18 Ιούλ 2024
READING

Κύματα Αλλαγής: Γιατί κάθε σταγόνα νερού μετράει.

3 MIN READ

Κύματα Αλλαγής: Γιατί κάθε σταγόνα νερού μετράει.

Κύματα Αλλαγής: Γιατί κάθε σταγόνα νερού μετράει.

Νερό. Δεν είναι απλώς απαραίτητο, είναι η ίδια η ζωή. Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια μέρα χωρίς νερό. Το νερό είναι ο θεματοφύλακας του περιβάλλοντός, καθώς διατηρεί τα οικοσυστήματα ασφαλή, ρυθμίζει το κλίμα και θρέφει τη βιοποικιλότητα. Είναι ένας πολύτιμος πόρος που ανήκει στη φύση και στις τοπικές κοινότητες. Οφείλουμε όμως να το διαχειριζόμαστε ορθά, καθώς πλέον υπάρχει ανάγκη για εξοικονόμηση.

Με περισσότερους από τους μισούς υγρότοπους παγκοσμίως να έχουν εξαφανιστεί και πολλές λίμνες και ποτάμια να στερεύουν ή να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης*, η λειψυδρία αποτελεί πλέον πραγματικότητα για πολλούς.

Αναλαμβάνουμε τώρα δράση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του νερού και να συμβάλουμε στη μείωση του υδατικού αποτυπώματος.

Για την Coca-Cola, το νερό αποτελεί βασικό συστατικό όλων των προϊόντων μας. Εξαρτώμαστε από το νερό για τον καθαρισμό και την ψύξη του εξοπλισμού μας σε κάθε εργοστάσιο εμφιάλωσης. Εκείνο θρέφει τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παρέχουν τα φυσικά μας συστατικά — αλλά η σημασία του είναι πολύ μεγαλύτερη. Είναι η καθημερινή ανάγκη στην οποία βασίζονται οι κοινότητές μας, τώρα και στο μέλλον.

Ένας από τους βασικούς στόχους της εταιρείας παγκοσμίως, για την ορθή διαχείριση του νερού είναι να επιστρέψουμε συνολικά 2 τρισεκατομμύρια λίτρα στη φύση και τις κοινότητες παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2030.

Στην Ελλάδα, προγράμματα για την αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων τρέχουν εδώ και 18 χρόνια

Στην Ελλάδα, προγράμματα για την αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων τρέχουν εδώ και 18 χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια, το πρόγραμμα προστασίας των υδατικών πόρων «Zero Drop», το οποίο υλοποιείται από την Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), εφαρμόζει τεχνικές λύσεις εξοικονόμησης νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονη λειψυδρία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει υποδομές για την ορθή διαχείριση και διαφύλαξη των υδατικών πόρων.

Ένα έργο στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο πραγματοποιήθηκε το 2023, με την επιπλέον χρηματοδότηση της Coca-Cola Τρία Έψιλον, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της πρωτοβουλίας αυτής. Η κλιματική αστάθεια, όπως η ξηρασία, έχει επιπτώσεις στη στάθμη των ταμιευτήρων νερού της πόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η ζήτηση για νερό αυξάνεται και η χρήση του στη γεωργία επηρεάζει τους πόρους συνολικά. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο ύδρευσης της πόλης αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως περιστασιακές ελλείψεις νερού, γεγονός που ωθεί τους κατοίκους να χρησιμοποιούν δεξαμενές στις στέγες για να έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε αυτό.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στον αγροτικό τομέα στο Ηράκλειο, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος «καταναλωτής» νερού, το πρόγραμμα «Zero Drop» πραγματοποίησε τεχνικές παρεμβάσεις τον Μάιο του 2023 στον Προφήτη Ηλία, στις Βούτες, στον Άγιο Σύλλα, στο Πετροκέφαλο και στην Κερασιά Ηρακλείου. Πρόκειται για πέντε αγροτικές κοινότητες, όπου οι συχνές διαρροές δημιουργούσαν σημαντικές απώλειες νερού και ωθούσαν τους παραγωγούς να αντλούν νερό από τον περιορισμένο υδροφόρο ορίζοντα, με σημαντικό ενεργειακό κόστος. Το έργο εξοικονομεί νερό προς όφελος των ντόπιων αγροτών και της ευρύτερης κοινότητας.

Αυτό είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του νερού με προσήλωση και αφοσίωση, αναλαμβάνοντας το μερίδιο που μας αναλογεί στη διαφύλαξη αυτού του κρίσιμου πόρου για τις μελλοντικές γενιές.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.