16 Ιούν 2024
READING

Τον κλάδο της Πληροφορικής φαίνεται πως συνεχίζει να καλοβλέπει η Ideal Holdings

5 MIN READ

Τον κλάδο της Πληροφορικής φαίνεται πως συνεχίζει να καλοβλέπει η Ideal Holdings

Τον κλάδο της Πληροφορικής φαίνεται πως συνεχίζει να καλοβλέπει η Ideal Holdings

Χωρίς να παραμένει προσκολλημένη σε έναν κλάδο, αλλά διατηρώντας ενδιαφέρον για εναλλακτικές επενδύσεις σε διάφορους τομείς, η Ideal Holdings, υπό τη διοίκηση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, συνεχίζει να ακολουθεί πορεία ανόδου, που, αφενός έρχεται ως απόρροια των στρατηγικών κινήσεων που είχαν να κάνουν κυρίως με εξαγορές που απογείωσαν τις επιδόσεις της, αφετέρου δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για νέα, αντίστοιχα βήματα που μπορούν να αποδώσουν πλούσιους καρπούς στην εταιρία.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που μόλις ανακοινώθηκαν και αφορούν το α’ τρίμηνο του 2024, η εταιρία πέτυχε μία άκρως εντυπωσιακή επίδοση, που μεταφράστηκε σε αύξηση των εσόδων κατά +150% στα 109,5 εκατ. ευρώ και άνοδο των EBITDA κατά +118% στα 16,8 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε επίσης ότι και το 2023, η Ideal έκλεισε με αύξηση εσόδων κατά +120% και EBITDA κατά +101%, αριθμοί που αποδεικνύουν την «τρελή» πορεία της προς την κορυφή και την παραμονή στην υψηλή θέση μέσα στη λίστα των εταιριών holding στην Ελλάδα.

Ως κύριοι παράγοντες της ανάπτυξης, κρίθηκαν από την εταιρία η σημαντική αύξηση όλων των ενοποιημένων βασικών οικονομικών μεγεθών από την ανάπτυξη των εταιριών Πληροφορικής και από την προσθήκη – αλλά και τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα – της «Αττικά Πολυκαταστήματα» που περιήλθε στην κατοχή της το 2023.

Το α’ τρίμηνο του 2024, η εταιρία πέτυχε μία άκρως εντυπωσιακή επίδοση, που μεταφράστηκε σε αύξηση των εσόδων κατά +150%

Οι κινήσεις – ματ

Τον δρόμο βέβαια άνοιξε η διορατικότητα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, διατηρώντας πίσω του μία πολυετή εμπειρία στις αγορές,  ανέλαβε τη διοίκηση της Ideal το 2021.

Πρωταγωνιστική κίνηση στη συνταγή της επιτυχίας, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται αυτή μέχρι στιγμής, ήταν το deal που αφορούσε την εξαγορά της «Αττικά Πολυκαταστήματα», που διατηρεί τα πολυκαταστήματα Attica, έναντι 100 εκατ. ευρώ. Τα Attica μάλιστα ήδη από τον πρώτο χρόνο υπό την ομπρέλα της Ideal, κατέγραψαν αύξηση των εσόδων κατά 12% στα 213,1 εκατ. ευρώ. Στις προοπτικές που παρουσιάζουν για την Ideal Holdings τα συγκεκριμένα καταστήματα συγκαταλέγεται και το επερχόμενο άνοιγμα εντός της επένδυσης του Ελληνικού, μετά από συμφωνία με τη Lamda Development, και συγκεκριμένα μέσα από τη μίσθωση 7.700 τ.μ. στο Vouliagmenis Mall και 500 τ.μ. εντός του εμπορικού κέντρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά (Riviera Galleria).

Νωρίτερα βέβαια από την Αττικά Πολυκαταστήματα, σημειώθηκε η εξαγορά – σταθμός στην πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η εταιρία, που δεν είναι άλλη από αυτή της εταιρίας Byte, που αποτελεί και τον βασικό πυλώνα της. Η εν λόγω εξαγορά ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2022, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους η Ideal έλαβε και το 100% της, με το τίμημα να ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, περίπου. Με αυτόν τον τρόπο, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου είδε «μακριά», και συγκεκριμένα διέκρινε την ευκαιρία που απλώνεται στον κλάδο, σε μία εποχή όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, κυρίως στον δημόσιο τομέα και τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στον ιδιωτικό, με τις επιχειρήσεις να δίνουν το τελευταίο διάστημα έμφαση στην ψηφιακή αναβάθμισή τους, με την αντίστοιχη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και την απόκτηση ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα, η Byte τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας παρουσίασε έντονη δραστηριότητα, γεγονός που έδωσε ένα ακόμη point στην απόφαση για την εξαγορά, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ideal μπήκε στα μονοπάτια της Πληροφορικής, έχοντας νωρίτερα παραλάβει την Αdacom (που ασχολείται με το cybersecurity), ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο και μέσα από την Ideal Electronics.

Η Πληροφορική αποτελεί βασική δύναμη της Ideal, με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να έχει προμηνύσει την κατεύθυνση ότι η εταιρία ετοιμάζεται και για επόμενες επενδυτικές κινήσεις στον κλάδο

Γιατί παραμένει προσηλωμένη στην Πληροφορική

Παρότι η εταιρία holding έχει απλώσει τα δίχτυα της, όπως προαναφέραμε, σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, η Πληροφορική αποτελεί βασική δύναμη της Ideal, με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να έχει προμηνύσει την κατεύθυνση ότι η εταιρία ετοιμάζεται και για επόμενες επενδυτικές κινήσεις στον κλάδο, αφού πρώτα βέβαια έχει αξιολογήσει τις ευκαιρίες που υπάρχουν, δεδομένου κιόλας ότι, όπως ανακοινώθηκε, μεγάλο μέρος των θετικών επιδόσεων έχει να κάνει με την ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην υλοποίηση μεγάλων έργων σε οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και στην αυξημένη ζήτηση που εντοπίζεται για υπηρεσίες που παρέχουν οι επενδύσεις της εταιρίας στην Πληροφορική. Οι διαγωνισμοί για μεγάλα έργα τρέχουν, οι εξελίξεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και βάζουν τον κλάδο στις υψηλότερες θέσεις στη λίστα με τους τομείς που παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή – αλλά και στο μέλλον – , ευκαιρίες ανάπτυξης, με τους παίκτες να έχουν ανοικτά τα ραντάρ τους διαρκώς. Η συνεχιζόμενη ενίσχυση των επενδύσεων προς το Cloud και την αποθήκευση δεδομένων, η ψηφιοποίηση δημοσίων αρχείων, οι υπηρεσίες και η κυβερνοασφάλεια, αποτελούν σημαντικό αβαντάζ για την ανάπτυξη της εταιρίας και δημιουργούν ανάγκες και ζήτηση που μπορεί εύκολα να εκμεταλλευτεί.

Η διοίκηση της Ιdeal Ηοldings δεν προσπερνά βέβαια και τους άλλους κλάδους δραστηριότητας, όπως η βιομηχανία και το εμπόριο, παραμένοντας μία «ανοικτή» εταιρία holding χωρίς στεγανά, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ισχυροποίηση της Πληροφορικής, όσον αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία  σχετικά με τις επιδόσεις του κλάδου και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στην εταιρία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.