26 Ιούλ 2024
READING

Τρεις συμφοιτητές, παράδοση και ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο

4 MIN READ

Τρεις συμφοιτητές, παράδοση και ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο

Τρεις συμφοιτητές, παράδοση και ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο

Tρεις συμφοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είδαν την ευκαιρία που προσφέρουν τα ελληνικά βότανα. Η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη, ο Χάρης Καζάς και η Βάγια Μήτσιου ξεκίνησαν το 2016 την εταιρεία Rhoeco στο Ρετζίκι της Θεσσαλονίκης, όπου ξεκίνησαν να προμηθεύονται βιολογικά βότανα μικρών Ελλήνων παραγωγών από πολλές και διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Αυτό που επιδίωξαν ήταν να δημιουργήσουν ένα φυσικό προϊόν, υπηρετώντας την διαδρομή από το χωράφι στο φλιτζάνι. Και οι τρεις έκαναν μεταπτυχιακά στη Σκωτία και την Αγγλία – Εδιμβούργο και Νιούκαστλ – και αυτό που ήθελαν ήταν να επιστρέψουν στη χώρα μας και να αναδείξουν τον πλούτο της Ελλάδας, συστήνοντας και στο εξωτερικό τα ελληνικά βότανα.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους διατίθεται σε εξαγωγές, με τους τρεις «συνδαιτημόνες» της Rhoeco, να δίνουν βαρύτητα και στην καλή έξωθεν εικόνα των βοτάνων τους, επενδύοντας εκτός από το περιεχόμενο και τη συσκευασία. Σημαντικές ποσότητες όμως διοχετεύονται και στην ελληνική αγορά, όπου σταδιακά το εγχώριο κοινό αναγνωρίζει την αξία που έχει η επιστροφή στα παραδοσιακά ελληνικά βότανα αλλά και στις ιδιότητες που παρουσιάζουν για την υγεία.

Δίκταμο από την Κρήτη, καλέντουλα από το Αγρίνιο, κάνναβη από τη Μαγνησία

Στα προϊόντα τους εκτός από τα παραδοσιακά βότανα είναι το δίκταμο της Κρήτης, το οποίο αυτοφύεται στην Κρήτη, η κάνναβη βιολογικής καλλιέργειας από τη Μαγνησία καθώς και η καλέντουλα από το Αγρίνιο, το φλισκούνι (άγρια μέντα) αλλά και ένα καινοτόμο προϊόν από το κέλυφος του κακάο, από το οποίο επίσης μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα ρόφημα, το οποίο πίνεται όπως ακριβώς το τσάι.

Φιλοσοφία τους είναι να αγοράζουν τα προϊόντα τους από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αναζητώντας την καλύτερη ποιότητα. Απόφασή τους ήταν να αναγράψουν το όνομα του παραγωγού και της περιοχής προέλευσης κάθε προϊόντος. Μεταξύ των αγαθών που συσκευάζουν και διαθέτουν είναι το τσάι βουνού, η λουίζα, το μελισσόχορτο. «Η αναγραφή της περιοχής προέλευσης όπου καλλιεργήθηκε το κάθε βότανο καθώς και το όνομα του παραγωγού είναι ένας τρόπος να διασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα των βοτάνων μας. Κάθε φορά που συσκευάζουμε ένα προϊόν, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας σε έναν συγκεκριμένο αγρό, όπου τα φυτά αναπτύσσονται υπό συγκεκριμένες, ελεγχόμενες συνθήκες καλλιέργειας», εξηγεί η Κατερίνα Χατζηαγγελάκη. «Πραγματοποιούμε μία ιδιαίτερα προσεκτική διαλογή, προκειμένου να διαχωρίσουμε τα βότανα από τις ξένες ύλες, δεδομένου ότι πρόκειται για φυσικά προϊόντα. Η διαλογή πραγματοποιείται αποκλειστικά στο χέρι».

Η δικαίωση που ήρθε μέσα στα χρόνια

«Με τα χρόνια είδαμε να δικαιωνόμαστε, καθώς θυμίσαμε ότι το ελληνικό βότανο δεν έχει καμία σχέση με το φακελάκι που είχαμε συνηθίσει να έχουμε στα ντουλάπια μας παλαιότερα. Θελήσαμε να ξαναπαρουσιάσαμε τα βότανα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας μέσα από μία σύγχρονη λογική. Ωστόσο χρειάστηκε αρκετό χρόνος για να εκπαιδεύσουμε το ελληνικό κοινό», λέει η Κατερίνα.

Η ονομασία Rhoeco είναι ένας λεκτικός σχηματισμός εμπνευσμένος από τη λέξη Ροή (Rhoe) και Οικολογία (eco) και συνεργασία (co). Η Rhoeco θα μπορούσε κανείς να πει ότι επισφράγισε την προσπάθεια των τριών συμφοιτητών να επανασυστήσουν ένα προϊόν με ρίζες στο χθες, με το βλέμμα στο παρόν και με τη σκέψη στο μέλλον. Μία ομάδα νέων επαγγελματιών, λάτρεις της οικολογίας και των βοτάνων, που ερευνούν, πειραματίζονται, αναλύουν και τελικά βρίσκουν αξιοπρεπείς και έμπειρους παραγωγούς για να γίνουν οι προμηθευτές τους.

Φιλοδοξία τους ήταν να αναβιώσουν παραδοσιακές συνήθειες προσαρμοσμένες στις τρέχουσες απαιτήσεις

υποστηρίζοντας παράλληλα τις αρχές της οικολογίας σε όλα τα στάδια παραγωγής. «Όλα τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά. Γι’ αυτό και επιλέγουμε με αυστηρά κριτήρια τους παραγωγούς από τους οποίους προμηθευόμαστε τα προϊόντα μας, καθότι τα βότανα πρέπει να είναι απολύτως αγνά, από τη στιγμή που μπαίνουν στο φλιτζάνι μας», λέει η Κατερίνα.

Εκτός από τη λιανική τον τελευταίο καιρό επιδίωξαν να αναπτύξουν και την χονδρική για να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά τους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.

H προοπτική της αγοράς των τσαγιών και βοτάνων παγκοσμίως είναι αναπτυξιακή για τα επόμενα χρόνια όπως αποτυπώνεται σε σειρά μελετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια αγορά τσαγιού από βότανα αποτιμήθηκε σε 2.497,6 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 4.330,5 εκατομμύρια δολάρια έως το 2032, σημειώνοντας μέση ετήσια ανάπτυξη 5,6% από το 2023 έως το 2032.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.