16 Ιούν 2024
READING

Οι βολές των Χούθι «χτύπησαν» το λιμάνι του Πειραιά

5 MIN READ

Οι βολές των Χούθι «χτύπησαν» το λιμάνι του Πειραιά

Οι βολές των Χούθι «χτύπησαν» το λιμάνι του Πειραιά

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο εμπόριο, ως αποτέλεσμα της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην «Ερυθρά Θάλασσα», από τα χτυπήματα των Χούθι. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις που προκαλούν εδώ και μήνες οι αντάρτες από την Υεμένη, με στόχο εμπορικά πλοία, έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να επιλέγουν πλέον τον διάπλου από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τη διώρυγα του Σουέζ,

Μία απόφαση που έχει, όπως είναι αναμενόμενο, σημαντικές επιπτώσεις και προκαλεί μεγάλη αύξηση τόσο των τονομιλίων για τα πλοία, όσο και των χρόνων παράδοσης των εμπορευματοκιβωτίων.

Από τις εξελίξεις αυτές το ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχτεί τα λιμάνια της Μεσογείου, με πρώτο το λιμάνι του Πειραιά. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας γίνεται αποδέκτης σημαντικών επιπτώσεων, εξαιτίας και της στρατηγικής θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, σε σχέση με το Σουέζ. Κι αυτό διότι, ένα πλοίο το οποίο θα πραγματοποιήσει τον περίπλου της Αφρικής, χρειάζεται να διανύσει ολόκληρη τη Μεσόγειο, από το Γιβραλτάρ, μέχρι να καταφέρει να «δέσει» στον Πειραιά.

Ήδη οι επιπτώσεις για το ελληνικό λιμάνι έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στους αριθμούς που ανακοινώνονται, ενώ πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αλλά, αντιθέτως, αναμένεται να ενταθεί, όσο παραμένει η κρίσιμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στον αντίποδα, κερδισμένα παρουσιάζονται να είναι τα λιμάνια που βρίσκονται κοντά στον Ατλαντικό Ωκεανό (πχ της Αλχεθίρας), ενώ πολλά πλοία, επιλέγουν να κατευθυνθούν απευθείας στα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης.

Σημαντικές οι απώλειες στο τετράμηνο του 2024

Παρά το γεγονός πως όταν ξέσπασαν οι πρώτες επιθέσεις το λιμάνι του Πειραιά έδειχνε αλώβητο από τα «πυρά» των ανταρτών, όσο περνούσε ο καιρός δεν θα μπορούσε να μην έχει επηρεαστεί από τις -δυσάρεστες- εξελίξεις.

Τα πρώτα «καμπανάκια» «ήχησαν» στα στοιχεία τριμήνου που δημοσίευσε η Cosco Shipping Ports και στα οποία αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2024 διακινήθηκαν συνολικά από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) 343 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 405 χιλιάδων τον ίδιο μήνα του 2023. Πρόκειται δηλαδή για πτώση κατά 15,4%, επίδοση που συνιστά αρνητικό ρεκόρ.

Ακόμα, μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων παρουσίασε μείωση κατά 11,4% σε σχέση με το ίδια διάστημα του 2023. Συνολικά στο τρίμηνο του 2024 από τους δύο προβλήτες διακινήθηκαν 931,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια έναντι 1,051 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Από τον προβλήτα Ι του λιμανιού του Πειραιά η διακίνηση των containers στο τρίμηνο του 2024 υποχώρησε κατά 3,76% σε σχέση με το 2023. Αναλυτικότερα, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου διακινήθηκαν 133.000 TEUs έναντι 128.000 TEUs το αντίστοιχα διάστημα του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2024 η πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον ΣΕΠ ήταν 5,1% σε επίπεδο μήνα και 8,9% σε επίπεδο διμήνου.

Η κατάσταση δείχνει να βελτιώθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Αυτό, καθώς, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τον Απρίλιο από τους δυο προβλήτες της ΣΕΠ διακινήθηκαν 341,1 teu έναντι 369,2 τον ίδιο μήνα του 2023 σημειώνοντας υποχώρηση κατά 7.6%. Αυτό το ποσοστό είναι το δεύτερο πιο χαμηλό για το 2024, μετά το 5,1% του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο καταγράφηκε πτώση κατά 12,7%, ενώ τον Μάρτιο, όπως σημειώσαμε, οι απώλειες κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ με πτώση 15,4%.

Συνολικά υπολογίζεται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 στο λιμάνι του Πειραιά δεν έφτασαν περίπου 150.000 κιβώτια, τα οποία κατέληξαν κυρίως σε λιμάνια της Δυτικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαστήματος Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Cosco Shipping Ports, οι δυο προβλήτες της εταιρείας στο λιμάνι του Πειραιά τις οποίες διαχειρίζεται η ΣΕΠ υπέστησαν απώλειες στη διακίνηση containers κατά 10,4%, στα 1,272.5 teu έναντι 1,420.2 teu, το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από το 2009

Αξίζει να σημειωθεί ότι η PCT (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ), θυγατρική εταιρεία της COSCO SHIPPING Ports Limited, η οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται από τον Οκτώβριο του 2009 και για 35 χρόνια τις εγκαταστάσεις των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του Λιμένα Πειραιά, έχει «τρέξει» ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα.

Handelsblatt: Το λιμάνι του Πειραιά που απογείωσε η Cosco και γίνεται το νέο Αμβούργο

Αναλυτικότερα, από το 2010 η PCT έχει επενδύσει στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 600 εκατ. ευρώ

Χρήματα που κατευθύνθηκαν για την κατασκευή κύριων και βοηθητικών λιμενικών έργων, την προμήθεια τεχνικού, μηχανικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, την εκπαίδευση και την ασφάλεια στην εργασία.

Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υποδομών καθώς και η ανάπτυξη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού αξιοποίησαν τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα του λιμένα, προσδίδοντάς του πρόσθετα συγκριτικά πλεονεκτήματα: λειτουργική σταθερότητα, μειωμένους χρόνους φορτοεκφόρτωσης, δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 4 πλοίων 20.000 και άνω TEUs, διασύνδεση με εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ενδεικτικό της ταχύτατης ανάπτυξης του εμπορευματικού σταθμού του Πειραιά είναι ότι από το 2010 έως και το 2021 η δυναμικότητα εξυπηρέτησης στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αυξήθηκε από 1.5 εκατ. TEUs σε 6,2 εκατ. TEUs ενώ ο ετήσιος συνολικός όγκος των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων 7πλασιάστηκε, φέρνοντας το λιμάνι του Πειραιά στην 29η θέση στον κόσμο το 2021, από την 93η που κατείχε το 2009, 4ο στην Ευρώπη και 1ο στη Μεσόγειο.

Πλέον, στο επίκεντρο, βρίσκονται νέες επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2024, στον εμπορευματικό σταθμό του Πειραιά ύψους 43 εκατ. ευρώ. Από αυτά περισσότερα από 31 εκατ. ευρώ διατίθεται για την αναβάθμιση υποδομών του ανατολικού Προβλήτα ΙΙ, με σκοπό την αύξηση δυναμικότητας λιμένα και τη βελτίωση ποιότητας στοίβαξης. Τέλος, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθούν και έργα που θα αφορούν σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, αναβάθμιση της ασφάλειας των εργαζομένων αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην αναβάθμιση λειτουργίας και δυναμικότητας του σταθμού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.