29 Απρ 2024
READING

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι ειδήσεις που ξεχώρισαν

6 MIN READ

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι ειδήσεις που ξεχώρισαν

9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Οι ειδήσεις που ξεχώρισαν

Στους Δελφούς «χτυπάει η καρδιά» της οικονομίας, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας, από την Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου, καθώς εκεί διεξάγεται το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο τίτλος της φετινής συνάντησης είναι η «Μεγάλη Μετάβαση», ενώ κεντρικός άξονας των συζητήσεων είναι οι  πολύπλευρες μεταβάσεις που σημειώνονται σχεδόν σε κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία μάλιστα κήρυξε και την έναρξη των εργασιών, ενώ  πολιτικοί ηγέτες, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, κορυφαίοι επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη διεθνών οργάνων και οργανισμών, επιδραστικές δεξαμενές σκέψης και πρωτοπόροι επιστήμονες αναλύουν τους μετασχηματισμούς που μεταμορφώνουν σήμερα τον κόσμο μας.

Πάμε να δούμε μερικές από τις κυριότερες επιχειρηματικές ειδήσεις που προέκυψαν μέχρι τώρα.

Για τον ρόλο της Ελλάδας ως διεθνούς ναυτιλιακού ηγέτη και τις προοπτικές της για το μέλλον, μίλησε ο κ. Αντώνης Λαιμός, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε) και Πρόεδρος της ENESEL S.A. Σύμφωνα με τον κ. Λαιμό, «η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ποτέ, καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές κατέχουν το 20% του παγκόσμιου στόλου και 60% του ευρωπαϊκού. Το θέμα είναι σε ποια κατάσταση είναι ο στόλος και πως χρηματοδοτείται».

Αναλύοντας την σημερινή εικόνα του κλάδου της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, ο κ. Λαιμός σημείωσε ότι υπάρχει ποικιλία εφοπλιστών στο κάδρο, τόσο μικροί, όσο και μεγάλοι ιδιοκτήτες, άλλοι με παραδοσιακούς πόρους χρηματοδότησης, άλλοι που βασίζονται σε ομόλογα, άλλοι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο. Οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές, κατά τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουν σύγχρονο στόλο, με παραγγελίες που καταγράφουν αύξηση πάνω από 50% και μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης στο μέλλον.

Ακόμα, τριετές μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της καλής διατροφής υπεγράφη μεταξύ της Delta Foods Greece και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας. «Το μνημόνιο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εφαρμοσμένη έρευνα, εκπαίδευση και ευρύτερη ενημέρωση του κόσμου για το τι σημαίνει καλή διατροφή», ανέφερε ο Χρήστος Τσόλκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Foods, ανοίγοντας την συζήτηση με τίτλο «Leveraging Partnerships to amplify the benefits of good nutrition in public health».

Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η καλή διατροφή να γίνει ένας εύκολος και ρεαλιστικός τρόπος ζωής. «Η βιομηχανία οφείλει να κάνει την διατροφή προσβάσιμη, απολαυστική, υγιεινή, ρεαλιστική. Για εμάς αυτό δεν είναι απλά στόχος αλλά αποστολή», ανέφερε ο κ. Τσόλκας, επισημαίνοντας παράλληλα την σημασία που έχουν οι συνεργασίες με φορείς που έχουν το ίδιο όραμα, όπως πανεπιστήμια, σούπερ μάρκετ και ΜΚΟ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση με τίτλο «Κλιματικά ρίσκα και ευκαιρίες: Επιπτώσεις στο τραπεζικό και το ασφαλιστικό σύστημα», με τους συμμετέχοντες στο πάνελ να προκρίνουν τη συνεργασία, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων. Ακόμα εξέτασαν το πώς οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές στον κόσμο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

«Δεν μπορούμε να προλάβουμε τα καιρικά φαινόμενα ή να τα σταματήσουμε, αλλά στον μετριασμό των επιπτώσεων, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχουμε τον παλιότερο μέσο όρο ηλικίας στόλου αυτοκινήτων. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πιο πράσινες λύσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Τάσος Αναστασίου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, καθώς και η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνο Μαύρο. «Είμαστε ήδη μεγάλος παίκτης και φιλοδοξούμε να γίνουμε ολοκληρωμένος παίκτης στην περιοχή» τόνισε ο κ. Μαύρος από το βήμα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα. Υπογράμμισε ότι η φθηνότερη κιλοβατώρα είναι η πράσινη κιλοβατώρα κι όσο παράγεις φθηνότερη ενέργεια, οι τιμές θα υποχωρούν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα.

«Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που “πρασινίζει” συνεχώς», ανέφερε ο κ. Μαύρος, ο οποίος εξήγησε ότι καταρχήν έχει έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για τη τριετία. Κατά δεύτερον, επειδή όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζει τη παραγωγή από λιγνίτη, που πέρυσι συμμετείχε μόνο κατά 22%, πετυχαίνοντας πολύ μεγάλες εξοικονομήσεις. Ένα από τα πιο «βρώμικα» κάποτε utility στην ΕΕ, κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 24%, από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες», σημείωσε ο κ. Philipp Hildebrand, Αντιπρόεδρος της BlackRock στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την παρέμβαση του κατά την δεύτερη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μιλώντας με τον κ. Peter Spiegel, Managing Editor των Financial Times, ο αξιωματούχος της κολοσσιαίας επενδυτικής εταιρείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό.

Όπως εξήγησε, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό. Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι μόνο εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων. Μειώθηκε η παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαρκή μάχη: ο πληθωρισμός να έχει ανοδικές τάσεις και να θέλουμε να διατηρήσουμε χαμηλά επιτόκια.

Τέλος, για τη στρατηγική μείωσης της βλάβης που σχετίζεται με το κάπνισμα και έχει αποτελέσει τη βάση για την εμφάνιση καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων καπνού μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος.

«Τα εναλλακτικά προϊόντα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης για όλους εκείνους τους ενήλικους καπνιστές που δεν διακόπτουν το κάπνισμα. Πιστεύουμε ότι η μείωση της βλάβης, μέσω των εναλλακτικών προϊόντων, μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική πολιτική, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη, για τη διαχείριση του καπνίσματος. Πιστεύουμε σε αυτό και πράττουμε ανάλογα». Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος αναφέρθηκε ακόμα στην επείγουσα φύση του παγκόσμιου προβλήματος του καπνίσματος.

«Η απάντησή της Παπαστράτος και της Philip Morris International είναι αποφασιστική, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12.5 δισεκ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια για να δημιουργήσουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα εναλλακτικά προϊόντα που διαθέτουν προφίλ χαμηλότερου κινδύνου. Είναι ανάγκη να δούμε με ρεαλισμό το θέμα του καπνίσματος, μακριά από ιδεοληψίες. Και αυτό προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιστημόνων, της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας». Ο κ. Καργαρώτος έδωσε τέλος έμφαση στην ανάγκη ορθής ενημέρωσης των καπνιστών για το τι θα σήμαινε για εκείνους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο και να προτιμήσουν μια συγκριτικά καλύτερη εναλλακτική.

Το 9ο Οικονομικό Φόρουμ θα ολοκληρώσει τις εργασίες του το Σάββατο 13 Απριλίου και το The Total Business θα σας κρατάει ενημερωμένους για όλα όσα συμβαίνουν εκεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.