02 Μάι 2024
READING

Attica: Ο «άσος στο μανίκι» της Ideal που συνεχίζει να αναπτύσσεται

3 MIN READ

Attica: Ο «άσος στο μανίκι» της Ideal που συνεχίζει να αναπτύσσεται

Attica: Ο «άσος στο μανίκι» της Ideal που συνεχίζει να αναπτύσσεται

Το ισχυρό χαρτί του ομίλου Ideal, ο οποίος συμμετέχει σε διαφορετικούς κλάδους επιχειρήσεων τόσο στον τομέα της τεχνολογίας με τη Byte και την Adacom και στον τομέα των πωμάτων μέσω της Αστήρ Βυτόγιαννης και της Coleus Packaging, όσο και στον τομέα της λιανικής με την Αττικά Πολυκαταστήματα, την εταιρεία που εξαγόρασε το 2023 και διαχειρίζεται τα πολυκαταστήματα attica.

Θα θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% των μετοχών της κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία KT Golden Retail Venture LTD, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 100% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. Το τίμημα για την συναλλαγή ανήλθε σε 100 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. Ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τον πληθωρισμό και την ακρίβεια

Tο ενδιαφέρον στοιχείο στην περίπτωση των attica είναι ότι παρά το γενικότερο ρεύμα ακρίβειας και τον πληθωρισμό που επικρατεί στην Ελλάδα, με αύξηση τιμών σε πολλά βασικά αγαθά αλλά και στον τομέα των ενοικίων, συνέχισε να αναπτύσσεται.

Σήμερα η attica έχει στο χαρτοφυλάκιό της τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα

με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στη Θεσσαλονίκη (Mediterranean, Cosmos, Tsimiski). Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι συνεχίζονται.

Τα στοιχεία για το 2023 δείχνουν ότι η εταιρεία είχε τζίρο 213,1 εκατομμύρια ευρώ από 190,6 εκατομμύρια που ήταν το 2022 και τα συγκρίσιμα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 12,1 εκατομμύρια ευρώ από 9,6 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση των εσόδων κατά 12% έναντι του 2022 οφείλεται στην επέκταση των χώρων των καταστημάτων αλλά στην αύξηση των επισκεπτών και των αντίστοιχων συναλλαγών. Η ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η συνεχής ανοδική εξέλιξη του τουρισμού σε συνδυασμό με την ένταξη επιπλέον τετραγωνικών πώλησης στο City Link της οδού Πανεπιστημίου, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας της boutique Hugo Boss στο Golden Hall και την ωρίμαση προηγούμενων επενδύσεων έδωσαν μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις και συνέβαλλαν στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και τα κέρδη του 2023.

Το μοντέλο της παρακαταθήκης και ο χαμηλός κίνδυνος αποθεμάτων

Τα σημεία στα οποία ποντάρει η Ideal είναι ο χαμηλός κίνδυνος αποθεμάτων λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου της παρακαταθήκης που εφαρμόζει. Πρακτικά το 65% του μείγματος της Attica προέρχεται από προϊόντα με τη μορφή παρακαταθήκης και το 35% από εμπορεύματα που αγοράζει. Πρακτικά, στην περίπτωση της παρακαταθήκης η επιχείρηση παραλαμβάνει αντικείμενα προς πώληση από τους προμηθευτές της και συμφωνεί να πληρώσει στον προμηθευτή ένα ποσοστό των εσόδων εάν και όταν τα αγαθά πουληθούν.

Επιπλέον η Attica διατηρεί τη δυνατότητα διακριτικής ευχέρειας διαμόρφωσης του μείγματος των προϊόντων βάσει συμβάσεων διάρκειας 6 μηνών με διαρκώς ανανεώσιμες πηγές προμηθευτών. Ταυτόχρονα είναι προτιμώμενος συνεργάτης διεθνών εμπορικών σημάτων πολυτελείας, διατηρεί αποδεδειγμένη ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών. Ταυτόχρονα αποτελεί μισθωτή “άγκυρα” (anchor tenant) για τη Lamda με μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης. Επίσης, η επιχείρηση παρουσιάζει χαμηλή λειτουργική μόχλευση και μεταβλητό κόστος ενοικίου ως ποσοστό επί των εσόδων.

Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια

Με βάση τις προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την εξαγορά για τις επιδόσεις των attica τα επόμενα χρόνια ο κύκλος εργασιών του 2024 μπορεί να φτάσει στα 220,2 εκατ. ευρώ με EBITDA 24,5 εκατ. ευρώ, του 2025 τα 226,8 εκατ. ευρώ με EBITDA 25,5 εκατ. ευρώ, του 2026 τα 233,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 26,5 εκατ. ευρώ και του 2027 τα 240,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 27,6 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.