27 Ιούλ 2024
READING

Γιατί το fund Καραμούζη επενδύει στα κατοικίδια και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες

4 MIN READ

Γιατί το fund Καραμούζη επενδύει στα κατοικίδια και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες

Γιατί το fund Καραμούζη επενδύει στα κατοικίδια και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες

Σειρά επενδύσεων στον τομέα της ιατρικής φροντίδας ζώων συντροφιάς, με στόχο να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παίκτη στις κλινικές δεύτερης γνώμης σε αυτόν τον τομέα, παρέχοντας κλίνες, νοσηλεία και χειρουργικές μονάδες με σύγχρονη τεχνολογική υποδομή, πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό το SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη.

Η  κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς πρόκειται για έναν κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Θυμίζουμε ότι έχει αποκτήσει ήδη πλειοψηφία στην Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική. Στο πλάνο μάλιστα του fund είναι να προχωρήσει και σε άλλες εξαγορές ανά την Ελλάδα, έχοντας κατά την έναρξη του επενδυτικού του κύκλου συνολικά 143 εκατομμύρια ευρώ προς διάθεση. Θυμίζουμε ότι δραστηριότητες που ήδη έχει τοποθετηθεί εκτός των κτηνιατρικών υπηρεσιών είναι τα τρόφιμα, το facility management, ο ξενοδοχειακός κλάδος.

Στον σχεδιασμό της ομάδας Καραμούζη είναι η συνεργασία με όλες τις ασφαλιστικές που διαθέτουν προγράμματα ασφάλισης για τα ζώα συντροφιάς αλλά και με κτηνιάτρους, με σκοπό να αποκτήσουν μετοχική σχέση στην εταιρεία. Επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί μία εταιρεία με 20 κλινικές πανελλαδικά με σύγχρονα μηχανήματα, αξονικούς τομογράφους  και με όλες τις ειδικότητες.

Ο ρόλος των ασφαλιστικών

Σε επίπεδο ασφαλιστικών εταιρειών, είναι ενδεικτικό παράδειγμα η εταιρεία Ευρώπη Ασφαλιστική, η οποία παρέχει πρόγραμμα αποζημίωσης για σκύλους συντροφιάς, για την περίπτωση που το ζώο τραυματιστεί σε τροχαίο – εάν π.χ. το χτυπήσει αυτοκίνητο – ή σε ατύχημα όπου μπορεί να τραυματιστεία μετά από πτώση. Για το τροχαίο η αποζημίωση που αφορά στην κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης φτάνει τις 2.000 ευρώ, και σε περίπτωση ατυχήματος τα 500 ευρώ. Ενώ αν το ζώο χάσει τη ζωή του η αποζημίωση είναι 500 ευρώ και η εταιρεία καταβάλλει άλλα 100 ευρώ σε φιλοζωική οργάνωση κατοικιδίων που θα υποδείξει ο ιδιοκτήτης του ζώου. Η κάλυψη από τον ασφαλιστικό κλάδο προσβλέπει την ίδια στιγμή στην κάλυψη υψηλού κόστους, που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν υπό διαφορετικές συνθήκες να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

Γιατί το fund ενδιαφέρεται για τις κτηνιατρικές κλινικές

Οι λόγοι για τους οποίους το fund εξετάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον συγκεκριμένο τομέα είναι αρκετοί. Και κυρίως σχετίζονται με το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι υφιστάμενες υποδομές φροντίδας κατοικιδίων, είναι συχνά περιορισμένης αποδοτικότητας, ενώ και οι προσφερόμενες υπηρεσίες θεωρούνται αρκετά υποβαθμισμένες από μία σημαντική μερίδα επιχειρήσεων που σχετίζονται με τις κτινιατρικές παροχές προς τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

Βασικός όμως λόγος είναι και το γεγονός ότι αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων στη χώρα μας. Όπου λόγω της υπογεννητικότητας και της μείωσης των γεννήσεων από χρονιά σε χρονιά, πολλοί, κυρίως νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι αποκτούν κάποιο ζώο συντροφιάς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2023 ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με το 2022 ήταν μειωμένος κατά 83.000 νεογνά.

Η αγορά υπηρεσιών Animal Hospitals and Veterinary Clinics περιλαμβάνει εγκαταστάσεις που ασχολούνται κυρίως με την παροχή ιατρικών, οδοντιατρικών και χειρουργικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για ζώα

Η αγορά υπηρεσιών Animal Hospitals and Veterinary Clinics περιλαμβάνει εγκαταστάσεις που ασχολούνται κυρίως με την παροχή ιατρικών, οδοντιατρικών και χειρουργικών κτηνιατρικών υπηρεσιών για ζώα. Αυτό περιλαμβάνει διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη ασθενειών και τραυματισμών στα ζώα, καθώς και ιατρικές συμβουλές και χειρουργικές επεμβάσεις. Οι κτηνιατρικές κλινικές μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων συνήθων ελέγχων, εμβολιασμών, επείγουσας περίθαλψης και εξειδικευμένων θεραπειών, όπως ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις ή ογκολογία. Με την αυξανόμενη έμφαση στη φροντίδα των ζώων συντροφιάς και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για την υγεία των ζώων, η ζήτηση για κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζει να αυξάνεται. Επιπλέον, οι εξελίξεις στην κτηνιατρική, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών τεχνολογιών και των τρόπων θεραπείας, συμβάλλουν στην επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα νοσοκομεία ζώων και τις κτηνιατρικές κλινικές.

Τα κατοικίδια μέρος της οικογένειας

Τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι ευκαιρίες στην αγορά υπηρεσιών των νοσοκομείων ζώων και των κτηνιατρικών κλινικών είναι άφθονες, καθοδηγούμενες από διάφορους παράγοντες. Προαναφέραμε τα αυξανόμενα ποσοστά ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές, που τροφοδοτούν τη ζήτηση για κτηνιατρικές υπηρεσίες. Καθώς τα κατοικίδια θεωρούνται όλο και περισσότερο μέρος της οικογένειας, οι ιδιοκτήτες είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην υγεία και την ευημερία τους, προβαίνοντας σε αυξημένες δαπάνες για κτηνιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, ο αυξανόμενος επιπολασμός χρόνιων ασθενειών και παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία στα κατοικίδια απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, δημιουργώντας ευκαιρίες στις κτηνιατρικές κλινικές να προσφέρουν προηγμένες θεραπευτικές επιλογές. Συν τοις άλλοις όμως η τάση για προληπτική υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών ελέγχων και εμβολιασμών, παρέχοντας μια σταθερή ροή εσόδων για τις κτηνιατρικές πρακτικές.

Ο ρόλος της τεχνολογίας και της τηλεϊατρικής

Μάλιστα, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως η τηλεϊατρική και τα ψηφιακά αρχεία υγείας, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια ανοίγει δρόμους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την επέκταση της εμβέλειας στην αγορά. Κατά τομέα, η αγορά μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με βάση τον τύπο των προσφερόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της γενικής κτηνιατρικής περίθαλψης, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των εξειδικευμένων υπηρεσιών και της προληπτικής φροντίδας, που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των ιδιοκτητών κατοικίδιων και των λάτρεις των ζώων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.