01 Μάι 2024
READING

Η… φούσκα της τσίχλας έσκασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

3 MIN READ

Η… φούσκα της τσίχλας έσκασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η… φούσκα της τσίχλας έσκασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πανδημία και είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι οι συνέπειες που προκάλεσε, αντιμετωπίζονται μέχρι και σήμερα. Ο Covid 19 άγγιξε τα πάντα: ανθρώπους, βιομηχανία, εμπόριο, μεταφορές, τεχνολογία. Και είναι από τις λίγες φορές που όταν λέμε “τα πάντα” το εννοούμε. Επηρέασε μέχρι και τις πωλήσεις της τσίχλας. 

Η φούσκα της τσίχλας έσκασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι μάσκες έκαναν τους ανθρώπους να ανησυχούν για πολλά, όχι όμως και για τη δυσάρεστη αναπνοή τους. Ο αριθμός των συσκευασιών τσίχλας που πωλήθηκαν, μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, σύμφωνα με την Circana.

Και η ζήτηση αυξήθηκε ελάχιστα από τότε. Πέρυσι, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν λιγότερο από 1%, 32% δηλαδή λιγότερο από το 2018. Στη συνέχεια, αν και τα έσοδα από τις πωλήσεις της επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα, αυτό οφειλόταν κυρίως στον πληθωρισμό. Ένα πακέτο τσίχλες αυξήθηκε περίπου ένα δολάριο, σε σχέση με το 2018.

Συνέπεια των παραπάνω, ήταν αρκετές από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο να εγκαταλείψουν την αγορά. Το 2022, η Mondelez International σταμάτησε τις δραστηριότητες των εμπορικών σημάτων Trident, Dentyne, Bubblicious και Chiclets στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, με στόχο να εστιάσει σε προϊόντα με μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Και δεν ήταν μόνο η πανδημία

‘Ενας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών προσπαθούν να περιορίσουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση τσίχλας, καθώς ακόμη και εκείνες χωρίς ζάχαρη, περιέχουν συχνά τεχνητά γλυκαντικά.

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες που διεξάγονται εδώ και χρόνια αποδεικνύουν ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξίσου εθιστικά με το τσιγάρο και το αλκοόλ. Διαφορές στην κατανάλωση τσίχλας παρατηρείται ωστόσο και μεταξύ των ηλικιών: η Gen Χ μασά τσίχλες περισσότερο από τους Millenials, ενώ οι εκπρόσωποι της Gen Z προτιμούν περισσότερο νεωτεριστικά προϊόντα, όπως οι ξινές τσίχλες.

Η τσίχλα ανακουφίζει από το στρες;

Η ιδέα “κόλλησε” στο μυαλό των επικεφαλής της Mars Inc, το καλοκαίρι του 2020, όταν η εταιρεία έψαχνε μανιωδώς τρόπους για να τονώσει τις πωλήσεις της τσίχλας. Παρατηρώντας μια νοσοκόμα η οποία φορούσε πάντα μάσκα, αλλά μασούσε τσίχλα για να ηρεμήσει, εκπρόσωπος της εταιρείας σκέφτηκε ότι η τσίχλα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει από το άγχος ή για να βοηθήσει κάποιον να συγκεντρωθεί.

Η Mars Inc. που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιο της την 133χρονη μάρκα Wringley, εκτιμώντας ότι οι τσίχλες μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως άμεσο ανακουφιστικό από το στρες, ξεκίνησε τον Ιανουάριο μια παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια που τις προωθούσε ως μέσο καταπολέμησης του στρες.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο και μια παγκόσμια τάση που δίνει έμφαση σε θέματα ευεξίας και ψυχικής υγεία, η καμπάνια στοχεύει να προσελκύσει 10 εκατομμύρια νέους καταναλωτές στις ΗΠΑ μέχρι το 2030, λανσάροντας νέα προϊόντα που απευθύνονται σε αθλητές, όπως τσίχλες με πράσινο τσάι και βιταμίνη Β ή καφεΐνη.

Αναλυτές και εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης για τις τσίχλες, αν η βιομηχανία προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και συνήθειες των πελατών.

Κάτι που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι οι άνθρωποι ενοχλούνται πολύ από τα επίμονα σημάδια που αφήνουν οι πεταμένες τσίχλες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια και πως πρόσφατα το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τις εταιρείες που τις παράγουν, να διαθέτουν ένα ποσό στις υπηρεσίες και τα συνεργεία καθαρισμού των αρμόδιων φορέων για να αφαιρούν τους λεκέδες. Η Σιγκαπούρη, για τον ίδιο λόγο, προέβη σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο το 1992, απαγορεύοντας με χαρακτηριστική ευκολία… την πώληση τσιχλών.   

Photo: Unpslash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.