16 Ιούν 2024
READING

Jumbo: Επεκτάσεις σε ξένα μέτωπα, υπό το σκιά των διαφόρων κρίσεων

4 MIN READ

Jumbo: Επεκτάσεις σε ξένα μέτωπα, υπό το σκιά των διαφόρων κρίσεων

Jumbo: Επεκτάσεις σε ξένα μέτωπα, υπό το σκιά των διαφόρων κρίσεων

Με το βλέμμα στην επέκταση στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται εκτός συνόρων μέσα από νέα καταστήματα φαίνεται πως παραμένει η διοίκηση της Jumbo με τον Απόστολο Βακάκη στο τιμόνι, με τον στόχο για την ανάπτυξη του 2024 να φτάνει από 8% έως 10%, τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία.

Από τα 87 καταστήματα τα οποία διατηρεί ο όμιλος συνολικά, τα 54 βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ, όσον αφορά στην εξωστρέφεια, το βάρος του έχει πέσει στη δυνατή αγορά της Ρουμανίας, με 18 καταστήματα, ενώ διατηρεί 10 καταστήματα στη Βουλγαρία και 5 στην Κύπρο, απλώνοντας δίχτυα στις αγορές που παρουσιάζουν εγγύτητα με την Ελλάδα, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.

Τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις στην Κύπρο

Παρά το αυξημένο κόστος μεταφορών, το οποίο βέβαια κλονίζει όλες τις επιχειρήσεις του εμπορίου, λόγω των πολεμικών αναταράξεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τη διοίκηση, η πορεία των πωλήσεων σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, συνεχίζει να είναι θετική, αν και λόγω συγκυριών απαιτείται από πλευράς της διαρκής επαγρύπνηση και διάθεση αναπροσαρμογής σε νέα δεδομένα, ήδη από τον μήνα Ιούνιο, που βρίσκεται προ των πυλών, με επανεξέταση των συνθηκών και χάραξη νέων στρατηγικών κινήσεων, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έδαφος που απαιτεί ίσως την περισσότερη προσοχή αυτή τη στιγμή είναι αυτό της Κύπρου, η οποία βρίσκεται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής και, ως επακόλουθο, έρμαιο των επιπτώσεών της, όπως είναι για παράδειγμα, η εμφανής μείωση της τουριστικής κίνησης. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τα σχέδια του Απόστολου Βακάκη, απαιτούνται γρήγοροι χειρισμοί και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να μπει σε λειτουργία το νέο, ιδιόκτητο κατάστημα στη Λευκωσία. Αυτή τη στιγμή, τα καταστήματα που διατηρεί ο μεγάλος παίκτης του retail είναι 5 και σύντομα, το κατάστημα στην πρωτεύουσα – που θα είναι και το δεύτερο, με το πρώτο κατάστημα να εδρεύει ήδη στην περιοχή Λακατάμια της Λευκωσίας  – έρχεται να προστεθεί σε μία πολλά υποσχόμενη λίστα αναφορικά με το δίκτυο καταστημάτων και την ισχυροποίηση της σφραγίδας του ομίλου που έχει «ανοιχτεί» σε πολλές πλευρές, στις πιο μεγάλες πόλεις της Κύπρου, με δύο καταστήματα στη Λεμεσό, ένα στη Λάρνακα και ένα στην Πάφο (εκτός από αυτό της Λευκωσίας).

Η Ρουμανία που πάντα πρωταγωνιστεί

Ψηλά στην ατζέντα της στρατηγικής του Ομίλου είναι πάντα η Ρουμανία, που αποτελεί αυτή τη στιγμή και τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό καταστημάτων Jumbo εκτός Ελλάδας και διατηρεί όλες τις προοπτικές για να υποστηρίξει και να ενισχύσει τις επιδόσεις του Ομίλου γενικώς. Μην ξεχνάμε ότι ο Απόστολος Βακάκης παραμένει προσηλωμένος στον στόχο του, από τότε που χαρακτήρισε τη Ρουμανία τη «νέα Ελλάδα» και είδε πρόσφορο έδαφος εκεί, με τη χώρα να παρουσιάζει σε γενικές γραμμές ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, με ΑΕΠ που αυξάνεται διαρκώς, υψηλό περιθώριο κέρδους, χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά και σταθερή φορολογία, παράγοντες που, σε συνδυασμό με την εγγύτητα προς τη χώρα μας αλλά και την προνομιακή θέση στην Ευρώπη, δημιούργησαν τις συνθήκες που έκαναν τη διοίκηση να στρέψει το βλέμμα της προς τα εκεί, και μάλιστα να παραμείνει σταθερή σε αυτή την κατεύθυνση. Με τα καταστήματα που εδρεύουν ήδη στη Ρουμανία, ο Όμιλος εξασφαλίζει πάνω από 20% του τζίρου του, δεδομένο που ενισχύει την προσήλωση και τον στόχο για περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της αγοράς. Στόχος είναι μάλιστα μέχρι το 2026, στη Ρουμανία να έχουν τοποθετηθεί συνολικά 25 καταστήματα, ενώ σε λειτουργία έχει τεθεί και το ρουμάνικο e-shop της Jumbo.

Εκτός όμως από τα καταστήματα, ο όμιλος καταστρώνει σχέδια και για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, που ενδέχεται να βγουν επίσης εκτός συνόρων, στις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο όμιλος στοχεύει επιπλέον να επεκταθεί περισσότερο και στην αγορά του Ισραήλ, μέσω franchise και μέσα από τη συμφωνία με τη Fox Group, που είχε ως αποτέλεσμα να έχει ήδη ανοίξει το πρώτο κατάστημα, με το πλάνο να περιλαμβάνει δίκτυο περίπου 15 φυσικών καταστημάτων στην τοπική αγορά σε βάθος χρόνου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πάνω από 30 καταστήματα με τη μέθοδο του franchise, σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Ισραήλ, με τη διοίκηση να στοχεύει και προς την Κροατία, ως επόμενο σταθμό.

Το εγχείρημα ανάπτυξης για τον Όμιλο είναι απαιτητικό και ενέχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου, εξ ολοκλήρου λόγω των παρόντων συγκυριών που, αδιαμφισβήτητα, δεν είναι και οι πιο ευνοϊκές. Από τη μία οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και το ράλι των μεταφορικών εξόδων, από την άλλη η «σκιά» του πληθωρισμού, δημιουργούν ένα ασταθές έδαφος, αλλά και δυσοίωνο μέλλον, με τις επιχειρήσεις να πρέπει να είναι διαρκώς on alert, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.