02 Μάι 2024
READING

Ελληνικά Αλκοολούχα Ποτά: H δυναμική εξαγωγή και οι… premium προτιμήσεις των νέων

4 MIN READ

Ελληνικά Αλκοολούχα Ποτά: H δυναμική εξαγωγή και οι… premium προτιμήσεις των νέων

Ελληνικά Αλκοολούχα Ποτά: H δυναμική εξαγωγή και οι… premium προτιμήσεις των νέων

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της EUROSTAT, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών), το έτος που πέρασε, η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών αλκοολούχων ποτών ενισχύθηκε περαιτέρω, και μάλιστα ξεπέρασε κατά πολύ σε αξία τα επίπεδα πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, το 2023 οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών έφτασαν τα 106,09 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε μία αύξηση της τάξεως του 9,4% (+9,12 εκατ. ευρώ σε απόλυτες τιμές), σε σχέση με το 2022. Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε ότι η αύξηση αυτή αναφέρεται στη συνολική αξία και όχι στην ποσότητα εξαγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών, η οποία μάλιστα παρουσίασε, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πτώση, ποσοστού που φτάνει το 5,02%.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σε βάθος πενταετίας, ο κλάδος της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων ποτών, καταγράφει αύξηση των εξαγωγών του, σε αξία κατά +39,3%. Η αυξητική τάση ωστόσο όσον αφορά αυτή την περίοδο αντικατοπτρίζεται και σε ποσότητα, ποσοστού +5,2%. Από το 2013 (οπότε και η αξία βρισκόταν στα 73.657.777 ευρώ), το 2023 «σκαρφάλωσε» στα 106.097.595 ευρώ. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε ποσοστό της τάξεως του 45%. Εν αντιθέσει, η ποσότητα που παράγεται, έχει αυξηθεί λιγότερο από 10% (333.459.100 ευρώ το 2013 και 36.238.445 ευρώ το 2023).

Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι εντός του 2023, η εξαγωγή των αλκοολούχων ποτών σημείωσε μείωση στις Τρίτες Χώρες, όπως το Ιράκ, το οποίο ωστόσο, όπως αναφέρουν τα στοιχεία, αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη χώρα προορισμού των ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Η μείωση, βέβαια, ήρθε αναπόφευκτα, λόγω της απαγόρευσης εισαγωγής και πώλησης αλκοολούχων ποτών στις Τρίτες Χώρες.

Κατά συνέπεια, η μείωση των εξαγωγών σε αυτές έφερε και την άνοδο της μέσης τιμής πώλησης των ποτών αυτών. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση τιμή αυξήθηκε +15,2 % (19,2 % σε Τρίτες Χώρες & 14,5 % εντός ΕΕ 27), σε σύγκριση με το 2022.

Το ούζο μεγάλος νικητής στις προτιμήσεις

Στην κορυφή των προτιμήσεων μεταξύ των άλλων ελληνικών αποσταγμάτων, βρίσκεται το ούζο, το οποίο το 2023 κατέλαβε το 58% της αξίας και το 68% της ποσότητας του συνόλου των εξαγωγών των ελληνικών αποσταγμάτων. Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι το ούζο συναντά στις εξαγωγές αντίστοιχα ποτά – ανταγωνιστές από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία (ποτό που ονομάζεται Aguardente) και η Ιταλία (Sambuca).

Έχει ενδιαφέρον στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 1989 και, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1576/89, η Ελλάδα κέρδισε το δικαίωμα να χαρακτηρίζει το ούζο ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η έκθεση των στοιχείων τονίζει ότι, αν και με πολύ μικρό ποσοστό, τσίπουρο και τσικουδιά καταγράφουν σταθερή άνοδο στον «πίνακα» του συνόλου των εξαγωγών.

Ούζο και τσίπουρο ψηφίζουν οι Γερμανοί

Στην πρώτη θέση των θερμών υποστηρικτών των ελληνικών αλκοολούχων ποτών έρχεται η Γερμανία, ως η βασική χώρα εξαγωγής, καθώς το 40% σε αξία (42,5 εκατ. ευρώ) και το 45,4% σε ποσότητα (16,5 εκατ. κιλά) της ελληνικής ποτοποιίας, οδηγείται εκεί.

Τα ελληνικά αποστάγματα κερδίζουν δημοφιλία και στους νέους εντός συνόρων

Η τάση που καταγράφεται με τους καταναλωτές της ΕΕ να «δίνουν την ψήφο τους» στα ελληνικά αποστάγματα, παρατηρείται ως ένα βαθμό και εντός συνόρων, καθώς ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς το τοπικό προϊόν και την παράδοση, μέσα από νέες πρωτοβουλίες και προϊόντα που προσφέρουν μία ακόμη πιο βελτιωμένη και υψηλή ποιότητα στα πάντα διαχρονικά ελληνικά αποστάγματα. Δημιουργείται, κατ΄αυτόν τον τρόπο μία νέα τάση, όπου τα αποστάγματα που κάποτε ήταν συνδεδεμένα με την απόλαυση σε μέρη της επαρχίες, σε διακοπές και, κυρίως, από μεγαλύτερες ηλικίες, τσίπουρο και άλλες ελληνικές παραγωγές κερδίζουν μία θέση στα σπίτια των νεότερων ηλικιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα προϊόντα Back to the Roots, που παράγονται από μία ελληνική εταιρία premium λικέρ, που αναβιώνουν παλιές συνταγές με πλούσια παράδοση και περιέχουν 100% φυσικά συστατικά, παρουσιάζοντάς τα σε μία εκλεπτυσμένη συσκευασία που δίνει σύγχρονη υπόσταση στο παραδοσιακό προϊόν. Μεταξύ άλλων παράγει ρακόμελο, μαστίχα, λικέρ κανέλα και δίκταμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.