15 Μάι 2024
READING

AEGEAN: Για πού ετοιμάζεται να ανοίξει τα -καινούργια- φτερά της

5 MIN READ

AEGEAN: Για πού ετοιμάζεται να ανοίξει τα -καινούργια- φτερά της

AEGEAN: Για πού ετοιμάζεται να ανοίξει τα -καινούργια- φτερά της

Την ανάπτυξή της σε νέες αγορές ετοιμάζεται να υλοποιήσει η Aegean μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικού σχεδιασμού και επενδυτικού πλάνου. Η αεροπορική εταιρεία που πρωταγωνιστεί στους ελληνικούς -και όχι μόνο- αιθέρες έχει ήδη από καιρό επεκτείνει τις δραστηριότητές της και τα δίκτυα των πτήσεών της και σε άλλους προορισμούς, οδεύοντας προς την υλοποίηση του οράματος του Ευτύχη Βασιλάκη και της υπόλοιπης διοίκησης της Aegean για την δημιουργία μίας εταιρείας… πέντε ηπείρων.

Για τον σκοπό αυτό, επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo τα οποία διαθέτουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πτήσεις διάρκειας μεταξύ 4 και 7,5 ωρών.

Αυξάνοντας τους προορισμούς

Αρχικά, η Aegean επιχείρησε -και πέτυχε- να διευρύνει τα δίκτυά της μέσω συνεργασιών με άλλες αεροπορικές εταιρείες, με κοινούς κωδικούς. Στόχος της άλλωστε ήταν σταδιακά να καταφέρει κι εκείνη να πραγματοποιεί απευθείας πτήση σε νέους, πιο μακρινούς προορισμούς, χρησιμοποιώντας δικά της αεροσκάφη.

Η στρατηγική αυτή ακολουθήθηκε για παράδειγμα στην περίπτωση του Ντουμπάι. Συγκεκριμένα, αρχικά, συνεργάστηκε με την Emirates -με την οποία εξάλλου την ενώνουν επιχειρηματικοί «δεσμοί» που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια- μέσω κοινού κωδικού, τα τελευταία δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό δοκιμάστηκαν οι προοπτικές μιας τέτοιας επιλογής και τελικά, τον Νοέμβριο του 2023 προχώρησε και στην απευθείας σύνδεση με το Ντουμπάι.

Η Emirates δεν είναι η μοναδική αεροπορική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται η Aegan για ανάλογες κινήσεις. Συγκεκριμένα, πριν από σύντομο χρονικό διάστημα έγινε γνωστή η συνεργασία -πάλι μέσω κοινού κωδικού- με την κινεζική Juneyao Air, για πτήση από τη Σανγκάη προς την ελληνική πρωτεύουσα. Η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για την Αegean, καθώς από την 1η Μαΐου, αποκτά παρουσία και στην Κίνα, μία αγορά πολύ ελπιδοφόρα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές επιλογές δείχνουν να έχουν ωριμάσει κοντά στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Aegean, έχοντας αφήσει πίσω της τόσο τις συνέπειες της πανδημίας, όσο και την κρατική συμμετοχή σε αυτήν, αναζητά προοπτικές ανάπτυξης σε νέες αγορές που θα της επιτρέψουν να αυξήσει τα κέρδη της αλλά και να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο ως brand. Το πλάνο που ακολουθείται είναι προσεκτικά σχεδιασμένο σε χρηματοδοτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, και έχει ως σκοπό να της επιτρέπει να πραγματοποιεί και απευθείας πτήσεις και σε άλλες ηπείρους εκτός της ευρωπαϊκής, όπως είναι η Αφρική και η Ασία.

Ο ρόλος των νέων Airbus A321neo

Στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν και τα τέσσερα νέα αεροσκάφη Airbus A321neo τα οποία αναμένεται να παραλάβει η Aegean μέχρι το 2027 (και σίγουρα όχι νωρίτερα από το 2026).

Τα νέα της αεροσκάφη θα της επιτρέψουν να πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διαθέτουν αυτονομία που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 7,5 ωρών πτήσης. Το σύνηθες για τέτοιους προορισμούς είναι να να συνδέονται μέσω ευρωπαϊκών μητροπόλεων, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να εξυπηρετούν τους επιβάτες μέσω νέων και σύγχρονων αεροσκαφών τα οποία προσφέρουν άνεση μεγαλύτερη από εκείνη που συναντάμε σε πτήσεις εντός Ευρώπης, οι οποίες ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ακολουθώντας τα συγκεκριμένα πρότυπα, και προκειμένου να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά σε σύγκριμη με της προσφερόμενες επιλογές που ήδη είναι διαθέσιμες, τα νέα αεροσκάφη της Aegean θα ακολουθούν ανάλογα πρότυπα. Συγκεκριμένα, η καμπίνα θα έχει σχεδιαστεί με έναν τρόπο που θα προσφέρει άνεση υψηλού επιπέδου στους επιβάτης τόσο της Οικονομικής όσο και της Διακεκριμένης Θέσης (Business Class). Για τον σκοπό αυτό, οι θέσεις δεν θα ξεπερνάνε τις 180, την ώρα που η τυπική έκδοση των A321neo της AEGEAN διαθέτει 220 θέσεις.

Εκτός από τους μεγάλους χώρους, οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν επιπλέον χαρακτηριστικά όπως δορυφορική Wi-Fi σύνδεση, οθόνες ψυχαγωγίας (IFE) σε κάθε κάθισμα, ενώ στην Business Class είναι διαθέσιμα καθίσματα οριζόντιας ανάκλισης (lie flat seats).

Οι πιθανοί νέοι προορισμοί

Σύμφωνα με την αυτονομία που θα διαθέτουν τα νέα αεροσκάφη, η Aegean θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις για μία σειρά περιοχών που είτε υπάρχουν ήδη στο δίκτυό της, είτε αναμένεται να προστεθούν. Στην πρώτη κατηγορία, συμπεριλαμβάνονται προορισμοί στην περιοχή του Κόλπου όπως Ριάντ και Τζέντα, Ντουμπάι, ενώ στη δεύτερη ενδέχεται να συναντήσουμε πτήσεις προς Μπαχρέιν, Ντόχα, Ομάν, Λάγος, Ναϊρόμπι, Αντίς Αμπέμπα, Δελχί, Βομβάη, Αλμάτι και Αζόρες.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι η Aegan αποκτά στο «οπλοστάσιό» της 4 νέα πολύ δυνατά «όπλα» τα οποία θα της επιτρέψουν την ακόμα μεγαλύτερη επέκταση σε επίπεδο δικτύου αλλά και την ανάπτυξη σε επίπεδο εσόδων.

Γεμάτες οι πτήσεις ενόψει Πάσχα

Την ίδια ώρα, στο… εσωτερικό μέτωπο, οι πτήσεις της Aegean για την πασχαλινή περίοδο παρουσιάζουν εντυπωσιακή πληρότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πτήσεις που ξεκινάνε από το αεροδρόμιο στην Αθήνα, για την περίοδο 26 Απριλίου έως και το Μεγάλο Σάββατο καταγράφουν πληρότητα που ξεπερνά το 80%, Αντίστοιχα, για τις πτήσεις επιστροφής, καταγράφεται πληρότητα άνω του 90%, με την κίνηση να κορυφώνεται την Τρίτη 7 Μαΐου, ημερομηνία στην οποία έχει μεταφερθεί και η αργία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Εκτός από την Αθήνα, εξίσου υψηλές επιδόσεις παρουσιάζονται και στις πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το δεύτερο πιο ισχυρό «κάστρο» της αεροπορικής εταιρείας, καθώς στο δίκτυο του εσωτερικού οι πληρότητα φτάνει στο 90%, ενώ στις πτήσεις επιστροφής αγγίζει το 100%.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της Aegean, το φετινό Πάσχα παρουσιάζει παρόμοια δυναμική σε σύγκριση με αυτό του 2023, παρά το γεγονός ότι φέτος η απόσταση μεταξύ του Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών απείχε μεγαλύτερο διάστημα. Όμως η διάθεση και η δυναμική των Ελλήνων ταξιδιωτών είναι τέτοια που απογειώνει τη ζήτηση σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.