02 Μάι 2024
READING

Μελίνα Τραυλού: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών

4 MIN READ

Μελίνα Τραυλού: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών

Μελίνα Τραυλού: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ελλήνων Εφοπλιστών

Η Μελίνα Τραυλού είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή που θα τη συναντήσεις. Έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα να «κυριαρχεί» μέσα στον χώρο που βρίσκεται. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο τρόπος που καταφέρνει να το κάνει. Η «επιβολή» της έρχεται μέσα από το ζεστό της χαμόγελο, την θετική της αύρα και το χάρισμα να πείθει τους συνομιλητές της με ευγένεια και επιχειρήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά το γεγονός πως όχι μόνο διαθέτει μία τεράστια περιουσία, αλλά αποτελεί και την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η ίδια, αντί να προβάλει το «εγώ», προβάλει το «εμείς», το «μαζί» και την συνεργασία. Αυτές τις λέξεις κλειδιά τις επαναλαμβάνει πολύ συχνά στις ομιλίες και τις τοποθετήσεις της, αποδεικνύοντας ότι στόχος της είναι να ενώσει δυνάμεις για την επίτευξη των στόχων που θέτει.

Εξάλλου, όσοι την γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια γυναίκα με παιδεία, χαμηλών τόνων, με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Συνεχίζοντας την οικογενειακή ιστορία

Η μοναχοκόρη του αείμνηστου ιδρυτή της Neptune, Νικόλα Τραυλού, και της φημισμένης εικαστικού Μαρίτσας Τραυλού, έχει καταγωγή από την Κεφαλλονιά, γεννήθηκε όμως και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Από νωρίς γαλουχήθηκε σε ένα περιβάλλον που συνδύαζε το επιχειρηματικό ταλέντο με την καλλιτεχνική ευαισθησία, με την ίδια να «παίρνει» στοιχεία κι από τους δύο γονείς της, τα οποία συνδύασε με τη δική της προσωπικότητα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ενώ πλέον είναι Πρόεδρος των ναυτιλιακών εταιρειών Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises S.A., με κυρίαρχη παρουσία στην Ελλάδα πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών οχημάτων και της Neptune Dry Management Company, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών ξηρού φορτίου.

Η ίδια εργαζόταν στην εταιρεία από τα σχολικά της χρόνια και, στο πλευρό του πατέρα της, γνώρισε από νεαρή ηλικία τις μεγάλες προκλήσεις της ναυτιλίας, Ξεχωριστή στιγμή όταν στο λιμάνι Φρεντερίτσια της Δανίας παρέλαβαν το πρώτο πλοίο τους που έφερε το όνομά της, «Melina».

Αναλυτικότερα, η εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises της οποίας κρατά τα «ηνία» διαθέτει στόλο 18 πλοίων μεταφορικής ικανότητας έως 5.000 οχήματα, εξυπηρετώντας 20 χώρες με πάνω από 30 κομβικής σημασίας λιμάνια στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόλος της μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα, ενώ η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρές και μακροχρόνιες σχέσεις με όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στον χώρο της ναυτιλίας για τη διακεκριμένη δράση της σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Ακόμα, η κα. Τραυλού το 2017 ίδρυσε την εταιρεία Neptune Dry, η οποία διαχειρίζεται σήμερα στόλο πέντε φορτηγών πλοίων με μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των εταιρειών της Neptune. Από τον Οκτώβριο του 2021, μετά την έλευση του Κρεγκ Γιασιένσκι από τη νορβηγική Wallenius Wilhelmsen στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Neptune Lines, η κα. Τραυλού παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

«Σπάζοντας» μία παράδοση 106 ετών

Το 2022, η 52χρονη τότε Μελίνα Τραυλού εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, «σπάζοντας» με τον τρόπο αυτό μία παράδοση που κρατούσε 106 χρόνια, καθώς και οι 16 προκάτοχοί της ήταν άνδρες.

Ακόμα, αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Greek National Committee του νηογνώμονα DNV-GL, του διοικητικού συμβουλίου του Hellenic Mutual War Risks Association (Bermuda) Limited καθώς και του Board of Trustees του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης. Επίσης, είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Malta International Shipowners Association και διατελεί Επίτιμος Πρόξενος του Προξενείου της Δανίας στον Πειραιά.

Έντονη κοινωνική δράση

Όπως διαβεβαιώνουν οι άνθρωποι που την γνωρίζουν, στον «πυρήνα» του κώδικα αξιών της βρίσκεται η κοινωνική αλληλεγγύη. Άλλωστε, η κοινωνική προσφορά τόσο των εταιρειών της, όσο και της ιδίας είναι διαχρονική, συνεπής και αναγνωρισμένη και ξεχωρίζει στο χώρο της ναυτιλίας για τη διακεκριμένη δράση όσον αφορά στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΣYN-ENΩΣIΣ, που είναι ο «βραχίονας» κοινωνικής προσφοράς που έχει αναπτύξει η Ένωση Eλλήνων Eφοπλιστών καθώς και ιδρυτικό μέλος της Axion Hellas, που στηρίζει έμπρακτα ευάλωτες ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Συμμετείχε ενεργά και στην ίδρυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, Endeavor Greece.

Μελίνα Τραυλού: Η "καπετάνισσα" της Neptune Lines - News - Youweekly

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.