27 Ιούλ 2024
READING

ΕΒΟΛ: Η εταιρεία πρότυπο που πλήρωσε τα χρέη της και μεγαλουργεί

6 MIN READ

ΕΒΟΛ: Η εταιρεία πρότυπο που πλήρωσε τα χρέη της και μεγαλουργεί

ΕΒΟΛ: Η εταιρεία πρότυπο που πλήρωσε τα χρέη της και μεγαλουργεί

Σε δρόμο ανάπτυξης έχει καταφέρει να μπει τα τελευταία χρόνια η ΕΒΟΛ, η οποία όχι μόνο κατάφερε να αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια των χρεών υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Νικήτα Πρίντζου αλλά καταφέρνει παράλληλα με την κερδοφορία της να αποτελεί ένα πολύτιμη στήριγμα για τους παραγωγούς της περιοχής της.

Επιχειρώντας μία ιστορική αναδρομή στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας, ανάμεσα σε αυτές που το όνομά τους έγινε συνώνυμο με τον τόπο, σίγουρα θα ξεχωρίσει κάποιος τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που με τα προϊόντα της μεγάλωσαν τέσσερις γενιές και έγιναν ένα με το καταναλωτικό κοινό.

H ιστορία ξεκινά το 1926, όταν ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου που αποτελεί το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από τον Βόλου, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου. Το 1952 ιδρύεται από την Ένωση η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά.

Αυτό ήταν. Από εκείνη τη στιγμή όλα είχαν ξεκινήσει να παίρνουν τον δρόμο τους. Ένας δρόμος που δεν ήταν πάντα καλοτάξιδος, και είχε εμπόδια και ανηφοριές, όμως στο τιμόνι της ΕΒΟΛ υπήρχαν σταθερά χέρια που άντεξαν στις δυσκολίες και κατάφεραν να την επαναφέρουν στην πορεία της.
Ο σκοπός της ίδρυσης της ΕΒΟΛ ήταν και συνεχίζει να είναι η δυνατότητα της Συνεταιριστικής Οργάνωσης στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Έτσι σήμερα έχει επιτευχθεί οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται μαζί της να απολαμβάνουν από τις υψηλότερες τιμές που δίνονται στο γάλα πανελλαδικά.

Ο κρίσιμος ρόλος και η απώλεια του Νικήτα Πρίντζου

Το 2003 η ΕΒΟΛ είχε να αντιμετωπίσει σημαντικά χρέη και ελλείμματα, και όλα έδειχναν ότι κινδύνευε να μπει τέλος σε μία προσπάθεια δεκαετιών. Η εταιρεία όμως υπό την ηγεσία του Νικήτα Πρίντζου όχι μόνο κατάφερε να ξεχρεώσει τα χρέη της αλλά σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν συνεταιρισμό-πρότυπο για τη χώρα στη νέα εποχή, όπως τον κατέταξε η διαΝΕΟσις σε τελευταία της έρευνα. Ο Νικήτας Πρίντζος κατάφερε να μηδενίσει το χρέος και με όχημα τη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, να οδηγήσει τον συνεταιρισμό σε σημαντικά ρεκόρ, συνεχώς αυξανόμενο όγκο πωλήσεων, σημαντική κερδοφορία, γεμάτα ταμεία, προσφορά και αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Η ΕΒΟΛ, το 2022, δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών ο πρόεδρός της και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, ύστερα από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε.

Ο Νικήτας Πρίντζος διετέλεσε πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ από το 2000 μέχρι και τον θάνατό του ενώ ήταν ο άνθρωπος που εκτόξευσε επιχειρηματικά ως πρόεδρός της τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Στα χρόνια της διοίκησής του κατάφερε να ενισχύσει τους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της περιοχής και ταυτόχρονα να κάνει την ΕΒΟΛ μία σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία με τα προϊόντα της να ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, αφού εξόπλισε το εργοστάσιο γάλακτος, στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, με σύγχρονα μηχανήματα, ανέπτυξε ένα μεγάλο δίκτυο μεταφορών και κατάφερε μαζί με τους συνεργάτες του το 2020 να δημιουργήσει κέρδη στην εταιρεία που ανήλθαν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, με την ρευστότητα του Συνεταιρισμού να είναι σημαντική και να σχεδιάζονται επενδύσεις, ενώ ο Συνεταιρισμός δεν είχε δανειακές υποχρεώσεις ούτε και οφειλές.

Λίγο πριν τον θάνατό του προχώρησε επένδυση άνω των 2 εκατ. ευρώ σε μηχανήματα και εξοπλισμό, ενώ ο επόμενος στόχος ήταν να βρεθεί η ΕΒΟΛ στο επίκεντρο της αγοράς, της διακίνησης, της διανομής και της κατανάλωσης με τη δημιουργία δύο κέντρων διανομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα πρόεδρος της ΕΒΟΛ είναι ο κ. Στέφανος Γιακουμής ο οποίος συνεχίζει στα βήματα του προκατόχου του.

Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και τα νέα προϊόντα

Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, οι μέθοδοι επεξεργασίας που ακολουθούνται σε συνδυασμό με τη φροντίδα, τη γνώση και το μεράκι του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών. Επιτυγχάνεται ο συνδυασμός της παράδοσης με τους σύγχρονους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν στις βιομηχανίες τροφίμων (ΗΑCCΡ, ΙSΟ 22000).

Τα τελευταία χρόνια η ΕΒΟΛ σχεδίασε και παράγει αρκετά νέα προϊόντα σε προσεγμένες ποιοτικά και αισθητικά συσκευασίες. Επίσης με την ευθύνη και την ευαισθησία που τη διακρίνει, στηρίζει αφενός μεν την προσπάθεια των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, αφετέρου δε καλύπτει την ανάγκη των καταναλωτών για ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος (γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών- γιαούρτι γίδινο και πρόβειο βιολογικό, γίδινο βούτυρο βιολογικό και γίδινο τυρί βιολογικό) η Συνεταιριστική Βιομηχανία ΕΒΟΛ διαθέτει αυτά και πέραν του νομού της, μαζί με τα υπόλοιπα συμβατικά προϊόντα της.

Ο συνεταιρισμός μάλιστα στέκεται δίπλα στο πλευρό των παραγωγών, καθώς προσφέρει από τις πιο υψηλές τιμές στην ελληνική αγορά για την αγορά του αγελαδινού γάλακτος, η οποία φτάνει στα 52 – 53 λεπτά το κιλό. Σε ό,τι αφορά στην τιμή που προσφέρεται στους παραγωγούς του πρόβειου γάλακτος αυτή φτάνει στα 1,55 ευρώ το κιλό, ενώ του βιολογικού γιδινού βρίσκεται στα 1,08 ευρώ το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εβόλ κάθε ημέρα αγοράζει περίπου 60 με 70 τόνους αγελαδινό γάλα και 10 με 12 τόνους αιγοπρόβειου.

Η ΕΒΟΛ βρίσκεται «πίσω» κι από την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας για σούπερ μάρκετ όπως το ΑΒ Βασιλόπουλος, Μετρό ΑΕΒΕ (My Market), Κρητικός, Γαλαξίας και άλλα, με ποσοστά που φτάνουν στο 20% των πωλήσεων της. Ένα ακόμα προϊόν της που ξεχωρίζει είναι η φέτα, την οποία πουλάει με επίκεντρο την Θεσσαλία και αντιστοιχεί επίσης στο 18% – 20% των ετήσιων πωλήσεων.

Φυσικά, κανείς δεν ξεχνά το γνωστό της γάλα με κακάο, στην γνωστή συσκευασία των 250 ml, η οποία είναι ίδια για περισσότερα από 50 χρόνια, και οι πωλήσεις του ξεπερνάνε τα 350.000 φιαλίδια. Τέλος, σημειώνεται ότι η ΕΒΟΛ συμμετέχει ως μέτοχος στην δημιουργία της νέας εξαγωγικής εταιρείας, που συγκροτεί η ΕΘΕΑΣ –πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ– με σκοπό την διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά συγκεκριμένων συνεταιριστικών αγροτικών προϊόντων.

Τι «δείχνουν» οι αριθμοί

Η υγεία που αποπνέει η ΕΒΟΛ, αλλά και οι ισχυρές βάσεις στις οποίες στηρίζεται πλέον η εταιρεία, έχοντας αφήσει πίσω της τις οικονομικές δυσκολίες του παρελθόντος, απεικονίζεται και στις οικονομικές της καταστάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σε αυτήν συναντάμε επιδόσεις οι οποίες, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΒΟΛ, δημιουργούν την βεβαιότητα ότι έχει θετικές προοπτικές, παρά το γεγονός ότι τόσο η ελληνική, όσο και η παγκόσμια αγορά, βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.

Αναλυτικότερα, το 2023 οι πωλήσεις έφτασαν στα 22,38 εκατ. ευρώ, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση ύψους 4,09 εκατ. ευρώ από το 2022, όταν η αντίστοιχη επίδοση έφτασε στα 18,29 εκατ. ευρώ. Ακόμα, τα προ φόρων κέρδη καταγράφονται στα 1,40 εκατ. ευρώ έναντι 300.629 ευρώ στην προηγούμενη χρήση, την ώρα που τα κέρδη μετά φόρων το 2023 «εκτινάχθηκαν» στα 1,26 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 267.978 ευρώ στη χρήση 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απασχολήθηκαν στον συνεταιρισμό, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, έφτασε κατά μέσο όρο τούς 135, ενώ συνολικά καταβλήθηκαν για μισθούς, ημερομίσθια, εργοδοτικές εισφορές και λοιπές επιβαρύνσεις που αφορούν στο προσωπικό 3,6 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου αποφάσισε αποφάσισε να προχωρήσει στη διανομή συνολικών κερδών με τη μορφή μερίσματος στα μέλη του ύψους 443.100 ευρώ.

Στόχος της εταιρείας για το 2024 η παραμονή στην υγιή ανάπτυξη

Σε ό,τι αφορά στους στόχους για το 2024, ο συνεταιρισμός στοχεύει στη διατήρηση της υγιούς ανάπτυξής του, σχεδιάζοντας την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας από την ΕΒΟΛ και προωθώντας την επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές της χώρας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.