27 Ιούλ 2024
READING

Βενέτης: Η οικογενειακή επιχείρηση, οι επενδύσεις και τα διαφορετικά concepts

5 MIN READ

Βενέτης: Η οικογενειακή επιχείρηση, οι επενδύσεις και τα διαφορετικά concepts

Βενέτης: Η οικογενειακή επιχείρηση, οι επενδύσεις και τα διαφορετικά concepts

Από μία αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, τα καταστήματα Βενέτη εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας μία δυνατή αλυσίδα καταστημάτων που άλλαξε τα δεδομένα των παραδοσιακών αρτοποιιών. Με διάφορα σκαμπανεβάσματα, υπό την ομπρέλα της εταιρίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή πολλά διαφορετικά concepts που έχουν να κάνουν τόσο με τον κλάδο της αρτοποιίας, όσο και με την εστίαση, αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1939, ο Γιώργος Βενέτης ήρθε από τα Γιάννενα στην Αθήνα, ανοίγοντας έναν μικρό φούρνο στη Δραπετσώνα, ενώ το 1948, τον μετέφερε στη Νέα Ερυθραία.

Αργότερα ο γιος του, Χαράλαμπος Βενέτης, πήρε τη σκυτάλη, δημιουργώντας μία επιχείρηση με δεκάδες υποκαταστήματα. Ήρθε αντιμέτωπος με διάφορες κρίσεις, ακόμη και την απαγωγή του το 1996, ενώ στη συνέχεια ήρθαν τα τραπεζικά ανοίγματα, η είσοδος της εταιρίας στο Χρηματιστήριο και η, πονεμένη για πολλούς, πτώση του Χρηματιστηρίου, η οποία έφερε την επιχείρηση σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση οικονομικά. Ακολούθησαν απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων, γεγονότα που έφεραν την αρχή του τέλους για τον ίδιο, σε σχέση με το «τιμόνι» της επιχείρησης, ώσπου το 2002 παραχώρησε το 52% των μετοχών της στον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, ο οποίος ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος και σήμερα αποτελεί Πρόεδρο, αλλά και βασικό μέτοχο.

Έκτοτε, ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης πέρασε σε μπαράζ επενδύσεων, αλλά και κρίσεις, παραδεχόμενος το 2022 πως η αλυσίδα κινδυνεύει με κλείσιμο όλων των καταστημάτων και ότι η κατάσταση σε σχέση με το λειτουργικό κόστος έχει ξεφύγει. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφοντας άνοδο στις πωλήσεις του ομίλου, οι οποίες τελικά ανήλθαν τότε σε 52,29 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 24% από το 2021, επιστρέφοντας στα επίπεδα προ πανδημίας, δόθηκε ώθηση που οδήγησε τη διοίκηση σε νέα σειρά επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, το 2023, ανακοινώθηκε ένα δυναμικό πακέτο επενδύσεων, ύψους 80 εκατ. ευρώ που αφορούσε την προσεχή τετραετία. Αυτό περιλάμβανε από την εξυγίανση της εταιρίας Παγωτά Δωδώνη, deal το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο στην τελική ευθεία, μέχρι την είσοδο στην αγορά των Dark Kitchens, τις εξαγορές δικτύων στον χώρο της εστίασης, τα νέα concepts, και χώρους εστίασης που είδαμε στην Εθνική Πινακοθήκη, το Café – εστιατόριο «Κ. Παρθένης» και το Café Ilissos.

Αναφορικά μάλιστα με τη συμφωνία για την παγωτοβιομηχανία Δωδώνη, αξίζει να σταθούμε και να αναφέρουμε ότι είχε να κάνει με την απόκτηση των κτιρίων και την εξαγορά δανείων και μετοχών για την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων.

Τα πολλά διαφορετικά «πρόσωπα» της Βενέτης

Εκτός από τα βασικά καταστήματα – πυλώνες των αρτοποιείων Βενέτη, η εταιρία έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της με πολλά ακόμη διαφορετικά concepts που σχετίζονται με τον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα Βενέτης Food Hall που δημιουργήθηκαν το 2010, οπότε και η εταιρία εισήγαγε ένα νέο concept στην αγορά του γρήγορου φαγητού, προσφέροντας σε ανταγωνιστικές τιμές, ολοκληρωμένες διατροφικές προτάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή για όλη την ημέρα. 10 χρόνια μετά, σύστησε στο κοινό το Βενέτη Great στο εμβληματικό κτίριο Μπάγκειον στην πλατεία Ομονοίας.

Η Βενέτης όμως μπήκε δυναμικά και στον κλάδο των γαλακτοκομικών, μέσα από το concept Cremeria Veneti, ένα boutique γαλακτοπωλείο, το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή 9 σημεία πώλησης στην Αθήνα – με βασικό κατάστημα αυτό στην Κηφισιά και τα υπόλοιπα υπό το καθεστώς shop in shop, ενώ σημαντικό μερίδιο πωλήσεων πραγματοποιείται μέσα από πλατφόρμες take away.

Στο κομμάτι του καφέ, η εταιρία ενισχύθηκε με τη δημιουργία του Tailor Made Coffee Roasters που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα του Tailor Made, με πρώτο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους 37. Το brand συνδυάζει τον ποιοτικό καφέ αλλά και καφεκοπτείο με ζεστά και κρύα σνακς, χυμούς και τυποποιημένα προϊόντα, προσφέροντας στον καταναλωτή μία πιο ολοκληρωμένη επιλογή καφέ και εστίασης.

Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε και την επέκταση στον κλάδο του catering, μέσα από την εταιρία Venice Boutique Catering που ανήκει στον όμιλο Βενέτη. Ακόμη, στην αγορά – εγχώρια και μη – κυκλοφορούν τα τυποποιημένα προϊόντα της ετικέτας, Veneti Family, που περιλαμβάνουν προϊόντα όπως ψωμιά διατροφικής αξίας, μπάρες δημητριακών, σνακ, κριτσίνια, muffins, cookies, τσουρέκια και τα σιροπιαστά, που καταγράφουν επιτυχία ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο.

Το δυναμικό πακέτο επενδύσεων, ύψους 80 εκατ. ευρώ περιλάμβανε από την εξυγίανση της εταιρίας Παγωτά Δωδώνη, μέχρι την είσοδο στην αγορά των Dark Kitchens, τις εξαγορές δικτύων στον χώρο της εστίασης, τα νέα concepts

Θέλοντας να καλύψει τη γρήγορη “to go” φιλοσοφία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την καθημερινή ρουτίνα του καταναλωτή, η Βενέτης παρουσίασε τα μικρότερα καταστήματα Veneti Go που επικεντρώνονται στον καφέ και τα grab & go, απευθυνόμενη μάλιστα σε ένα νεότερο κοινό, σε σχέση με αυτό που επισκέπτεται κατά βάση τα κλασικά καταστήματα Βενέτη. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε τις πύλες του στην πλατεία Μοναστηρακίου το 2021, ενώ ένα ακόμη άνοιξε αργότερα επί της οδού Πανεπιστημίου με τη συμβολή με την Ιπποκράτους.

Τέλος, η είσοδος στον κλάδο των Dark Kitchens έγινε μέσα από το εγχείρημα της με τα projects Jackson’s Burger και την πιτσαρία Pizza Mia στην Αργυρούπολη και την Καισαριανή, σε συνεργασία με την Five Boys.

Αυτή τη στιγμή, αναφορικά με τα βασικά της καταστήματα (Βενέτης Classic, Βενέτης Food Hall, Veneti Go), η αλυσίδα απαριθμεί 120 καταστήματα που απλώνονται σε όλη την Ελλάδα, με την πλειονότητα να συγκεντρώνονται στην Αθήνα, ενώ καταστήματα εντοπίζονται ακόμη σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Πάτρα, η Τρίπολη, τα Χανιά της Κρήτης, αλλά και στα νησιά Μύκονο και Χίο.

Η αναγέννηση του ιστορικού Jackson Hall στην Ομόνοια

Παράλληλα, σύντομα αναμένεται να επαναλειτουργήσει, υπό τη «στέγη» της Βενέτης και το ιστορικό μπαρ-εστιατόριο Jackson Hall στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα τον πεζόδρομο της οδού Μηλιώνη, μετά από 11 χρόνια απουσίας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο σχεδιασμός προβλέπει στο ισόγειο κατάστημα να στεγαστεί ένα Artisan Bakery και στον 1ο όροφο να λειτουργήσει American Bar – εστιατόριο.  Η Βενέτης μάλιστα έχει λάβει το συγκεκριμένο κτίριο εδώ και 9 χρόνια, όμως, λόγω διάφορων γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αλλά και απαραίτητων εργασιών ανακατασκευής, τώρα καταφέρνει να του δώσει νέα ζωή. Το εστιατόριο μάλιστα θα στεγάσει τα δύο εμπορικά σήματα, Pizza Mia και Jackson Burger.

Ανάλογες προκλήσεις  βέβαια είχε να αντιμετωπίσει η εταιρία και όσον αφορά στην αξιοποίηση του εμβληματικού κτιρίου Μπάγκειον, το οποίο είχε μισθωθεί το 2006 και τελικά, κατάφερε να υποδεχθεί το κοινό το 2020.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.