02 Μάι 2024
READING

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η βασίλισσα των θρυλικών μπισκότων που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη

5 MIN READ

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η βασίλισσα των θρυλικών μπισκότων που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη

Ιωάννα Παπαδοπούλου: Η βασίλισσα των θρυλικών μπισκότων που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη

Το «φορτίο» που «κουβαλά» η Ιωάννα Παπαδοπούλου δεν είναι απλό. Όπως έχει δηλώσει η ίδια, είναι βιομήχανος και όχι επιχειρηματίας, ενώ την ακολουθεί ένα ηχηρό όνομα και μία βαθιά οικογενειακή ιστορία που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη, συνδεδεμένη με ένα προϊόν που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην Ελλάδα. Ακόμη περισσότερο, αυτό συνεχίζει την πορεία του με τις νεότερες και ξεκινά από τα πρώτα φουρνίσματα μπισκότου στη χώρα, του θρυλικού Πτι – Μπερ, το οποίο σύστησε στους Έλληνες η οικογένεια Παπαδοπούλου, όταν το 1922, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και βρέθηκε για μία στάση στο λιμάνι του Πειραιά, κατά τη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού μετανάστευσης προς τη Μασσαλία. Τυχαία, ακούστηκε πως οι Έλληνες μέχρι τότε δεν ήξεραν τι είναι μπισκότο και αυτή η τυχαία στιγμή έγινε το εφαλτήριο μιας «αυτοκρατορίας» που κρατά γερά μέχρι και σήμερα.

Μητέρα και παιδιά αγόρασαν έναν μικρό φούρνο και ξεκίνησαν να ζυμώνουν και να ψήνουν με μεράκι μπισκότα, που μοσχοβόλησαν σε ολόκληρη την πόλη. Ακολούθησαν ιστορικές ετικέτες των παιδικών μας χρόνων, όπως τα Μιράντα, τα αγαπημένα Γεμιστά, τα παντός καιρού Cream Crackers, που ακολουθούν μικρούς και μεγάλους σε κάθε στιγμή της ημέρας τους. Μικρότερα και μεγαλύτερα εργοστάσια, ακόμη και επίταξη από τους Γερμανούς, ώστε η επιχείρηση να παράγει μπισκότα για τους στρατιώτες των κατακτητών, πολλά νέα προϊόντα που το καταναλωτικό κοινό λάτρεψε και συνέδεσε με την ελληνική παράδοση, το χαρακτηριστικό κόκκινο λογότυπο «Π», και μία τεράστια εταιρία με οικονομικό, αλλά και συναισθηματικό εκτόπισμα. Το αποτέλεσμα, η μάρκα να χαραχθεί στην καρδιά και τις αναμνήσεις όλων των Ελλήνων.

Όλα αυτά, και πολλά ακόμη, για να φτάσουμε στο 1995, όπου η κόρη του Ευάγγελου Παπαδόπουλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει και επίσημα τα ηνία της εταιρίας. Νωρίτερα, είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Χιλλ,, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία στη Χημεία Τροφίμων. Το 1977 ανέλαβε τη θέση της Αντιπροέδρου και Β’ Διευθύνουσας Συμβούλου. Σήμερα, η ίδια διατηρεί τη θέση της Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου, ενώ ο γιος της, Ευάγγελος Αργυρόπουλος-Παπαδόπουλος, βρίσκεται στη θέση του Αντιπροέδρου & Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της επιχείρησης.

Εν έτει 2024, η εταιρία που ξεπερνά τα 100 χρόνια ύπαρξης, διατηρεί την ηγετική της θέση, ενώ φροντίζει συνεχώς να λανσάρει νέα προϊόντα, αφουγκραζόμενη τις τάσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, που την κρατούν σταθερά στην πρωτιά. Ενδεικτικά, το 2022, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την 100η επέτειο λειτουργίας της εταιρείας, αυτή πραγματοποίησε πωλήσεις 216,16 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16.8% έναντι του 2021, και το «κοντέρ» συνεχίζει να γράφει.

Τα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται μάλιστα σε περισσότερες από 61 χώρες και στις 5 ηπείρους, διαδίδοντας την πλούσια ιστορία της «Παπαδοπούλου» σε όλο τον κόσμο.

Όπως έχει δηλώσει η ίδια, είναι βιομήχανος και όχι επιχειρηματίας, ενώ την ακολουθεί ένα ηχηρό όνομα και μία βαθιά οικογενειακή ιστορία που έρχεται από την Κωνσταντινούπολη.

Η ιστορική νίκη επί των Γάλλων της Danone και η έμπνευση για τα θρυλικά «πουράκια»

Το όνομα της Ιωάννας Παπαδοπούλου έχει συνδεθεί μια για πάντα με τη νίκη της έναντι των Γάλλων της εταιρίας Danone, η οποία το 1996 απέκτησε το 60% των μετοχών της Παπαδοπούλου. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, με σθένος, στρατηγική και με σύμμαχο πάντα την έντονη προσωπικότητά της, το 2008 η Ιωάννα Παπαδοπούλου κατάφερε να κερδίσει ξανά την εταιρία της οικογένειάς της, ενώ αποτελούσε μάλιστα τη μειοψηφία στο σχήμα, με ποσοστό 40%.

Άλλο ένα γεγονός – σταθμός στην καριέρα της και στην πορεία της «Παπαδοπούλου», σημειώθηκε το 1979, όταν  λανσάρισε το προϊόν – ναυαρχίδα των εξαγωγών της εταιρίας, τα διάσημα Caprice, που αποτέλεσαν έμπνευση της Ιωάννας Παπαδοπούλου, φτιαγμένα από γκοφρέτα viennoise και πραλίνα φουντουκιού, που έκτοτε πολλές εταιρίες επιχείρησαν, μάλλον μάταια, να αντιγράψουν. Ακόμη, σταθερή στη διαχρονική φιλοσοφία και την οικογενειακή παράδοση, αλλά πάντα με το βλέμμα στο μέλλον και τις σύγχρονες ανάγκες του καταναλωτή στην πιεστική καθημερινότητά του, εκείνη είχε την ιδέα της επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρίας στις μπάρες δημητριακών, αλλά και το συσκευασμένο ψωμί. Καινοτόμες ιδέες, ανήσυχο πνεύμα και αποφασιστικότητα που την κατέστησαν ηγέτιδα στον χώρο, ενώ ακόμη και τώρα,  η Ιωάννα Παπαδοπούλου δεν «καταθέτει τα όπλα», παράγοντας συνεχώς νέες ιδέες.

«Να το πουλήσουμε, να κάνουμε τι; Για να καθίσουμε; Αποκλείεται. Να φτιάξουμε τι; Τα πάντα είναι φτιαγμένα. Να στραφούμε σε κάτι άλλο άσχετο; Μήπως είναι πιο επικίνδυνο απ’ το να καθίσεις στα αυγά σου και να προσπαθήσεις για το καλύτερο με τη διαφοροποίηση που έχουμε; Γιατί εμείς ξεκινήσαμε απ’ τα μπισκότα και σήμερα είμαστε στα ψωμιά, και στις μπάρες και στις φρυγανιές, και στα τέλη του άλλου χρόνου θα ακούσετε και άλλα θέματα δικά μας. Στο τρόφιμο και στο δημητριακό πάντα. Αλλά έχουμε τόση πολλή δουλειά να κάνουμε…», έχει πει η ίδια με σιγουριά σε συνέντευξή της, αναφορικά με το αν θα σκεφτόταν να πουλήσει την εταιρία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει χαρακτηριστεί ως η «σιδηρά κυρία» των μπισκότων, οδηγώντας την οικογενειακή της παράδοση στα πέρατα του κόσμου, ενώ όπως έχει δηλώσει σε μία από τις ελάχιστες φορές που εμφανίζεται στα φώτα της δημοσιότητας, «από τη μέρα που γεννήθηκα μυρίζω και ασχολούμαι με τα μπισκότα και τα τρόφιμα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.