27 Ιούλ 2024
READING

ΑΕΚ: Η επιχειρηματική πλευρά της συμφωνίας Μελισσανίδη-Ηλιόπουλου

4 MIN READ

ΑΕΚ: Η επιχειρηματική πλευρά της συμφωνίας Μελισσανίδη-Ηλιόπουλου

ΑΕΚ: Η επιχειρηματική πλευρά της συμφωνίας Μελισσανίδη-Ηλιόπουλου

Μία κίνηση που βρίσκει την ΑΕΚ στα χέρια του εφοπλιστή, Μάριου Ηλιόπουλου, αποτελεί η απόφαση του μέχρι πρότινος προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ να αποχωρήσει από το ποδοσφαιρικό σωματείο. Ο Μελισσανίδης κατάφερε τα τελευταία χρόνια αρκετά θετικά που του πιστώνονται μετά την επιστροφή της ΑΕΚ στην Super League που ακολούθησε τη χρεωκοπία και τον υποβιβασμό της στην Τρίτη εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου. Η ΑΕΚ μετά τη διαγραφή του πρότερου κακού της παρελθόντος, αναγεννήθηκε ελεύθερη βαρών και σταδιακά επανήλθε όχι μόνο στο ποδοσφαιρική προσκήνιο του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και στο επιχειρηματικό.

Η ομάδα φέρεται να προσέλκυσε και το ενδιαφέρον αμερικανικών funds, κάτι που ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του νέου ιδιοκτήτη, Μάριου Ηλιόπουλου. Επισήμανε ωστόσο ότι τελικά προτίμησε τον Ηλιόπουλο, καθότι δεν ήθελε η ομάδα να μπει σε νέες περιπέτειες και δείχνοντας εμπιστοσύνη στην επιχειρηματική ικανότητα, την πυγμή και τη διάθεση του Ηλιόπουλου να πρωταγωνιστεί.

Οι business του Ηλιόπουλου

Ο Ηλιόπουλος δραστηριοποιείται στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοπλιστή και είναι ο μεγαλύτερος ακτοπλόος εφοπλιστής ταχυπλόων πλοίων με την εταιρεία του Seajets, ενώ διατηρεί και στόλο φορτηγών πλοίων. Η δικών του συμφερόντων, Seajets διαθέτει 29 επιβατηγά πλοία, τα περισσότερα από τα οποία είναι ταχύπλοα και συνδέει 50 νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Κύρια δραστηριότητα της οικογένειας ήταν τα ποντοπόρα δεξαμενόπλοια, τα οποία είχε υπό την ιδιοκτησία του μαζί με τα αδέρφια του, Γιάννη, που έφυγε το 2017 από τη ζωή και τον άλλο αδερφό του, Αντώνη. Μέντορας για τα τρία αδέρφια αλλά και για τον «Super Mario», όπως είναι το παρατσούκλι που αποκόμισε από τη συμμετοχή του σε αγώνες ράλι ο Ηλιόπουλος, ήταν ο πατέρας τους, Παναγιώτης. Ήταν μάλιστα εκείνος που νηολόγησε υδροπτέρυγα και ταχύπλοα σκάφη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Vessels Value, η εταιρεία του Ηλιόπουλου διαθέτει έναν στόλο 34 πλοίων – στη συντριπτική πλειονότητα ταχύπλοα –  με την αξία στόλου να αποτιμάται στα 200 εκατ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να συμπεριλαμβάνονται όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Ο Ηλιόπουλος είναι ένας άνθρωπος ασυμβίβαστος και εκρηκτικός, ο οποίος μένει μακριά από επισημότητες και dress code που θα μπορούσε να επιβάλει η ιδιότητά του ως εφοπλιστής.  Μεγάλωσε στο Ψυχικό, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ο εφοπλιστής που τον τελευταίο καιρό απασχολεί έντονα την επικαιρότητα, έχει το γραφείο του στο κέντρο του Πειραιά, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη. Στους αγώνες ράλι που έχει τρέξει, ένας από τους μεγάλους του αντιπάλους ήταν ο Λεωνίδας Κύρκος, θρυλικός οδηγός αγώνων, με τον Ηλιόπουλο να έχει δηλώσει κάποια στιγμή ότι «θα τρέχω όπου τρέχει».

Η επιμονή του Ηλιόπουλου για την απόκτηση της ΑΝΕΚ

Nα σημειωθεί ότι ο Ηλιόπουλος είχε ταυτιστεί με την επίμονη επιχειρηματική του προσπάθεια να αποκτήσει την ΑΝΕΚ το 2023, η οποία προσέκρουσε στο «όχι» των τραπεζών. Στις 7 Ιουλίου της προηγούμενης χρονιάς η Τράπεζα Πειραιώς, λειτουργώντας ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του Κοινοπρακτικού Δανείου της ΑΝΕΚ, έστειλε επιστολή στις εταιρείες συμφερόντων του Ηλιόπουλου, σημειώνοντας ότι: «επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι η όψιμη πρότασή σας, για την υλοποίηση της οποίας — από τα στοιχεία που θέσατε υπόψιν μας — δεν έχετε εξασφαλίσει επάρκεια κεφαλαίων, ενώ από την άλλη δεν διασφαλίζει την επιβίωση της ΑΝΕΚ, δεν δύναται να γίνει αποδεκτή». Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι η ζωή του είναι άμεσα συνυφασμένη με το Αιγαίο. Έχοντας κάνει κατά καιρούς κινήσεις για τη στήριξη των τοπικών πληθυσμών στα διάφορα νησιά.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Μελισσανίδη στην αποχώρηση

Από την πλευρά του ο Δ. Μελισσανίδης επικαλέστηκε λόγους υγείας αλλά και ηλικίας που τον ωθούν να αποχωρήσει από το ποδοσφαιρικό σωματείο, με το οποίο ταυτίστηκε άρρηκτα για αρκετά χρόνια τώρα. Εκτός των αθλητικών της επιδόσεων με δύο πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια πέτυχε να την παραδώσει στον επόμενο ιδιοκτήτη της “καθαρή” και υγιή οικονομικά με καινούργιο γήπεδο και με σημαντικές προοπτικές, έχοντας καταφέρει να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα τα τελευταία δύο χρόνια και προετοιμάζοντας τις συνθήκες για τη νέα χρονιά. Στην επιχειρηματική συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνεται η υποχρέωση δημιουργίας ξενοδοχείου και προπονητικού κέντρου από τον Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα αξιοποίησης της OPAP Arena για τα επόμενα 49 χρόνια.

Τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ απορρέουν από δικαιώματα εγγραφών ποδοσφαιριστών, η αναπόσβεστη αξία των οποίων στις 30 Ιουνίου του 2023 ήταν 32,26 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτούνται και αλλαγές στο ποδοσφαιρικό και επιχειρηματικό τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεσημε τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η αποχώρηση του από τα αθλητικά δρώμενα, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει περισσότερες ανακατατάξεις, με μικρότερο συντελεστή πολιτικής φόρτισης.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει κατηγορήσει το Μαξίμου και τους ανθρώπους του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνεργασία με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Παρόλ’ αυτά οι δύο άνδρες βρήκαν πρόσφατα κοινό σημείο αναφοράς, καθότι η ΑΕΚ μίσθωσε το γήπεδό της για τη διενέργεια του τελικού του UEFA Conference League μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα, αποδεικνύοντας ότι το επιχειρείν ή και ο αθλητισμός είναι συχνά υπεράνω των εκάστοτε διαφωνιών και διαξιφισμών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.