29 Απρ 2024
READING

Χαρτογράφηση της αγοράς πληροφορικής

4 MIN READ

Χαρτογράφηση της αγοράς πληροφορικής

Χαρτογράφηση της αγοράς πληροφορικής

Τρίμηνο με αρκετά σκαμπανεβάσματα για τις εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, καθώς ξεκίνησε δυναμικά – ειδικά τον πρώτο μήνα του έτους- ενώ έκλεισε αρκετά νωχελικά ή και με πτώση για τις μετοχές αρκετών εξ αυτών.

Η πληροφορική βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το πρώτο τρίμηνο. Μεγάλες κινήσεις στο Χρηματιστήριο, μεγάλοι όγκοι, υψηλά ιστορικά για πολλές εισηγμένες του κλάδου αλλά και σημαντικά deals, κάτι που είναι απόρροια του γενικότερα αισιόδοξου κλίματος που επικρατεί στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις και τις κινήσεις των μετοχών πληροφορικής το πρώτο τρίμηνο, τόνισαν ότι το μέλλον προμηνύεται καυτό και αυτό που έγινε στο Χρηματιστήριο το προηγούμενο διάστημα αποτυπώνει του λόγου το αληθές. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η πληθώρα έργων πληροφορικής, έχουν δώσει «μπόλικο καύσιμο» στις εταιρίες, τα ανεκτέλεστα έργων έχουν ανέβει στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ προσδοκούν και με την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης, τα κέρδη να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά αυτό το κλίμα δεν έχει επηρεάσει μόνο τις εισηγμένες του κλάδου, αλλά και όσες είναι εκτός Χρηματιστηρίου, όπως η SoftOne του Πάνου Γερμανού. Ενώ όπως όλα δείχνουν, μετά την εξαγορά της Entersoft από το Olympia Group, θα ακολουθήσει συγχώνευση, δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο πόλο business software στη χώρα.

Μεγάλες εκπλήξεις στη μικρή κεφαλαιοποίηση

Αν και πολλοί περίμεναν οι εταιρείες με μεγάλη κεφαλαιοποίηση να είναι οι περισσότερο ωφελημένες του κλάδου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποτυπώθηκε στο ταμπλό το προηγούμενο τρίμηνο.

Η μεγάλη κερδισμένη του δείκτη των μετοχών τεχνολογίας-πληροφορικής ήταν η Quality & Reliability (Q&R), καθώς η μετοχή της στο πρώτο τρίμηνο έκανε ράλι 121,67%, από τα 0,6 ευρώ στα 1,325 ευρώ στις 28/3. Το παρασκήνιο πίσω από αυτή τη κίνηση πολύ πλούσιο, καθώς μπήκαν εφοπλιστικά κεφάλαια στη μετοχή, τα οποία την έκαναν στόχο για πολλούς επενδυτές.

Αρχικά «μπήκε» στη μετοχή η σύζυγος του πρώην εφοπλιστή Γιάννη Καραγεώργη, κ. Σοφία Σωτηράκου. Η οποία μάλιστα έγινε και βασικός μέτοχος με 32%. Αργότερα ο εφοπλιστής Ηλίας Γκότσης της Eurotankers, μέσω της Marbella Investments INC, απέκτησε το 5,01% της Q&R.

Οι κινήσεις αυτές της Q&R επηρέασαν θετικά ακόμα μία εισηγμένη χαμηλής κεφαλαιοποίησης, αυτή της CPI. Εκεί, αν και δεν υπήρξε είσοδος νέων επενδυτών στη μετοχή, μέσα στο τρίμηνο έγραψε μεγάλη άνοδο, κυρίως τις τελευταίες 2 εβδομάδες του τριμήνου. Η μετοχή εκκίνησε το έτος στα 0,65 ευρώ και έκλεισε στις 28/3, στα 0,932 ευρώ. Μια αύξηση δηλαδή της τάξης του 43,08%. Ενώ και η Real Consulting έγραψε στο κλείσιμο του τριμήνου μια άνοδο άνω του 55%.

Γιατί το deal EntersoftOlympia επηρέασε την υψηλή κεφαλαιοποίηση

Το μεγάλο deal στον κλάδο ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου και δεν είναι άλλο από την εξαγορά της Entersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού. Με το τίμημα να αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ.

Το deal έκλεισε στα 8 ευρώ/μετοχή, με την μετοχή της Entersoft να «κλειδώνει» λίγες ημέρες μετά στο ταμπλό σε αυτή την τιμή. Ενώ εκκίνησε από τα από τα 6,4 ευρώ στην «αυγή» του νέου έτους.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του deal συνέβη κάτι αξιοπρόσεκτο σε μετοχές του κλάδου οι οποίες κινούνταν ανοδικά μέχρι τότε. Όπως η μετοχή της Epsilon Net.

Η Epsilon Net του Γιάννη Μίχου, ξεκίνησε από τα 9,5 ευρώ, έφτασε μέχρι τα 10,72 στις 20/2 και από τότε είχε μόλις 9 ανοδικές συνεδριάσεις. Τελικά έκλεισε στα 9,6 ευρώ (28/3) με απώλειες από τις 20/2 να είναι άνω του 10,4%.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι αυτό είναι λογικό, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι το κοινό μέτωπο EntersoftSoftOne θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και μπορεί να δημιουργήσει «προβλήματα» στον όμιλο του κ. Μίχου, κυριαρχώντας στο business software.

Η Space Hellas είχε και εκείνη «σκαμπανεβάσματα» καθώς εκκίνησε από τα 7,42 ευρώ το νέο έτος, έφτασε μέχρι τα 8,4 ευρώ και έκλεισε στο τρίμηνο στα 7,94 ευρώ. Ενώ και η Ideal, παρά τα εντυπωσιακά pro forma αποτελέσματα που ανακοίνωσε, είδε τη μετοχή της να γράφει μια οριακή άνοδο της τάξης του 0,4% το τρίμηνο και η Quest σημείωσε μικρή άνοδο 4,63%.

Οι τζίροι

Ολες οι εταιρείες του κλάδου που ανακοίνωσαν αριθμούς για το 2023, είχαν αξιοπρόσεκτη αύξηση τζίρου, κυρίως καθοδηγούμενες από τα πολλά έργα ψηφιοποίησης.

Η Entersoft, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το deal εξαγοράς της από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, ανακοίνωσε ετήσια αποτελέσματα, στα έδειξε αύξηση τζίρου κατά 28% σε σχέση με το 2022, καθώς διαμορφώθηκαν στα 37,8 εκατ. ευρώ από 29,6 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Quest έβγαλε τζίρο στα 1,2 δισ. ευρώ με τα 150 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τον κλάδο πληροφορικής και την Unisystems ενώ η Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου κατέγραψε αύξηση τζίρου 120%, στα 384,3 εκατ. ευρώ το 2023.

Ο κύκλος εργασιών της Performance ανήλθε στα 57,7 εκατ. ευρώ με αύξηση 37,7% και η Profile εμφάνισε κύκλο εργασιών 30,1 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ το 2022. Η Softone αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα για την χρήση του 2023, το 2022 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,2 εκατ. ευρώ ενώ η διοίκηση αναμένει να κλείσει το 2023 με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.