτά τα προϊόντα σε ηλεκτρονικές αγορές σε όλο τον κόσμο. Ένα ακόμα παράδειγμα ανασχεδιασμού της υπάρχουσας υποδομής αντί να επενδύονται δισεκατομμύρια για την κατασκευή μιας νέας. Η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης καθιστά πιθανό ότι θα δούμε περισσότερες τέτοιες εξελίξεις με την πάροδο του χρόνου.

Με την τάση αυτή, κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούμε να σκανάρουμε την ντουλάπα μας με το κινητό, να αποφασίζουμε τι θέλουμε να πουλήσουμε και να το αναρτάμε αμέσως στο διαδίκτυο. Μπορεί να ακούγεται μακρινό ακόμα, αλλά έρχεται. Η δέσμευση μιας εταιρείας στο μέγεθος της DHL είναι ένα από τα σημάδια ότι η μεταπώληση μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική με την εφαρμογή υπαρχόντων πόρων για την αύξηση της κερδοφορίας, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες της. 

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.