27 Ιούλ 2024
READING

Tρία διαχρονικά και επιτυχημένα franchise δίκτυα

9 MIN READ

Tρία διαχρονικά και επιτυχημένα franchise δίκτυα

Tρία διαχρονικά και επιτυχημένα franchise δίκτυα

Για μία σειρά από λόγους, πολλοί από τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα επιλέγουν να το κάνουν με τη μέθοδο του franchise, καθώς πρόκειται για μία επιλογή που πολλοί θεωρούν ότι εμπεριέχει μικρότερο ρίσκο.

Εξάλλου, η μέθοδος του franchise συνοδεύεται από μερικά πλεονεκτήματα που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει. Σημειώνεται ότι το franchising αποτελεί μία λύση που έχει εμφανιστεί στη χώρα μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, με τις πρώτες ανάλογες επιχειρήσεις να σχετίζονται κυρίως με την εστίαση, τον οικιακό εξοπλισμό αλλά και την προσωπική φροντίδα.

Για να έχει λοιπόν να επιβιώσει για πέντε δεκαετίες, σίγουρα διαθέτει ουσιαστικά πλεονεκτήματα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι ότι ο επιχειρηματίας δεν αναγκάζεται να ξεκινήσει από το μηδέν. Αντιθέτως, από τη πρώτή μέρα λειτουργείας εξασφαλίζεται ένα αναγνωρίσιμο brand και μία πελατειακή βάση, εφόδια τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία ή όχι μίας επιχειρηματικής προσπάθειας, ειδικά από κάποιον… πρωτάρη.

Επίσης, ο franchisor έχει άμεση εμπλοκή με μια σειρά διαδικασιών και αποτελεί τον πιο ουσιαστικό «σύμμαχο» του franchisee. Ανάμεσα στα εφόδια που του προσφέρει μπορεί να συμπεριλαμβάνεται ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης προκειμένου ο επίδοξος επιχειρηματίας να μάθει όλα όσα οφείλει να γνωρίζει, ενώ η βοήθεια μπορεί να σχετίζεται ακόμα με την επιλογή του κατάλληλου σημείου για το άνοιγμα της επιχείρησης, την κατασκευή του καταστήματος, την επιλογή του επαγγελματικού εξοπλισμού και των προμηθευτών, ακόμα και την παροχή των προϊόντων από την ίδια την εταιρεία. Κάπως έτσι, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αισθάνεται ήσυχος για μία σειρά από πράγματα που ίσως να αποτελούσαν εμπόδια, και έτσι αποκτά ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Στη χώρα μας, πολλές είναι οι εταιρείες που επεκτείνονται μέσα από τη μέθοδο του franchise, τρεις όμως μπορούμε να πούμε ότι έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αποτελούν μία αξιόπιστη επιλογή.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Στο επίκεντρο τα franchise καταστήματα

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, ύψους 181 εκατ. ευρώ, για την τριετία 2023-25. Στο επίκεντρό του βρίσκεται το άνοιγμα 198 νέων καταστημάτων (16 εταιρικών και 182 franchise) που θα αποτελέσουν και τα βασικά «οχήματα» για την προσπάθεια που πραγματοποιείται προκειμένου να επιτευχθεί η επιστροφή στην κερδοφορία.

Στόχος της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς το δίκτυο των καταστημάτων franchise να ξεπερνάει τα 300 (εκ των οποίων 200 AB Shop & Go), ενώ αυτή τη στιγμή η ΑΒ Βασιλόπουλος διαθέτει την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην αγορά, με περισσότερα από 600 καταστήματα συνολικά, την στιγμή που ο -πρώτος σε τζίρο- όμιλος Σκλαβενίτη αριθμεί περίπου 500. Σήμερα η ΑΒ Βασιλόπουλος δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά με δύο franchise brands. Πρόκειται για το κατάστημα «ΑΒ Shop & Go» που απευθύνεται σε μεγάλες πυκνοκατοικημένες αστικές πόλεις και εξυπηρετεί την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός νοικοκυριού και το κατάστημα Συνεργάτης ΑΒ Βασιλόπουλος που δραστηριοποιείται στη μικρή επαρχία και τα νησιά και αντιπροσωπεύει την κάλυψη των εβδομαδιαίων αγορών ενός νοικοκυριού.

Η μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται, εκτός των άλλων, και στην ευελιξία που επέδειξε η ΑΒ Βασιλόπουλος βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν το δικό τους κατάστημα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος, το οποίο ο συνεργάτης καλείται να αποπληρώσει σε μεγάλο βάθος χρόνου, μέσω ενός ανταγωνιστικού προγράμματος υποστήριξης διακανονισμού, το οποίο εκτείνεται σε όλο το μήκος της συνεργασίας. Η συγκεκριμένη επιλογή βοήθησε ιδιαιτέρως την ανάπτυξη του δικτύου παρά την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών αλλά και της εκτόξευσης του πληθωρισμού που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση η στήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος προς τον νέο επιχειρηματία είναι πολύπλευρη και, συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:

  • Την επιλογή κατάλληλου ακινήτου και όλη τη χρηματοοικονομική μελέτη για την υλοποίηση της επένδυσης

  • Τη συνεννόηση για την εξασφάλιση του ακινήτου με σταθερό ενοίκιο

  • Την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού και την προμήθεια με το εμπόρευμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει το κατάστημα

  • Την εκπαίδευση από ανθρώπους της ΑΒ για την ομαλή λειτουργία του καταστήματος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από τα καταστήματα franchise έχει καταφέρει να «χτυπήσει» στο κέντρο των σύγχρονων αναγκών, Τα μικρά αστικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, παρουσιάζουν τελευταία ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση και προτιμώνται από μεγάλο μέρος των καταναλωτών, ως ένας «νέος τύπος καταστήματος ευκολίας». Τα καταστήματα αυτά αποτελούν έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό προμηθειών στη γειτονιά που διευκολύνει τις γρήγορες, έκτακτες αγορές και καλύπτει τις ελλείψεις της τελευταίας στιγμής, ακόμα και εκτός του καθιερωμένου ωραρίου.

Δύο είναι οι βασικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρηματίες, προκειμένου να δημιουργήσουν τον τύπο του καταστήματος που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες της περιοχής.

Αν ο επιχειρηματίας επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στην πόλη, έχει την επιλογή να προχωρήσει στην δημιουργία, με πολύ μικρό απαιτούμενο κεφάλαιο, ενός καταστήματος πώλησης τροφίμων μικρού μεγέθους AB Shop & Go με φιλικό και οικείο περιβάλλον, που βολεύει για τις καθημερινές ή συμπληρωματικές αγορές των καταναλωτών ή για μια γρήγορη αγορά άμεσης κατανάλωσης, κοντά σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χώροι εργασίας και υπηρεσίες ή το σχολείο της γειτονιάς. Στην περίπτωση που επιλέξει να διαθέσει ένα μεγαλύτερο κεφάλαιο, ο επιχειρηματίας μπορεί να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μεσαίου προς μεγάλου καταστήματος AB Food Market, στην περιφέρεια, που λειτουργεί κομβικά σε θέση-κλειδί, στον κεντρικό ιστό της περιοχής ή πάνω σε κάποιο βασικό οδικό άξονα, αποτελώντας «πέρασμα» και καλύπτοντας όλες τις βασικές αγορές των κατοίκων.

Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης εξασφαλίζει ένα σημαντικό ετήσιο κέρδος και ένα αίσθημα ασφάλειας για τον ιδιοκτήτη, αλλά και την καλύτερη δυνατή αγοραστική εμπειρία για τον πελάτη, ενώ η ευέλικτη συνεργασία με την ΑΒ έχει διάρκεια 10 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10 έτη, χωρίς περιορισμό.

ΟΚ Market: Πρωταγωνιστεί στα καταστήματα ευκολίας

Σημαντικό είναι το «βάρος» που έχει «ρίξει» και η OK Anytime Markets στο franchise.  Σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η αλυσίδα mini markets, ο ενδιαφερόμενος αναλαμβάνει το κόστος της αρχικής επένδυσης. Ένα κόστος το οποίο για ένα κατάστημα επιφάνειας από 80 έως και 100 τετραγωνικά μέτρα κυμαίνεται μεταξύ 100.000 ευρώ και 135.000 ευρώ, άνευ ΦΠΑ και αφορά στη διαμόρφωση του καταστήματος, με την προσθήκη εξοπλισμού, την κάλυψη των παγίων εξόδων, τον σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά το entry fee ανέρχεται στις 15.000 ευρώ. Υποχρέωση του κάθε δικαιοδόχου είναι να αγοράζει και να πουλάει αποκλειστικά τα εμπορεύματα που προμηθεύεται από τη μητρική εταιρεία ή από προμηθευτές συμβεβλημένους με αυτήν. Σε ό,τι αφορά τα royalties ανέρχονται κλιμακωτά από 0,70% σε 1,20% επί του καθαρού τζίρου του καταστήματος και ισχύει για μηνιαίους τζίρους άνω των 50.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Το franchise στην εταιρεία OK! Anytime Markets A.E. λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα και σύμφωνα με τα πρότυπα που υπάρχουν και στο εξωτερικό. Η εταιρεία προσφέρει όλες τις υποστηρικτικές υποδομές, τεχνογνωσία, δυνατές εμπορικές συμφωνίες, αυστηρά κριτήρια επιλογής καταστήματος, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρι το κατάστημα να λειτουργήσει μεσολαβεί διάστημα εκπαίδευσης και προπαρασκευής του ιδιοκτήτη τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος, για να μπορέσει να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επένδυση του. Η ΟΚ! Anytime Markets A.E. δίνει την δυνατότητα στον υποψήφιο συνεργάτη να επιλέξει αν θέλει να του παραδοθεί το νέο του κατάστημα με το κλειδί στο χέρι, αλλά υπάρχει σαφώς και η δυνατότητα να κατασκευάσει ο ίδιος το κατάστημα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και την καθοδήγηση της εταιρίας ή ακόμα και να αγοράσει ένα έτοιμο κατάστημα ΟΚ! Anytime Market ελαχιστοποιώντας έτσι το όποιο ρίσκο ενέχει η λειτουργία ενός νέου καταστήματος.

Η συνεργασία με το δίκτυο franchise της ΟΚ! Anytime Markets A.E. παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στο franchisee, όπως:

  • το σήμα και την επωνυμία
  • την αποκλειστικότητα συνεργασίας και περιοχής
  • την ολοκληρωμένη υποστήριξη στο real estate από την επιλογή του ακινήτου έως και την επίβλεψη των εργασιών
  • τεχνογνωσία για την οργάνωση του καταστήματος
  • εκπαίδευση προσωπικού
  • υποστήριξη για τοπική διαφήμιση
  • ανταγωνιστικές τιμές πώλησης προϊόντων
  • το υψηλότερο ποσοστό μικτού κέρδους στον κλάδο και άλλα πολλά.

Τα καταστήματα Ok! Anytime Market είναι αυτή τη στιγμή 116, ενώ τα Grocery αποτελούνται από 63 καταστήματα.

Γρηγόρης: Σημαντική ανάπτυξη μέσω του franchise

Ο «Γρηγόρης» αποτελεί έναν παραδοσιακό παίκτη, με παρουσία 52 ετών στην αγορά, καθώς το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε την λειτουργία του το 1972, από τον Γρηγόρη Γεωργάτο, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Βέβαια ο καφές άργησε να αποτελέσει βασικό προϊόν της επιχείρησης, αφού αυτό συνέβη σχεδόν 20 χρόνια μετά, και συγκεκριμένα το 1991, όταν πλέον στην επιχείρηση έχουν μπει τα παιδιά του ιδρυτή της «Γρηγόρης, ο Βλάσσης και η Άρτεμις. Εκείνα είναι που αντιλαμβάνονται ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τον καφέ στο χέρι μεγαλώνει, και φροντίζουν να αποκτήσουν τον ανάλογο εξοπλισμό για την παρασκευή espresso based καφέ, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά να προσφέρεται και η υπηρεσία take away, πουλώντας cappuccino, cappuccino freddo και freddo espresso.

Ο Γρηγόρης δραστηριοποιείται στον τομέα του franchise σχεδόν 30 χρόνια,  και μέσα από τα χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία, με την επιλογή του να συνοδεύεται με μία σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:

  • Το όνομα Γρηγόρης αποτελεί ένα brand με μεγάλη δύναμη που προσελκύει το καταναλωτικό κοινό στο κατάστημα
  • Η διευρυμένη προϊοντική γκάμα, η οποία αλλάζει συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψιν τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα Γρηγόρης προσφέρουν ποικίλες επιλογές που καλύπτουν ακόμα και τους καταναλωτές που ακολουθούν εξειδικευμένη διατροφή, όπως wellbeing, vegan, lacto-free, κλπ
  • Μία μεγάλη γνώση του real estate, η οποία οδηγεί στην σωστή επιλογή της τοποθεσίας του κάθε καταστήματος.
  • Ο Γρηγόρης βρίσκεται δίπλα στους συνεργάτες του από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Από την επιλογή του σημείου, τη διαμόρφωση του χώρου, την επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού και φυσικά την καθημερινή λειτουργία του καταστήματος. Το κάθε κατάστημα Γρηγόρης έχει το δικό του Σύμβουλο Λειτουργίας που είναι ο άνθρωπος κλειδί για την επιτυχία της επιχείρησης, καθώς παρέχει διαρκή υποστήριξη στον συνεργάτη franchisee.
  • Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μίας πρωτοποριακής μεθόδου εκπαίδευσης μέσω e-learning, , μέσω της οποίας ο Γρηγόρης εκπαιδεύει το προσωπικό των καταστημάτων real time, κάθε φορά που λανσάρει ένα νέο προϊόν.
  • Η προσήλωση του Γρηγόρη στην ποιότητα και οι πολύ αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου που έχει σχεδιάσει, εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα των προϊόντων και των πρώτων υλών.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει εγκαταστήσει, εφαρμόζει και βελτιώνει συνεχώς ένα ενιαίο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 9000:2015, ISO 22000:2018 & ISO 14001:2015, πιστοποιημένο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο και διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης TUV HELLAS. Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν στους συνεργάτες franchisee του Γρηγόρη τη γρήγορη απόσβεση της επένδυσής τους, την κατοχύρωση της κερδοφορίας και η μακροβιότητα της επιχείρησής τους.  Σήμερα, ο Γρηγόρης παραμένει ηγέτης της αγοράς με 370 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

ΑΒ Βασιλόπουλος, OK Market και Γρηγόρης, αποτελούν τρία επιτυχημένα παραδείγματα franchise

Τα παραπάνω παραδείγματα, αποτελούν μερικές μόνες από τις επιτυχημένες προσπάθειες franchise στη χώρα μας, χωρίς φυσικά να περιορίζονται σε αυτές τις τρεις εταιρείες. Αποτελούν όμως απόδειξη ότι με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, οι στόχοι επιτυγχάνονται, προς όφελος τόσο της εταιρείας, όσο και των επιχειρηματιών που θα την εμπιστευτούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.