02 Μάι 2024
READING

Πρώτο το Netflix στην Ελλάδα

4 MIN READ

Πρώτο το Netflix στην Ελλάδα

Πρώτο το Netflix στην Ελλάδα

Σταθερά φαίνεται πως παραμένει πρώτη στις καρδιές του κοινού η συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix, με τους περισσότερους να την έχουν συνδέσει άμεσα με την χαλάρωση στο σπίτι, αλλά και το bingewatching σειρών που γίνονται viral. Η μεγαλύτερη πλατφόρμα τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, συνεχίζει να κρατά το προβάδισμα, διαμορφώνοντας το μερίδιο στο 38% – με το οποίο κερδίζει την πρωτιά-, έναντι του Amazon Prime Video στο 35%, το οποίο ήρθε δεύτερο. Τόσο το Netflix, όσο και το Amazon, πέτυχαν αύξηση 1% του μεριδίου αγοράς τους.

Η «έκρηξη» συνδρομητών που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, κυρίως το 2020, με την εμφάνιση της πανδημίας δεν υπάρχει πια βέβαια, όμως η ανοδική πορεία φαίνεται πως καλά κρατεί.

Το στοίχημα που πέτυχε

Παρά τη στρατηγική περιορισμού στον διαμοιρασμό των κωδικών, το Netflix, όχι απλά δεν έχασε το φανατικό κοινό της, αλλά προσέλκυσε ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας τον αριθμό των συνδρομητών. Ειδικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο η πλατφόρμα πρόσθεσε 9,33 εκατ. συνδρομητές, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει πλέον τους 269,6 εκατ.

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα με την πληρωμή για κοινή χρήση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, ζητώντας από τους χρήστες να πληρώνουν επιπλέον 8 δολάρια ανά μήνα για κάθε επιπλέον μέλος που θα χρησιμοποιεί τον λογαριασμό, εκτός του νοικοκυριού.

Μέσα από αυτή την κίνηση, φαίνεται πως η εταιρία επιχειρεί να στραφεί στην αύξηση της κερδοφορίας, αντί για την αύξηση των συνδρομητών, ρισκάροντας ακόμη και να χάσει μερικούς. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχώρησε σε αύξηση τιμών και τερματισμό της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης. Όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη στρατηγική βγήκε σε καλό, καθώς, αφενός το κέρδος ανέβηκε, αφετέρου, μάλλον οι συνδρομητές δεν την έβαλαν στη… μαύρη λίστα.

«Με το δεξί» μπήκε το 2024 – Τα οικονομικά αποτελέσματα

Παράλληλα, η αύξηση των συνδρομητών, «μεταφράζεται» και στο έσοδο, που είναι και το βασικό ζητούμενο, καθώς η εταιρία μόλις ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας εντυπωσιακές επιδόσεις που, ενδεχομένως, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των ιθυνόντων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Netflix το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 9,37 δισ. δολάρια, έναντι 8,16 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Ποιοι κοντράρουν το Netflix – Οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι παίκτες

Όπως ήδη αναφέραμε, ως μόνος πραγματικός ανταγωνιστής του Netflix – αν και δεν φαίνεται πως θα το ξεπεράσει – εμφανίζεται το Amazon Prime Video. Tρίτο στην κατάταξη έρχεται το, σχετικά νέο στον «χάρτη» του κόσμου του streaming, Disney+, του οποίου ωστόσο η περίπτωση προβληματίζει, καθώς ήδη από την αρχή της χρονιάς, σημείωσε μείωση 1% του μεριδίου του στην ελληνική αγορά, το οποίο περιορίστηκε στο 14%, δείχνοντας ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει καταφέρει να πείσει σε μεγάλο βαθμό το κοινό για την ισχύ και όσα προσφέρει.

Όσον αφορά στο α΄τρίμηνο του 2024, τρίτο – μεγάλη διαφορά σε σχέση με τους πρώτους δύο παίκτες, Netflix και Amazon- έρχεται το Apple TV, με μερίδιο 6%. Πολύ κοντά του στο μερίδιο της αγοράς έρχεται η πλατφόρμα Mubi, με μόλις 4% και διαφορά 2 μονάδων από την προηγούμενη πλατφόρμα.

Τα έσοδα του Netflix το πρώτο τρίμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 9,37 δισ. δολάρια, έναντι 8,16 δισ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Και οι πάροχοι τηλεπικοινωνίας στη μάχη του streaming

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, η ανάπτυξη του streaming έχει γνωρίσει κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει βάλει και τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας στο «παιχνίδι», επιθυμώντας να εκμεταλλευτούν και αυτές την τάση που φαίνεται συνεχώς να γιγαντώνεται. Έτσι, συνδρομητική τηλεόραση όπως Vodafone TV και Cosmote TV, μαζί με τη Nova, αποτελούν επίσης το αντίπαλο δέος για το Netflix, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, τουλάχιστον σε εγχώριο επίπεδο.

Πάντως, στην ελληνική αγορά το Cosmote TV αναμένεται να προσθέσει το Netflix στο περιεχόμενό του εντός του 2024. Έτσι, αυτόματα αυτό αφαιρείται από τη λίστα με τους ανταγωνιστές της αγαπημένης streaming πλατφόρμας των Ελλήνων, δίνοντάς της περισσότερο έδαφος για κυριαρχία.

 

Πρόσω ολοταχώς για περαιτέρω ισχυροποίηση το Netflix

Ενώ ξεκινά τη χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς και με απτά αποτελέσματα ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ηγετική θέση του στο τοπίο του streaming, η εταιρία του Netflix φαίνεται πως δεν μένει στάσιμη, συνεχίζοντας τη στρατηγική της, αυτή τη φορά μέσα από συνεργασίες. Η πλατφόρμα έχει ξεκάθαρα κερδισμένο έδαφος, αξιοσημείωτη διαφορά από τον ουσιαστικό ανταγωνιστή της (Amazon), γι’ αυτό και, υπό αυτές τις συνθήκες, πριν από έναν μήνα υπέγραψε συνέργεια με την Deutsche Telekom, μητρική εταιρία του ΟΤΕ, αναφορικά με την ευρωπαϊκή αγορά. Η συμφωνία αφορά την ενσωμάτωση του Netflix στις πλατφόρμες των θυγατρικών της Deutsche Telekom στην Ευρώπη, εξαπλώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητά του και, συνεπώς, την απήχηση στο κοινό.

Πρώτη στη λίστα με τις εν λόγω θυγατρικές έρχεται η Hrvatski Telekom στην Κροατία και εν συνεχεία η Magyar Telekom στην Ουγγαρία, για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με το περιεχόμενο του Netflix να απλώνεται σταδιακά και σε άλλα κανάλια, κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.