02 Μάι 2024
READING

Πέτρος Παππάς: Mega deal στη ναυτιλία για τον πρώην μέτοχο της ΑΕΚ

3 MIN READ

Πέτρος Παππάς: Mega deal στη ναυτιλία για τον πρώην μέτοχο της ΑΕΚ

Πέτρος Παππάς: Mega deal στη ναυτιλία για τον πρώην μέτοχο της ΑΕΚ

H συμφωνία του Έλληνα εφοπλιστή, Πέτρου Παππά, να απορροφήσει μέσω εξαγοράς την Eagle Bulk, η οποία θα ενσωματωθεί στην εταιρεία του, Star Bulk Carriers, είναι κάτι που συζητούσε πολύ έντονα η αγορά τις τελευταίες ημέρες. Και όχι άδικα εάν κανείς σκεφτεί ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων χρόνων στον τομέα της παγκόσμιας ναυτιλίας, από την οποία πρόκειται να δημιουργηθεί μία κοινή εταιρεία κολοσσός, η οποία θα αποτελείται από φορτηγά πλοία και η κεφαλαιοποίησή της θα αγγίξει τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μία τέτοια συμφωνία έρχεται αφενός να δημιουργήσει έναν ναυτιλιακό παίκτη πολύ μεγάλου βεληνεκούς, ενώ ο Πέτρος Παππάς κατάφερε μέσα από την κίνησή του να αιφνιδιάσει το παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Η συγχώνευση της εταιρείας του με την Eagle Bulk Shipping δημιουργεί επί της ουσίας τη μεγαλύτερη εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία ξηρού χύδην φορτίου με έναν συνδυασμένο στόλο 169 πλοίων.

Επικεφαλής της ενοποιημένης εταιρείας θα είναι ο Πέτρος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk, ενώ θα ενταχθούν στο σχήμα που δημιουργείται μέσα από τη συγχώνευση και οι ανώτερες υπηρεσίες της Eagle Bulk. Την ίδια στιγμή ο Σπύρος Καπράλος της Star Bulk θα γίνει πρόεδρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eagle, ενώ θα συμμετάσχει στο συμβούλιο κατά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Star Bulk διαχειρίζεται έναν στόλο 117 πλοίων, από τα πλοία newcastlemax έως τα πλοία supramax, ενώ η Eagle Bulk διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους supramaxes και ultramaxes, που αποτελείται από 52 πλοία. Ο συνδυασμένος στόλος θα είναι κατά κύριο λόγο εξοπλισμένος με scrubber. Η Star Bulk Carriers Corp. έχει συνδυασμένη ρευστότητα σχεδόν 420 εκατ. δολάρια.

Ο Κωνσταντινουπολίτης, πρώην σκοποβόλος και ΑΕΚτζής

Γεννημένος το 1953 στην Κωνσταντινούπολη, ο Πέτρος Παππάς πέρασε τα παιδικά του χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και μεγάλωσε. Παρά την αρχική ενασχόλησή του με το άθλημα της σκοποβολής, εν τέλει αφοσιώθηκε στη ναυτιλία, για να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οντότητες στον κλάδο. Μάλιστα, η σχέση του με τη σκοποβολή ήταν τέτοια που ο ίδιος έφτασε και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, αγωνιζόμενος στο «σκητ».

Στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστός από την ενασχόλησή του με τα πεπραγμένα της ΑΕΚ, καθότι είναι ΑΕΚτζής και ταυτόχρονα συμμετέχει επί πολλά έτη στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας. Ταυτόχρονα είναι και ένας από τους ιδρυτές της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.». Το 2004 εισήλθε στα πεπραγμένα της ΠΑΕ ΑΕΚ, κατέχοντας το 5,32% των μετοχών της. Ωστόσο το 2011 αποχώρησε, αλλά η αγάπη του για την ομάδα παραμένει μέχρι σήμερα και την ενισχύει με διάφορους τρόπους.

Τα πρώτα χρόνια και τα βήματα στη ναυτιλία με τον εφοπλιστή Γιώργο Οικονόμου

Η αρχή για τον Παππά στη ναυτιλία έγινε το 1980, στις αρχές της δεκαετίας όταν ο ίδιος και ένας φίλος του ο Γιώργος Οικονόμου, έλαβαν την απόφαση να ασχοληθούν ενεργά με το χώρο της ναυτιλίας. Με αρχικό κεφάλαιο 700.000 ευρώ ο Παππάς πήρε και ένα δάνειο από τον πατέρα του για να υλοποιήσει το εγχείρημά του. Από την πλευρά του ο Οικονόμου πούλησε ένα σπίτι που είχε στη Νέα Υόρκη έναντι 396.000 δολαρίων και με την ενίσχυση από φίλους, κατάφεραν να αγοράσουν το πρώτο τους καράβι.

Σε ηλικία 31 ετών, το 1984, ο Πέτρος Παππάς ίδρυσε την Ocean Bulk μαζί με τον πατέρα του Αλέκο Παππά, την αδερφή του Σοφία Γεράρδη και τον θείο του, Γιάννη, τραπεζίτη στην Ελβετία. Από τότε βέβαια κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και τα δεδομένα άλλαξαν δραστικά μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν. Σήμερα ο Πέτρος Παππάς βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις του πίνακα με τα 100 πιο ισχυρά ονόματα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας σύμφωνα με τη Lloyd’s List, ενώ το 2023 βρισκόταν στην θέση 42. Το 2006 ίδρυσε την Star Bulk, έχοντας ως βασική φιλοσοφία της μετέπειτα πορείας του: «Δώσε μου ένα πλοίο και θα κινήσω τη γη» .

Πέτρος Παππάς: Ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες εφοπλιστές που στηρίζει τα ελληνικά ναυπηγεία | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.