30 Απρ 2024
READING

Μπάρμπα Στάθης: «Ηγεμονική» πρωτιά στα κατεψυγμένα τρόφιμα

6 MIN READ

Μπάρμπα Στάθης: «Ηγεμονική» πρωτιά στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Μπάρμπα Στάθης: «Ηγεμονική» πρωτιά στα κατεψυγμένα τρόφιμα

Σε τροχιά συνεχούς ανόδου βρίσκεται η Μπάρμπα Στάθης, η οποία έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με εξαιρετική επιτυχία στις προκλήσεις των τελευταίων ετών (όπως η οικονομική κρίση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα) και όχι μόνο να παραμείνει στη πρώτη θέση της αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων αλλά και να διευρύνει το μερίδιό της.

Πλέον, η εταιρεία που μετρά παρουσία 63 ετών στον κλάδο των τροφίμων, κατέχει μερίδιο το οποίο ξεπερνά σε αξία το 60% της αγοράς, ενώ σε επίπεδο όγκου φτάνει σχεδόν στο 50%. Για να συμβεί αυτό βέβαια απαιτήθηκε σκληρή δουλειά και προσαρμοστικότητα, αλλά και προσεκτικές κινήσεις που περιλάμβαναν επενδύσεις και εξαγορές, οι οποίες επέτρεψαν στην Μπάρμπα Στάθης να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε επίπεδο παραγωγής και δυναμικότητας.

Επενδύσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είναι ουσιαστικά υπό τον έλεγχο του CVC, ο οποίος αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Vivartia, στην οποία ανήκει η Μπάρμπα Στάθης. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα εντυπωσιακό επενδυτικό πλάνο το οποίο φτάνει στα 47 εκατ. ευρώ και έχει ως στόχο την διεύρυνση των υποδομών που σχετίζονται με την παραγωγή, προκειμένου αυτή να βελτιστοποιηθεί και να πολλαπλασιαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επένδυση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονικής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία υλοποίησε τον εκσυγχρονισμό μονάδας κατεψυγμένων λαχανικών που διατηρεί στη ΒΙ.ΠΕ. του Δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2,3 εκατ. ευρώ. Πλέον, η δυναμικότητα φτάνει σε 2.000.000 κιλά κατεψυγμένα λαχανικά/έτος και η ισχύς σε 202,64 kw. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ν. 3908/2011, καθώς ένα ποσό κοντά στα 17 εκατ. ευρώ από τα 47 εκατ. του επενδυτικού πλάνου είναι ενταγμένα σε επιδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου, με τα χρήματα να είναι είτε αφορολόγητα αποθεματικά, είτε μετρητά.

Φυσικά η Μπάρμπα Στάθης δεν σταμάτησε στο συγκεκριμένο έργο, καθώς οι επενδύσεις της καλύπτουν μία μεγάλη «γκάμα», όπως νέες γραμμές παραγωγής καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών, συσκευαστικές μηχανές, πλήρως αυτοματοποιημένους ψυκτικούς θαλάμους, συλλεκτικές μηχανές, καθώς και ηλιακούς συλλέκτες. Στόχος των κινήσεων αυτών είναι να μειωθεί το κόστος παραγωγής μέσα από τη βελτιστοποίηση του παραγωγικού μοντέλου. Για να συμβεί αυτό, οι επενδύσεις έχουν καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της εταιρείας, καθώς, μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων, μειώνεται η επίδρασης που έχουν στα έξοδα οι μεγάλες μεταβολές που χαρακτηρίζουν την τιμή της ενέργειας. Επίσης, αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό η παραγωγική δυναμικότητα, εξέλιξη που προσφέρει την ευκαιρία ο όμιλος όχι μόνο να βελτιώνεται συνεχώς αλλά να αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο.

Κεφάλαιο εξαγορές

Στα 4 αυτά χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο της Μπάρμπα Στάθης, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις στον τομέα των εξαγορών. Συγκεκριμένα, το 2021, ανακοινώθηκε η εξαγορά επιπλέον ποσοστού στις εταιρείες Ελληνική Ζύμη και Άλεσις, ενέργεια η οποία ενίσχυσε σημαντικά τον ισολογισμό της Μπάρμπα Στάθης και βοήθησε να καταγραφούν ρεκόρ στις οικονομικές επιδόσεις. Ακόμα, πριν λίγους μήνες, έγινε γνωστό ότι η Μπάρμπα Στάθης εξαγόρασε το 80% της εταιρείας Χαλβατζής Μακεδονική ΑΒΕΕ. Πρόκειται για μία εταιρεία με σημαντική παρουσία, επί σειρά ετών, στην αγροδιατροφή, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά με προϊόντα ιδιαιτέρως αγαπητά στο κοινό, μεταξύ των οποίων έτοιμες σαλάτες λαχανικών και οσπρίων, λαχανικά στον ατμό και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, που πωλούνται με το σήμα Αγρόκηπος Χαλβατζή, αλλά και μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, τα οποία έχουν παρουσία στην αγορά με τα σήματα Οικογένεια Χαλβατζή και Μακεδονική.

Επιτυχία που καταγράφεται στους αριθμούς

Όπως σημειώσαμε, ο Μπάρμπα Στάθης αποτελεί μία πολύ σημαντική παρουσία στο χαρτοφυλάκιο της Vivartia (και κατ’ επέκταση του CVC), καθώς η εταιρεία ξεπέρασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των τροφίμων και κατάφερε να παρουσιάσει ανάπτυξη στα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε.

Συγκεκριμένα, το 2022 οι πωλήσεις του ομίλου έφτασαν στα 205,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 20%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία EBITDA, (δηλαδή τα αποτελέσματα προ φόρων, αποσβέσεων, τόκων/χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων) σημείωσε άνοδο ύψους 7,7% στα 28,7 εκατ. ευρώ. Σημαντική είναι και η παρουσία της εταιρείας εκτός των ελληνικών συνόρων, καθώς σε διεθνές επίπεδο οι δραστηριότητες «τρέχουν« με υψηλό διψήφιο ποσοστό, ενώ οι καθαρές πωλήσεις από εξαγωγές αντιστοιχούν στο 30% των πωλήσεων του ομίλου.

55 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας

Η εταιρεία έχει σημειώσει μία μακρόχρονη παρουσία στην αγορά, καθώς ιδρύθηκε το 1969 στην Θεσσαλονίκη

Σήμερα,  είναι θυγατρική της VIVARTIA , μέλος του ομίλου MIG, και με τρίπτυχο επιτυχίας τη θρέψη , τη γεύση και την ευκολία, η Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε. προσφέρει επί σειρά ετών στα ελληνικά νοικοκυριά προϊόντα που φέρουν την σφραγίδα των επιτυχημένων εμπορικών σημάτων Μπάρμπα Στάθης και Χρυσή Ζύμη. Βασικοί πυλώνες της λειτουργίας της εταιρείας είναι η καινοτομία, η ποιότητα, η επένδυση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και η έρευνα/ανάπτυξη, με σαφή στόχο την καθημερινή προσφορά στους καταναλωτές ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, πάντα με βασικό μοχλό δύναμης το ανθρώπινο δυναμικό.

Στις δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνονται η παραγωγή και διάθεση καταψυγμένων λαχανικών συμβατικής αλλά και βιολογικής γεωργίας, μείγματα λαχανικών απλών και με ρύζι , συνδυασμοί καταψυγμένων λαχανικών με βάση αγαπημένες ελληνικές συνταγές καθώς και προϊόντα ντομάτας και φρέσκιες σαλάτες. Στην κατηγορία της ζύμης , η «Χρυσή Ζύμη» αναδεικνύει τη θρεπτική αξία της Ελληνικής κουζίνας και τη διατροφική παράδοση γενεών μέσα από παραδοσιακές αγαπημένες συνταγές με ζύμη, προσφέροντας πλούσια ποικιλία προϊόντων όπως καταψυγμένα φύλλα, πίτες, πιτάκια, pizza αλλά και ποικιλία φύλλων στην κατηγορία φρέσκια ζύμη ψυγείου.

Επιπλέον, ο Μπάρμπα Στάθης αξιοποιεί την πείρα και τη γνώση χρόνων πρωταγωνιστικής παρουσίας στην ελληνική αγορά, το υψηλού επιπέδου ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και τις δυνατότητες της ελληνικής γης και εφαρμόζοντας ένα σύστημα «ολοκληρωμένης αγροτικής διαχείρισης» στο πλαίσιο της « συμβολαιακής γεωργίας» διασφαλίζει την βέλτιστη ποιότητα , και την μέγιστη ασφάλεια, και εξασφαλίζει τη διατήρηση της φρεσκάδας και της γεύσης των λαχανικών, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στο πιάτο μας.

Ταυτόχρονα η εταιρεία έχει αναπτύξει μία ολοκληρωμένη και ισχυρή λειτουργία Έρευνας και Ανάπτυξης, που ως κύριο μέλημά της έχει την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και κ και την ορθή προσαρμογή και αξιοποίηση τους στις απαιτήσεις των αγορών που εξυπηρετεί. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρουμε προϊόντα που διαφυλάσσουν αλλά και προωθούν την ελληνική/ μεσογειακή γευστική κουλτούρα, προσαρμοσμένη πάντα στους ρυθμούς και τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Η εταιρία συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά στο εξωτερικό, σε αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, στηριζόμενη πάντα στην εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι καταναλωτές που καθημερινά επιλέγουν τα προϊόντα της. Διαθέτει 5 ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής λαχανικών και ζυμών, με 11.000 σημεία πώλησης, ενώ στο εξωτερικό έχει παρουσία, με εξαγωγική δραστηριότητα, σε 5 ηπείρους και 27 χώρες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.