14 Μάι 2024
READING

Οι ελληνικές startup που έχουν «μπει» στην παγκόσμια ναυτιλία

4 MIN READ

Οι ελληνικές startup που έχουν «μπει» στην παγκόσμια ναυτιλία

Οι ελληνικές startup που έχουν «μπει» στην παγκόσμια ναυτιλία

Η Ελλάδα εδώ και αιώνες είναι γνωστή για την ναυτιλιακή της δύναμη. Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι Έλληνες είχαν μία αγάπη για την θάλασσα, ενώ στα νεότερα χρόνια, οι Έλληνες υπήρξαν οι μεγαλύτεροι και πιο ξακουστοί εφοπλιστές παγκοσμίως.

Βέβαια ο κλάδος της ναυτιλίας συνεχώς εξελίσσεται και πλέον η ανάγκη των εταιρειών να ακολουθήσουν τις σύγχρονες πρακτικές διαρκώς μεγαλώνει. Και εδώ πάλι, οι Έλληνες πρωταγωνιστούν. Καθώς αρκετές είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, κατά κόσμον startups, οι οποίες αναπτύξει λογισμικό και τεχνολογικά ανεπτυγμένες λύσεις αποκλειστικά για τον κλάδο της ναυτιλίας.

Πολλές από αυτές τις startup συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, άλλες έχουν αποκλειστικές συνεργασίες με παγκόσμιους κολοσσούς ενώ άλλες έχουν εξαγοραστεί από ναυτιλιακές του εξωτερικού.

Deep Sea

Η DeepSea είναι κλασσικό παράδειγμα startup η οποία εξαγοράστηκε από εταιρεία του εξωτερικού. Επιχειρηματική ιδέα των Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου και Roberto Cousta, η Deep Sea ιδρύθηκε το 2017 με έδρα την Αθήνα. Δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για να οδηγήσουν τη βιομηχανία της ναυτιλίας μπροστά.

Έχει δημιουργήσει συγκεκριμένα μία πλατφόρμα – λογισμικό η οποία παρακολουθεί και βελτιώνει τη λειτουργίας των πλοίων. Η πλατφόρμα της εταιρείας παρακολουθεί την απόδοση και τα λειτουργικά δεδομένα πλοίων, κοινοποιώντας σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες που συλλέγει στους ιδιοκτήτες ή τους ναυλωτές.

Με τα δεδομένα αυτά, η DeepSea στη συνέχεια προχωρά σε συστάσεις σχετικά με τον τρόπο αύξησης της αποδοτικότητας του πλοίου και του στόλου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Το 2021, η πολυεθνική Nabtesco με έδρα την Ιαπωνία έγινε ένας από τους βασικούς επενδυτές και μετόχους της εταιρείας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2023 προχώρησε στην εξαγορά όλου του ποσοστού της. Αν και το τίμημα δεν δημοσιεύτηκε, ωστόσο η έκθεση found.ation τοποθετεί το exit στην κορυφαία δεκάδα για ελληνικών συμφερόντων startup.

Harbor Lab

Ο Αντώνης Μαλαξιανάκης ξεκίνησε την Harbor Lab το 2020. Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη που εντόπισε ο ίδιος για την πιο δυναμική είσοδο της τεχνολογίας και του software στη ναυτιλία.

Με καριέρα στην Τhenamaris και την Star Bulk του Πέτρου Παππά, ο κ. Μαλαξιανάκης είχε εξειδικευτεί στον κλάδο ωστόσο ήθελε να ξεκινήσει κάτι δικό του καθώς αντιλήφθηκε ότι μία ναυτιλιακή με μεγάλο στόλο αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα όταν δεν έχει software.
Τα πρώτα κεφάλαια εξασφαλίστηκαν από angel investors, ένας από τους οποίους ήταν και ο Γιάννης Μαρτίνος, ενώ τον πρώτο χρόνο κατάφερε να πάνω από 25 πλοία να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Harbor Lab.

Στο τέλος του 2022 κατάφερε να λάβει μία από τις μεγαλύτερες αρχικές χρηματοδοτήσεις για startup της ναυτιλίας, ύψους 6,1 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή σημαντικών funds, ενώ στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι η είσοδος της εταιρείας στη Wall Street.

Η πλατφόρμα της Harbor Lab προσφέρει μέση απόδοση επένδυσης (ROI: Return on Investment) 1 προς 9 για την εμπορική διαχείριση και 1 προς 16 για την τεχνική διαχείριση πλοίων. Mε την βοήθεια των αλγορίθμων και της τεχνολογίας, η πλατφόρμα αυτόματα αναγνωρίζει πιθανές ασυμφωνίες σε χρεώσεις εξόδων στα λιμάνια, πετυχαίνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και χρόνου.

Η Microsoft επενδύει στην Startup Nautilus Labs για πλοία υψηλής αποδοτικότητας | e-Nautilia.gr | Το Ελληνικό Portal για την Ναυτιλία. Τελευταία νέα, άρθρα, Οπτικοακουστικό Υλικό

Metis

Η METIS Cyberspace Technology είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η ΜETIS αναλύει εκατοντάδες σήματα τα οποία συλλέγονται αυτοματοποιημένα από όλα τα κρίσιμα συστήματα ενός πλοίου και τα μετατρέπει σε άμεσα αξιοποιήσιμη πληροφόρηση σχετικά με την απόδοση κάθε πλοίου.

H Metis ξεκίνησε το 2016 από μια ομάδα μηχανικών με επικεφαλής τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη. Μάλιστα τότε η Metis ήταν η πρώτη startup εταιρεία που μπορούσε να καλύψει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας ναυτιλιακής εταιρείας από άκρη σε άκρη.

Μάλιστα στην εταιρεία επένδυσε ο Πάνος Γερμανός και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να έχει παρουσία σε αρκετές χώρες όπως Βανκούβερ, Καναδά και Σιγκαπούρη. Λίγα χρόνια αργότερα η εταιρεία πέρασε στην Erma First συμφερόντων της Ελένης Πολυχρονοπούλου, με τον Μιχάλη Κωνσταντινίδη, το 2022 να αποχωρεί τελικά από την εταιρεία.

Rhoe

Η Rhoe ιδρύθηκε και εκείνη το 2016, πριν ακόμα το startup οικοσύστημα γίνει ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε από μια παρέα φοιτητών του ΑΠΘ με επικεφαλής τον Αιμίλιο Μουχταρόπουλο και γρήγορα κατάφερε να εξελιχθεί σε μία εταιρεία με σημαντική παρουσία στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η Rhoé βοηθάει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στο χώρο της ναυτιλίας και της αστικής κινητικότητας να κάνουν την πράσινη μετάβαση τους με επιχειρηματικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Εξειδικεύεται στους κλάδους των μεταφορών και της ενέργειας με κορυφαίες IT τεχνολογίες ενώ χρησιμοποιεί αλγορίθμους και optimization metrics, εκπαιδευμένα σε πραγματικό περιβάλλον, τα οποία διευκολύνουν τη μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Η πλειοψηφία των συνεργατών της Rhoé βρίσκεται στην Ευρώπη σε χώρες όπως Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, αλλά και στο Ισραήλ. Πρόσφατα μπήκε και στην αγορά της Νορβηγίας, όπου και στοχεύει να εξερευνήσει την βιωσιμότητα του Energy-as-a-Service σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.