17 Μάι 2024
READING

Τρεις Ελληνικές εταιρείες ένδυσης που επιμένουν

6 MIN READ

Τρεις Ελληνικές εταιρείες ένδυσης που επιμένουν

Τρεις Ελληνικές εταιρείες ένδυσης που επιμένουν

Σε επίπεδα προ πανδημίας επιστρέφει η ελληνική βιομηχανία ένδυσης, η οποία αφήνει πίσω της τις πληγές της πανδημίας, όπως αποδεικνύεται και στα οικονομικά αποτελέσματα 102 επιχειρήσεων ένδυσης, μετά από επεξεργασία των δημοσιευμένων ισολογισμών τους της χρήσης 2022.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων του δείγματος για το 2022 αυξήθηκε κατά 15,1% και διαμορφώθηκε στα 985,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 391,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,6% σε σχέση με το 2021, με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται στο 39,7%. Τα συνολικά καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 21,3% και ανήλθαν σε 64,4 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 6,5%.

Ακόμα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 17,8% και διαμορφώθηκε στα 775,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα μικτά κέρδη σημείωσαν αύξηση 17,7% (348,9 εκατ. €) και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 55,8 εκατ. €. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 45% και το περιθώριο καθαρού κέρδους στο 7,2%.

Όσον αφορά τις αμιγώς εξαγωγικές επιχειρήσεις του δείγματος, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε, κατά 6,2%, από 196,5 εκατ. € το 2021 σε 208,6 εκατ. € το 2022. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 41,9 εκατ. €, σημειώνοντας αύξηση 1%, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 8,5 εκατ. €, μειωμένα κατά 41,4%. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε στο 20,1% και του καθαρού κέρδους στο 4,1%.

Σε αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο αναμένεται να έχει μία ακόμα καλύτερη εικόνα στα αποτελέσματα που θα δημοσιευτούν για το 2023, μεγάλες ελληνικές εταιρείες ένδυσης καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να κάνουν τη διαφορά.

ΒSB: Κυρίαρχος της ελληνικής αγοράς

H Β&F είναι χωρίς αμφιβολία η κυρίαρχος της ελληνικής αγοράς ένδυσης, στην οποία δραστηριοποιείται μέσω των εμπορικών σημάτων ρούχων BSB και Lynne. Βρίσκονται στο πλευρό της γυναίκας από το 1980, όταν ξεκίνησε να έχει παρουσία στη χονδρική πώληση προϊόντων.

Το 1997 ήταν η χρονιά ίδρυσης της BSB Ανώνυμης Βιομηχανικής και Εμπορικής Εταιρείας Ενδυμάτων, η οποία μετονομάστηκε σε B&F Ενδυμάτων το 2014. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της ξεχωρίζουν η βιομηχανική παραγωγή και εμπορία ειδών ένδυσης, υπόδησης, υφασμάτων και συναφών ειδών, η εισαγωγή και εξαγωγή των παραπάνω ειδών, η εκμετάλλευση ακινήτων και η εισαγωγή και εμπορία ειδών εξοπλισμού καταστημάτων και η εκμετάλλευση εμπορικών σημάτων και προτύπων σχεδίων. Ενδεικτικό της δυναμικής της επιχείρησης της οικογένειας Μπιθαρά είναι το γεγονός ότι η BSB και η Lynne έχουν παρουσία σε περίπου 200 φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο όμιλος «μετράει» περισσότερα από 184 φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, με τα 127 από αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 57 στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 67 εταιρικά και 52 franchise καταστήματα σε βασικούς εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, 22 franchise καταστήματα σε Κύπρο, Βουλγαρία, Αλβανία, Αρμενία, Κόσοβο και Κουβέιτ, καθώς και 31 καταστήματα αποκλειστικής πώλησης των προϊόντων της εταιρείας σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα στη Ρουμανία, μέσω της θυγατρικής της.

Η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης, ενώ το 2022 βρέθηκε στην κορυφή της ελληνικής αγοράς με τζίρο 93,32 εκατομμύρια ευρώ, από 77,95 εκατομμύρια ευρώ το 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους έφτασαν στα 7,83 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, υπάρχει αισιοδοξία ότι το 2023 οι πωλήσεις ξεπέρασαν το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρω. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση έχει δανεισμό 23,14 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει συζητήσεις για αναχρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό να διεκδικήσει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής του.

Attrattivo: Το δημιούργημα του Ηρακλή Ξυλούρη

Με ιστορία πάνω από 3 δεκαετίες, η AXF του Ηρακλή Ξυλούρη έχει καταφέρει να ανταποκριθεί εξαιρετικά στις προκλήσεις και να παραμείνει στις κορυφαίες θέσεις της ελληνικής μόδας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δραστηριοποιείται με τα εμπορικά σήματα Attrattivo και ALE, έχοντας καταφέρει να κερδίσει την προτίμηση του γυναικείου κοινό, με τον τζίρο της το 2022 να φτάνει στα 48,472 εκατ. ευρώ, από 42,594 εκατ. ευρώ το 2021.

Η εταιρεία, ακόμα και μέσα στην πανδημία συνέχισε την ανάπτυξή της, καθώς άνοιξε επιπλέον 4 καταστήματα, και πιο συγκεκριμένα δύο στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Ρόδο, ενώ πρόσφατα άνοιξε ένα ακόμα flagship κατάστημα στην Ερμού.

Η Attrattivo ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως μια οικογενειακή βιοτεχνία η οποία κατάφερε να μετατραπεί σε ένα fashion brand που πιστεύει στη μοναδικότητα. Η attrattivo εξελίχθηκε σε μια φρέσκια, σύγχρονη μάρκα που απευθύνεται σε νέες γυναίκες με προσωπικότητα, δραστήρια κορίτσια με θετική δύναμη που προσπαθούν να είναι ο καλύτερος και ο πιο αληθινός εαυτός τους.

Με τα χρόνια εμπλούτισε το ανθρώπινο δυναμικό της, έχτισε σχέσεις εμπιστοσύνης και καθιερώθηκε σε αγαπημένο  brand των γυναικών που θέλουν τη μια μέρα το στιλ τους να είναι θηλυκό, την άλλη ρομαντικό, ύστερα cool, αλλά πάντα αυθεντικό.

Σήμερα, στόχος της attrattivo είναι να φέρει το σύμπαν της σε ακόμα περισσότερα σημεία. Και κυρίως, να δημιουργεί μόδα πολυδιάστατη, ανατρεπτική, που θα ενστερνίζεται τη φιλοσοφία του body positivity και του sustainability, παραμένοντας πάντα πιστή στο DNA της και στο πρότυπο της γυναίκας που εκφράζει.

Pink Woman: Η δυναμική επιστροφή με νέα ιδιοκτησία

Η εταιρεία που ξεκίνησε από το Πολύστυλο Καβάλας πέρασε σημαντικές δυσκολίες το 2020, με αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια.

Συγκεκριμένα, η Interfashion, που δραστηριοποιείται με το εμπορικό σήμα Pink Woman, ανήκει στον Δημήτρη Ματεμτζή, ο οποίος την αγόρασε από τον ιδρυτή της και ιδιοκτήτη της για πάνω από 15 χρόνια, Παύλο Χατζηπαυλίδη.

Η εταιρεία διαθέτει πλέον πανελλαδικά ένα δίκτυο 115 καταστημάτων. Πλέον, έχει καταφέρει να επιστρέψει στην κανονικότητά της, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος το 2023 ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε άνοδο +114.9% σε σύγκριση με το 2020. Σε επίπεδο κερδοφορίας προ φόρων, η εταιρεία είχε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το 2022, με αύξηση +64.8% (+1.6 εκατ. ευρώ) η οποία στηρίχθηκε σε δύο στρατηγικούς πυλώνες.

Αρχικά στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά +8.2 ποσοστιαίες μονάδες, και συγκεκριμένα από 35.2% το 2022, σε 43.5% το 2023 και εν συνεχεία στην ελεγχόμενη αύξηση -στα πλαίσια της έντονα αναπτυξιακής πολιτικής -των εξόδων, που επικεντρώθηκε στην διεύρυνση και βελτίωση του Δικτύου Εταιρικών καταστημάτων. Τέλος, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,23 εκατ. ευρω αυξημένα κατά 41,16% σε σχέση με τα 2,29 εκατ. ευρώ του 2022.

Ενδεικτικό της ανάκαμψης της εταιρείας είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά γύρισε σε αρνητικό καθαρό δανεισμό, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τον τραπεζικό δανεισμό κατά +1.7εκ ευρώ.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι σε μία αγορά που έχει βρει ξανά τα «πατήματά» της, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να επιδείξουν τα δικά τους success stories μέσα από brands που ξεχωρίζουν και έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.