16 Ιούν 2024
READING

Τα Zara μεγαλώνουν, τα IKEA μικραίνουν

4 MIN READ

Τα Zara μεγαλώνουν, τα IKEA μικραίνουν

Τα Zara μεγαλώνουν, τα IKEA μικραίνουν

Πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου, έκανε πρεμιέρα το ολοκαίνουργιο κατάστημα Zara και Zara Home εντός του ανακατασκευασμένου Πύργου Πειραιά. Επρόκειτο για μία πολυσυζητημένη άφιξη στον χώρο του retail, καθώς, αφενός πρόκειται για τον Ισπανικό κολοσσό της μόδας, αφετέρου ήταν από τους πρώτους «ενοίκους» που πήραν τη θέση τους στον ανανεωμένο Πύργο, και μάλιστα με το μεγαλύτερο κατάστημα της Ευρώπης, το οποίο απλώνεται σε περίπου 6.000 τ.μ.. Το κατάστημα εκτείνεται σε τρεις ορόφους (ισόγειο, πρώτος όροφος και δεύτερος όροφος), με τα 600 τ.μ. να αποτελούν το  Zara Home (είδη σπιτιού).

Μέσα από αυτή την κίνηση ουσιαστικά αποτυπώνεται η νέα στρατηγική της Inditex για τη δημιουργία μεγάλων χώρων πώλησης, την οποία ανέπτυξε κυρίως μετά το πέρας της πανδημίας. Τα μεγαλύτερα καταστήματα εξοικονομούν κόστος ανά ρούχο που πωλείται. Προσφέρουν επίσης χώρο για άλλες σειρές προϊόντων της Zara, όπως καλλυντικά, αθλητικά ρούχα και είδη σπιτιού μέσω του Zara Home. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες αφού οι πελάτες που αγόρασαν προϊόντα Zara μέσω Διαδικτύου μπορούν επίσης να παραλάβουν ή να τα επιστρέψουν προϊόντα στα μεγαλύτερα καταστήματα.

Μάλιστα, όπως έχει ανακοινώσει η εταιρία, το κατάστημα στον Πύργο του Πειραιά δεν θα είναι ο μοναδικός, εκτεταμένος, σε σχέση με τα συνηθισμένα, χώρος, αφού όπως έχει ανακοινωθεί, πρόκειται σύντομα να εγκαινιάσει ένα ακόμη μεγάλο κατάστημα Zara στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Τσιμισκή, 3.200 τ.μ..

Ενδεικτικό «σημάδι» της στρατηγικής είναι το γεγονός ότι η εταιρία έβαλε σε τροχιά υλοποίησης το κλείσιμο άλλων μικρότερων καταστημάτων της αλυσίδας. Για παράδειγμα, σε αυτό του Πύργου απασχολούνται αυτή τη στιγμή 170 άτομα τα οποία προέρχονται κατά βάση από τα δύο μικρότερα καταστήματα Zara που υπήρχαν στην περιοχή του Πειραιά και που έπαψαν να λειτουργούν. Παράλληλα, με στόχο την προσέλκυση όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και τουριστών, οι οποίοι έρχονται κατά βάση στο λιμάνι του Πειραιά με κρουαζιερόπλοια, ο όμιλος κινείται σε νέα στρατηγικά μονοπάτια και αλλαγή ρότας.

Η συρρίκνωση των IKEA

Κάθε retailer ακολουθεί βέβαια τις δικές του ξεχωριστές στρατηγικές. Σε αντιπαραβολή με τη νέα τάση «μεγέθυνσης» των Zara, έχουμε το παράδειγμα της IKEA. Αυτή τη στιγμή, δύο τεράστιοι retailers ακολουθούν αντίθετη πορεία όσον αφορά τις κινήσεις τους, καθώς η IKEA  φαίνεται πως όσο πάει και συρρικνώνει τα καταστήματά της, είτε περιορίζοντας τα ήδη υπάρχοντα, είτε εγκαινιάζοντας νέα, εμφανώς μικρότερα καταστήματα.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια η ΙΚΕΑ παγκοσμίως έχει κάνει μια μεγάλη στροφή ανοίγοντας καταστήματα εντός του αστικού ιστού ακολουθώντας την “απαίτηση” των millennials για λιγότερες μετακινήσεις με το αυτοκίνητο αλλά και για μια διαφορετική αγοραστική εμπειρία.

Με νέα, μικρότερα και σύγχρονα καταστήματα ΙΚΕΑ μέσα στη πόλη, προς διευκόλυνση του κοινού και πιο άμεση εξυπηρέτησή του, σε σχέση με τα καταστήματα που μέχρι τώρα τοποθετούνταν σε μεγάλους δρόμους έξω από τα όρια των πόλεων.

Η στρατιγική αυτή εφαρμόζεται και στην Ελλαδα με  πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ «νέας γενιάς» που άνοιξε στο κέντρο του Πειραιά, ενώ το δεύτερο πήρε τη θέση του στον 4ο όροφο του The Mall Athens στο Μαρούσι κάνοντας ένα ακόμη πιο τολμηρό και ασυνήθιστο για την εταιρία βήμα, τοποθετώντας ένα κατάστημα μέσα σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, κάτι που δεν είχαμε δει μέχρι στιγμής, προσφέροντας μία νέα εμπειρία shopping. Αργότερα, ένα ακόμη IKEA «νέας γενιάς» ήρθε στην Αλεξανδρούπολη, με τα «μικρά» καταστήματά της να είναι αυτή τη στιγμή τρία.

Από την άλλη, τα IKEA μειώνουν τετραγωνικά σε ήδη υπάρχοντα καταστήματα, ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα, ενώ προχωρούν και στη μείωση των αποθηκευτικών χώρων στα μεγάλα καταστήματα, παράλληλα με την ανάπτυξη μικρότερων καταστημάτων εντός του αστικού ιστού. Μέσα από αυτή την κατεύθυνση, προσπαθούν να ανταποκριθούν σε μία πιο σύγχρονη καταναλωτική τάση που έχει να κάνει με τον περιορισμένο χρόνο της καθημερινότητας, την αστικοποίηση και την ανάγκη για άμεση εξυπηρέτηση χωρίς πολλές μετακινήσεις.

Όπως φαίνεται, Zara και IKEA, δύο κολοσσοί του retail, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ακολουθούν αντίθετους δρόμους όσον αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων και τη διαχείριση των υφιστάμενων και δίνουν νέο πρόσωπο στις αλυσίδες, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι στιγμής, είτε μικραίνουν, είτε μεγαλώνουν, αλλάζοντας τα δεδομένα, ενδεχομένως μέρος της ταυτότητάς τους, και βέβαια την αγοραστική εμπειρία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.