27 Ιούλ 2024
READING

Η οικογένεια που αναβίωσε την εκτροφή βουβαλιών στην Κερκίνη

5 MIN READ

Η οικογένεια που αναβίωσε την εκτροφή βουβαλιών στην Κερκίνη

Η οικογένεια που αναβίωσε την εκτροφή βουβαλιών στην Κερκίνη

Σε μία εποχή όπου στην περιοχή της Κερκίνης κυριαρχούσε η ψαροφαγία στις ταβέρνες και κυριαρχούσαν τα μαγαζιά που ο κόσμος επέλεγε να περάσει τον ελεύθερό του χρόνο προσφέροντας ψάρια που διαβιούν στην τοπική λίμνη, όπως το γριβάδι και η πέστροφα, ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η Ελένη Αβραμίδου, ιδιοκτήτες της εταιρείας παραγωγής κρέατος και αλλαντικών, Kerkini Farm, έκαναν μία διαφορετική επιλογή.

Ίδρυσαν το 1999 το δικό τους κρεοπωλείο στο χωριό της Κερκίνης, όταν την εποχή εκείνη λειτουργούσαν δύο κρεοπωλεία «παλαιάς κοπής» και κατάφεραν, εκσυγχρονίζοντας τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσελκύοντας ένα σημαντικό μέρος πελατείας.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ζευγαριού δεν σταμάτησε στη δημιουργία του κρεοπωλείου. Αυτό που παρατήρησαν, ήταν ότι η εκτροφή βουβαλιών αποτελούσε μία απαξιωμένη δραστηριότητα, παρά τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει. Σημειώνεται ότι η καταγωγή του νεροβούβαλου είναι από την Ινδία, ενώ η εμφάνισή του επί ελληνικού εδάφους αποδίδεται στον Ξέρξη, ο οποίος λέγεται ότι άφησε ελεύθερους τους νεροβούβαλους πριν από δυόμισι χιλιετίες στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών. Πρόκειται για μεγαλόσωμα ζώα που το ύψος τους κυμαίνεται από 1 έως 1,5 μέτρο και το βάρος τους, το οποίο ποικίλλει, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.000 κιλά.

Πώς το βουβάλι εξελίχθηκε σε τοπικό προϊόν της Κερκίνης

«Δημιουργήσαμε το κρεοπωλείο για να έχουμε μία επαγγελματική δραστηριότητα στο χωριό, σε μία εποχή που υπήρχαν εδώ δύο κρεοπωλεία παλαιού τύπου. Η δουλειά πήγε πολύ καλά και ανέβηκε η ζήτηση κατακόρυφα σε λίγους μήνες. Έως τότε το βουβάλι ήταν άγνωστο για το κρέας και τις διατροφικές ιδιότητες που παρουσιάζει. Το 2001 σκεφτήκαμε πως επειδή η περιοχή φημιζόταν για τις ψαροταβέρνες και το ψάρι γριβάρι, καθότι η Κερκίνη είναι ψαροχώρι, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μία άλλη κατεύθυνση. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είχε αρχίσει να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Παράλληλα, το βουβάλι που αναπτυσσόταν και διαβιούσε στην περιοχή, δεν το γνώριζε σχεδόν κανείς ή τουλάχιστον βρισκόταν εκτός των συνηθειών των κατοίκων. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι δεν ήξεραν που να διαθέσουν το κρέας τους καθότι δεν υπήρχε ζήτηση. Επομένως ξεκινήσαμε να πουλάμε και βουβαλίσιο κρέας στο κρεοπωλείο μας. Στη συνέχεια το προωθήσαμε ως τοπικό προϊόν και λίγο μετά αναγνωρίστηκε η αξία του από τον κόσμο. Δημιουργήσαμε αρχικά λουκάνικο και καβουρμά, ενώ ταυτόχρονα διαθέταμε νωπό κρέας. Από το 2005 επισκεφθήκαμε αρκετές εκθέσεις για να προωθούμε το βουβάλι καθώς και τον καβουρμά. Σταδιακά το ενδιαφέρον άρχισε να εντείνεται. Δημιουργήσαμε εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος το 2008 καθώς και μονάδα εκτροφής ζώων, ούτως ώστε να είμαστε αυτόνομοι ως προς τις ποσότητες πρώτης ύλης που επεξεργαζόμαστε. Ένα από τα πρώτα μας βήματα ήταν να ελέγξουμε την ποιότητα του κρέατος και ενώ η ζήτηση συνέχισε να διογκώνεται. Πεποίθησή μας από την πρώτη στιγμή ήταν ότι το βουβάλι θα μπορούσε να αναδειχθεί ως το τοπικό προϊόν της Κερκίνης», αφηγείται ο Βασίλης Παπαδόπουλος στο The Total Business.

Και η δεύτερη γενιά στα πεπραγμένα της Kerkini Farm

Στην επιχείρηση έχει εισέλθει πλέον και η δεύτερη γενιά, ο Κλεάνθης Παπαδόπουλος και ο αδερφός του Σταύρος ο πρώτος με σπουδές ως τεχνολόγος γεωπόνος ζωικής παραγωγής και ο δεύτερος με σπουδές στον τομέα του μάρκετινγκ. Αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας αριθμεί 300 ζώα. Η οικογένεια Παπαδόπουλου εκτός από τα ζώα που διατηρεί στην ιδιόκτητη φάρμα της, συνεργάζεται με παραγωγούς για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων.

Σήμερα εξάγει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κατά κύριο λόγο αλλαντικά στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Κύπρο, σε ελληνικές επιχειρήσεις εστίασης και πώλησης τροφίμων. Παράλληλα συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα όπως η Lidl, o Γαλαξίας, η The Mart και ο Κρητικός με τις εμπορικές ονομασίες Κerkini Farm και Agro Kerkini.

Έρευνες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για μαλακότερο και ποιοτικότερο κρέας

Το τελευταίο διάστημα έχει φέρει στην αγορά κοπές κρέατος από βουβάλι, καθώς προηγήθηκαν έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη βελτίωση των προϊόντων της. Η Kerkini Farm κατάφερε μέσα από αυτή τη διαδικασία να κάνει παραγωγή βουβαλίσου κρέατος αρκετά πιο μαλακού σε σχέση με αυτό που παρήγαγε μέχρι πρότινος. «Πλέον το ζώο σφάζεται σε μικρότερη ηλικία, έχοντας τα ίδια κιλά με ένα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα βουβάλια από τα οποία παράγεται το συγκεκριμένο κρέας, δεν υφίστανται γενετικές τροποποιήσεις. Αυτό που κάναμε ήταν να βελτιώσουμε τις αναλογίες των συστατικών στις ζωοτροφές και ταυτόχρονα ακολουθήσαμε ορθότερες διαδικασίες κατά την παροχή του σιτηρέσιου στο κοπάδι μας σε σχέση με το παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάσαμε ένα πολύ καλής ποιότητας κρέας, αρκετά πιο μαλακό σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε», εξηγεί ο Βασίλης Παπαδόπουλος.

«Δημιουργήσαμε έτσι μία νέα σειρά προϊόντων όπως σουβλάκι, ribeye, μπριζόλα και tomahawk και ενώ η έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο συνεχίζεται. Το φθινόπωρο αναμένουμε ότι θα λάβουμε και τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις από τον συγκεκριμένο ακαδημαϊκό φορέα. Μέλημά μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα της παραγωγής μας».

Εξετάζει την παραγωγή φρέσκου βουβαλίσιου γάλακτος

Ένα ακόμα εγχείρημα που εξετάζει η Kerkini Farm, είναι να εισέλθει στην παραγωγή και συσκευασία φρέσκου βουβαλίσιου γάλακτος το προσεχές χρονικό διάστημα. Για τη συνολική της πορεία και προσφορά στην ανάδειξη του βουβαλίσιου κρέατος η εταιρεία βραβεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023 από το περιοδικό Γαστρονόμος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.