29 Απρ 2024
READING

Νικόλας Λυκιαρδόπουλος: Ο εφοπλιστής που επένδυσε στα ψάρια

3 MIN READ

Νικόλας Λυκιαρδόπουλος: Ο εφοπλιστής που επένδυσε στα ψάρια

Νικόλας Λυκιαρδόπουλος: Ο εφοπλιστής που επένδυσε στα ψάρια

H σχέση του εφοπλιστή, Νικόλα Λυκιαρδόπουλου, με τον κλάδο των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών είναι ιδιαίτερα στενή τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος έκανε την αρχή το 2014 εξαγοράζοντας την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Γ.&Π. Μπιτσάκος μέσω του επενδυτικού fund Diorasis από κοινού με τον fund manager Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου σε συνεργασία με τον οικονομολόγο Γιώργο Μομφεράτο, τον τραπεζίτη Γιάννη Μπράβο και τους επιχειρηματίες Περικλή Β. Λιβά και Ανδρέα Σωτηρόπουλο.

Η Diorasis, που είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει πρόσβαση τόσο σε ίδια κεφάλαια όσο και σε διεθνείς χρηματοδότες, κάτι που εξασφαλίζουν οι βασικοί της μέτοχοι, είναι ένας από τους τρεις επενδυτές εξ αυτών που φέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό που δεν είναι αποκλειστικά επενδυτικά κεφάλαια.

Οι άλλοι δύο είναι ο καναδικός όμιλος Cooke που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς και η Amerra Capital που το 2016 εξαγόρασε την Ανδρομέδα. H εξαγορά της Μπιτσάκος το 2014 έναντι 20 εκατ. ευρώ αποτέλεσε πιλοτικό project με στόχο την εξοικείωση με τη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και την ευρύτερη αγορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πριν προχωρήσει σε μεγαλύτερη έκθεση στον κλάδο.

Αυτή την περίοδο ακούγεται στην αγορά ότι ο Λυκιαρδόπουλος μέσω της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών, Philosofish, η οποία αποτελεί μετεξέλιξη και μετονομασία της Μπιτσάκος, συμμετέχει στη διαδικασία για την απόκτηση της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, η οποία τζιράρει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Προβλήματα που απορρέτουν κυρίως από τον υψηλό της δανεισμό που υπολογίζεται σε πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ και ενώ η εταιρεία διανύει ένα δύσβατο ομολογουμένως μονοπάτι.

Mέλος μίας από τις πιο παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειας

O ίδιος ανήκει σε μία από τις πιο παραδοσιακές ναυτιλιακές οικογένειες, καταγόμενος από την Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από τις Κεραμιές Λειβαθούς, έναν από τους σημαντικότερους ναυτότοπους των ελληνικών θαλασσών. Σήμερα η τρίτη γενιά της οικογένειας Λυκιαρδόπουλου, δραστηριοποιείται στις παγκόσμιες θάλασσες μέσω της εταιρείας NEDA Maritime, με επικεφαλής τους Νικόλα και Μιχάλη Λυκιαρδόπουλο.

Η ίδρυση της Neda Maritime Agency Co. Ltd., η οποία αντιπροσώπευε τον όμιλο Λυκιαρδόπουλου, τοποθετείται χρονικά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ορόσμο θεωρείται για την πορεία της η κατασκευή του πρωτοπόρου δεξαμενόπλοιου διπλού τοιχώματος, VLCC «AROSA», το 1993. Με αυτόν τον τρόπο η ναυτιλιακή ακολούθησε τις διατάξεις του κανονισμού U.S. OPA90 για την αποφυγή μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από διαρρέον πετρέλαιο. Το «AROSA» ήταν το πρώτο πλοίο αυτής της μορφής που κατασκευάστηκε παγκοσμίως και αποτέλεσε πιλότο για εκείνα που ακολούθησαν στη συνέχεια.

Οι λόγοι που επενδύει στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Σε μία από τις συνεντεύξεις του, ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να επενδύσει στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια. Όπως είχε πει: «Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη χώρα και σε αξία αλλά και σε παραγόμενες ποσότητες ψαριών στην Ε.Ε. των 27. Επίσης καλύπτει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής μεσογειακών ψαριών. Δεν υπάρχει άλλος κλάδος στον οποίο η Ελλάδα να έχει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής, εκτός από τη ναυτιλία, η οποία όμως δεν είναι προϊόν της χώρας αλλά αφορά την παροχή υπηρεσιών. Ενώ οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι βιομηχανία που λειτουργεί και αναπτύσσεται στην Ελλάδα και δουλεύουν σε αυτήν Έλληνες. Το πιστεύουμε πολύ και έχουμε πολλά σχέδια για να μεγαλώσουμε τη βιομηχανία αυτή στην Ελλάδα. Είμαι προσηλωμένος στην ιχθυοκαλλιέργεια γιατί δεν θέλω ως χώρα να χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Οι επενδύσεις του έχουν στο επίκεντρο την Ελλάδα, όπου εκτός από τις ιχθυοκαλλιέργειες έχει τοποθετηθεί και στην μικρού βεληνεκούς αεροπορική εταιρεία Cycladic με τις πρώτες δοκιμαστικές της πτήσεις να πραγματοποιούνται το 2022.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.