26 Ιούλ 2024
READING

Δύο παιδικοί φίλοι δημιούργησαν τα “Wild Horta”

4 MIN READ

Δύο παιδικοί φίλοι δημιούργησαν τα “Wild Horta”

Δύο παιδικοί φίλοι δημιούργησαν τα “Wild Horta”

Πώς είναι όταν τα χόρτα όπως το σταμναγκάθι, ο ζοχός, η αλμύρα, που συναντάμε σε ένα καθημερινό ελληνικό τραπέζι, μπαίνουν σε ένα ευπαρουσίαστο, τετράγωνο κουτί και πωλούνται σε πολλές χώρες του εξωτερικού; Aπό την Αυστραλία, έως την Αμερική, τη Σιγκαπούρη, σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ελβετία.

Τα “Wild Horta”, όπως ονομάζεται το brand αποξηραμένων άγριων χόρτων που δημιούργησαν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, Hellenic Fields, Νικόλας Φιλιππίδης και Γιώργος Μόφορης, αποτελούν μία καινοτόμο προσέγγιση, για το πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε για αρκετό καιρό στο ντουλάπι μας. Βράζονται με τον ίδιο τρόπο που μαγειρεύονται τα μακαρόνια και διατηρούν γευστικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά παραπλήσια με εκείνα που θα είχαν εάν τα καταναλώναμε φρέσκα. Στην Ελλάδα διατίθεται σε συσκευασίες μίας μερίδας, σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας.

Το προϊόν αυτό έχει βρει ήδη ανταπόκριση στους Έλληνες του εξωτερικού, καθότι τα χόρτα αποτελούν μέρος της διατροφικής μας κουλτούρας. Στόχευση των δύο παραγωγών είναι, τα χόρτα να γίνουν γνωστά μέσω των ελληνικών εστιατορίων του εξωτερικού.

Με πρώτο προϊόν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 

Ο Νικόλας και ο Γιώργος ήταν συμμαθητές από το δημοτικό και μεγάλωσαν μαζί, παραγματοποιώντας και οι δύο τις σπουδές τους στη Σκωτία.

Τα πρώτα τους βήματα στο επιχειρείν των τροφίμων σηματοδοτήθηκε το 2013, όταν ίδρυσαν την εταιρεία Hellenic Fields και ασχολήθηκαν με την τυποποίηση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ο Νικόλας Φιλιππίδης περιγράφει στο THETOTALBUSINESS τη διαδρομή και πώς η επιχείρηση που συστήθηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια, εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα. «Η Hellenic Fieldsδημιουργήθηκε το 2013. Oι σπουδές μου ήταν σχετικές με τη φιλοξενία και το engineering. Ασχολήθηκα με τη γαστρονομία, ενώ για καλή μου τύχη η γυναίκα μου κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Αρχαίας Ολυμπίας. Κάποια στιγμή ο παππούς της μου είχε χαρίσει ένα μπουκάλι λάδι. Το πήγα για χημική ανάλυση και διαπιστώσαμε ότι τα χαρακτηριστικά του ήταν εξαιρετικά. Σταδιακά άρχισα να κάνω έρευνα για το ελαιόλαδο και στην πορεία ασχολήθηκα με την καλλιέργεια της ελιάς. Αυτή είναι σήμερα η βάση της εταιρείας μας στον πρωτογενή τομέα, καθώς διαχειριζόμαστε περίπου 6.500 ρίζες στην γεωγραφική περιοχή που καλύπτει την ονομασία προέλευσης ΠΓΕ Αρχαίας Ολυμπίας. Η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στο να διατηρήσουμε και να αναβιώσουμε τον παραδοσιακό ελαιώνα της περιοχής αλλά και του μικροκλίματος που υπήρχε παλαιότερα, καθότι τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί έντονα τόσο από τη χρήση των φυτοφαρμάκων όσο και από την κλιματική αλλαγή».

Πειραματισμοί με την σπάνια ποικιλία ελιάς «Ατσίχολο»

H βασική ποικιλία ελιάς που αξιοποιούν για την παραγωγή τους είναι η κορωνέικη, ενώ πειραματίζονται και με μία σπάνια ποικιλία που ευδοκιμεί στην περιοχή, που φέρει την ονομασία Ατσίχολο, με προέλευση από το ομώνυμο χωριό της Αρκαδίας. «Επιδίωξή μας είναι να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην Αμερική, προσφέροντας ελαιόλαδο που διακρίνεται για τις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες και αναδεικνύει την μεσογειακή διατροφή», αναφέρει ο Νικόλας Φιλιππίδης.

Στο πέρασμα των ετών η εταιρεία προσέθεσε στα διαθέσιμα προϊόντα και αρωματικά βότανα άγριων ποικιλιών που αναπτύσσονται εντός του ελαιώνα, όπως ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι και διάφορα άλλα αρωματικά, καθώς και το μέλι που συνάδει με τη φιλοσοφία της ελληνικής γαστρονομίας και τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει για τον ανθρωπινο οργανισμό.

Τα αποξηραμένα χόρτα

Η δημιουργία των αποξηραμένων χόρτων αποτελεί τη νεότερη κίνηση που έκαναν οι δύο παραγωγοί. «Πάντα υπήρχε στο μυαλό μας η σκέψη για το πώς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους Έλληνες του εξωτερικού, τα χόρτα που εμείς έχουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Δημιουργήσαμε τις συνθήκες που πρέπει να τηρούνται κατά τη διαδικασία της συγκομιδής και της αποξήρανσης και καταφέραμε να φτιάξουμε ένα προϊόν που δεν χρειάζεται ψυγείο, δεν περιέχει συντηρητικά, ενώ καθαρίζεται από κατάλοιπα που συναντά κανείς στη συγκομιδή όπως το χώμα. Η προετοιμασία τους είναι αντίστοιχη με αυτή που γίνεται στα μακαρόνια. Τα βράζουμε στο νερό και σε 8 έως 10 λεπτά είναι έτοιμα. Η αποξήρανση γίνεται με ειδικό εξοπλισμό σε συνεργασία με εργαστήριο στην Κοζάνη. Αυτή την περίοδο συζητάμε και με μία εταιρεία στην Πάτρα, η οποία θα εισάγει μία καινοτομία, βάσει της οποίας θα αφαιρείται το νερό από κάθε κύτταρο του χόρτου. Με αυτόν τον τρόπο η αποξήρανση αποδίδει ένα προϊόν πολύ κοντά στο φρέσκο».

«Επιθυμία μας είναι να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας τόσο με το ελαιόλαδο, όσο και με τα υπόλοιπα προϊόντα μας. Επιδιώκουμε να κάνουμε γνωστή την ελληνική γαστρονομία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με ξεχωριστά προϊόντα, τα οποία στην Ελλάδα θεωρούνται δεδομένα και αρκετά συνηθισμένα, αλλά για τους ξένους έχουν ιδιαίτερο ποιοτικό και γευστικό αποτύπωμα», αναφέρει ο Νικόλας Φιλιππίδης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.