17 Μάι 2024
READING

Ο άσος στο μανίκι του Νίκου Καραμούζη είναι τα κτήρια

4 MIN READ

Ο άσος στο μανίκι του Νίκου Καραμούζη είναι τα κτήρια

Ο άσος στο μανίκι του Νίκου Καραμούζη είναι τα κτήρια

Επέκταση στον κλάδο της ασφάλειας κτηρίων ετοιμάζει ο Νίκος Καραμούζης, που βλέπει γύρω από τον κλάδο των ακινήτων και τη διαχείριση κτιρίων προοπτική δημιουργίας ενός μεγάλου καθετοποιημένου ομίλου.

Ο κλάδος του facility management, που στην Ελλάδα έγινε γνωστός τα – λίγα – τελευταία χρόνια, έχει αξία 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς περιλαμβάνει τις υπηρεσίες καθαρισμού, που τζιράρουν περίπου 650 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν και στο χώρο δραστηριοποιούνται 600 εταιρείες, μερίδιο 36% μοιράζονται 6 εταιρείες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρώην τραπεζίτης βλέπει πεδίο δόξης λαμπρό στη διαχείριση κτιρίων, κλάδο στον οποίο το fund του οποίου ηγείται έχει ολοκληρώσει τέσσερις εξαγορές, προτού καν ολοκληρώσει τρία χρόνια από τη στιγμή που αποφάσισε να εισέλθει στο χώρο. Όταν μάλιστα επενδυτής ρώτησε τον Νίκο Καραμούζη «τι επιτέλους βλέπει σε αυτόν τον κλάδο», ο ίδιος απάντησε «όσα δε βλέπουν οι υπόλοιποι».

Ο λόγος για τον οποίο επιμένει είναι ο κατακερματισμός των επιμέρους κλάδων του facility management. Ο υποκλάδος των υπηρεσιών ασφάλειας τζιράρει 450 εκατομμύρια ευρώ και το 60% αυτού ελέγχεται από 5 εταιρείες, ενώ 300 εκατομμύρια είναι τα έσοδα της παροχής υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πανευρωπαϊκά αυτή η αγορά θα έχει το 2024 αξία 333 δισ. δολαρίων και προβλέπεται ότι θα αναπτύσσεται ετησίως κατά 3,2%, με οδηγό την τάση για αύξηση του outsourcing, την ανάγκη για κτήρια που πληρούν τους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης και βιωσιμότητας, την αύξηση της ζήτησης ολοκληρωμένων λύσεων εξαιτίας της πολυπλοκότητας των απαιτήσεων των έξυπνων κτηρίων και την εισαγωγή τεχνολογικών καινοτομιών.

Επόμενη κίνηση του διορατικού παίκτη στη σκακιέρα των επενδύσεων είναι η κοινή πρωτοβουλία στον υποκλάδο του smart home και της ασφάλειας – και συγκεκριμένα στη λιανική αγορά παροχής υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς επάνδρωση –, που πρόκειται να ανακοινώσει μαζί με έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας. Ο Νίκος Καραμούζης θα κάνει έτσι πράξη τις «διδαχές» περί συνεργειών, αποδεικνύοντας πως οι μεγάλες και υπολογίσιμες επενδύσεις πηγαίνουν τους οργανισμούς πιο μακριά.

Εξάλλου, σήμερα ο όμιλος Cordia, που ελέγχει το fund SMERemediumCap με επικεφαλής το Νίκο Καραμούζη έχει ήδη καταφέρει να είναι ηγέτιδα δύναμη της αγοράς παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα και υποδομές. Τα έσοδα του ομίλου έφτασαν το 2023 τα 107 εκατομμύρια ευρώ και φέτος θα αγγίξουν τα 150 εκατ. ευρώ, αφού στον όμιλο εντάχθηκε και η εταιρεία καθαρισμού κτιρίων Imagin. «Γράφει» επίσης λειτουργική κερδοφορία 6 εκατομμυρίων ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ η αποτίμηση του ομίλου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια. Είναι ο 15ος μεγαλύτερος εργοδότης, απασχολώντας 4.000 εργαζομένους, ενώ έχει προσελκύσει επενδυτές όπως το Latsco, family office της Μαριάννας Λάτση.

Την αρχή έκανε ο Νίκος Καραμούζης το 2021, εξαγοράζοντας την πρώην Engie Hellas και ακολούθησε η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ESA Security Solutions, της Skymar και της Imagin.

Η… ανάβαση στο Κιλκίς

Αν και δεν αναμένεται να ενοποιηθεί στον όμιλο, στρατηγική για την επέκταση στον κλάδο ήταν η εξαγορά του 35% της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Doppler. Βασικοί μέτοχοι της βιομηχανίας με έδρα το Κιλκίς είναι η οικογένεια Σταυροπούλου, η οποία και θα παραμείνει στο τιμόνι. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα σχεδιασμού, κατασκευής και εμπορίας ανελκυστήρων κι έχει «ντύσει» έργα στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, στο μετρό της Αθήνας, στο αεροδρόμιο του Κουβέιτ και στο ιστορικό κέντρο του Εκουαδόρ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το επενδυτικό ταμείο του τραπεζίτη αποκτά το 35% του μετοχικού κεφαλαίου. Το deal θα γίνει ως εξής: θα προταθεί στη γενική συνέλευση η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 500.000 ευρώ με δημόσια προσφορά και συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων. Το SmeRC επίσης θα ενισχύσει τη ρευστότητα της Doppler με απόκτηση της έκδοσης από την εταιρεία μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 4 εκατ. ευρώ και της παράλληλης έκδοσης warrants ποσού 1,35 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό που προσβλέπει, όμως, ο Νίκος Καραμούζης είναι η επέκταση της Doppler με πατενταρισμένα προϊόντα. Η εταιρεία αναμένει τα μέγιστα από την είσοδο στην αγορά του εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων, με αιχμή του δόρατος την πατενταρισμένη λύση Renaissance, η οποία επιτυγχάνει την ελάχιστη δυνατή όχληση των χρηστών καθώς ολοκληρώνεται τάχιστα, την μέγιστη εξοικονόμηση κόστους καθώς διατηρεί τα περισσότερα από τα υφιστάμενα στοιχεία της εγκατάστασης ενώ, τέλος, μπορεί να ολοκληρωθεί σε διακριτά στάδια, προσφέροντας έτσι την ευελιξία της διαχείρισης των οικονομικών πτυχών του έργου με τρόπο που να μπορεί να εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότησή του.

Ήδη από την αρχή της κοινής πορείας του τραπεζίτη με την οικογένεια Σταυροπούλου, διαφαίνονται τα οφέλη της επένδυσης. Η Doppler έλαβε έγκριση δύο επενδυτικών προγραμμάτων που είχε καταθέσει για «Έξυπνη Μεταποίηση» και «Πράσινο Μετασχηματισμό», συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 2,4 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να τονίζει πως «θα ήταν εξαιρετικά δύσκολή η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων χωρίς την επίτευξη της συμφωνίας με το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.