27 Ιούλ 2024
READING

Η «go big» στρατηγική των Zara και πού στοχεύει

4 MIN READ

Η «go big» στρατηγική των Zara και πού στοχεύει

Η «go big» στρατηγική των Zara και πού στοχεύει

Ταχύτητα, προσιτές αγορές, μεγάλη κατανάλωση. Αυτό ήταν το μοντέλο που παρουσίασαν πριν από μερικά χρόνια τα Zara στην Ελλάδα, κερδίζοντας μία τεράστια μερίδα του καταναλωτικού – κυρίως γυναικείου – κοινού, συστήνοντας μία fast fashion φιλοσοφία και στρατηγική των γρήγορων αγορών. Εδώ και μερικό διάστημα βέβαια, σε παγκόσμιο επίπεδο και, συνεπώς και στη χώρα μας, παρουσιάζεται μία στροφή, η οποία έχει να κάνει με το μέγεθος των καταστημάτων που προσφέρονται στο κοινό, κάνοντας έτσι αναπόφευκτα τις αγορές, λιγότερο γρήγορες και παρατείνοντας την παραμονή του κοινού σε καταστήματα μεγάλης έκτασης, με μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, αλλά και ποσότητας ήδη υφιστάμενων κωδικών. Συγκεκριμένα, παγκοσμίως τα μεγάλα καταστήματα Zara περιλαμβάνουν πλέον καλλυντικά, υποδήματα και αθλητικά ρούχα, καθώς και τα είδη σπιτιού, παρουσιάζοντας μία πιο ολοκληρωμένη επιλογή στο κοινό.

«Σημαία» της νέας στρατηγικής στην Ελλάδα αποτελεί το νέο κατάστημα Zara και Zara Home εντός του ανακατασκευασμένου Πύργου Πειραιά που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες. Τα Zara μάλιστα αποτέλεσαν ίσως την πιο πολυσυζητημένη άφιξη εντός του αναγεννημένου Πύργου, τόσο λόγω του ηχηρού ονόματος στον κόσμο του retail και του fast fashion το οποίο και σύστησε, με μεγάλη επιτυχία, στο ελληνικό κοινό, αλλά και λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου μεγέθους του, όσον αφορά τα τετραγωνικά μέτρα. Όπως είχε γίνει μάλιστα γνωστό ήδη καιρό πριν από τα εγκαίνια, το κατάστημα απλώνεται σε περίπου 6.000 τ.μ. και αποτελείται από τρεις ορόφους (ισόγειο, πρώτος όροφος και δεύτερος όροφος), με τα 600 τ.μ. να αποτελούν το  Zara Home (είδη σπιτιού).

Ωστόσο, το μοντέλο έχει εφαρμοστεί ήδη καιρό πριν στο εξωτερικό, με τις δοκιμές να δείχνουν καλά αποτελέσματα, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής. Να αναφέρουμε βέβαια ότι για να καταφέρει αυτού του είδους τη στρατηγική, η διοίκηση προχώρησε το κλείσιμο άλλων μικρότερων καταστημάτων της αλυσίδας, όπως συνέβη και στον Πύργο του Πειραιά, όπου απασχολούνται αυτή τη στιγμή 170 άτομα τα οποία προέρχονται κατά βάση από τα δύο μικρότερα καταστήματα Zara που υπήρχαν στην περιοχή του Πειραιά και που έπαψαν να λειτουργούν.

Στα μεγάλα τους καταστήματα παγκοσμίως, τα  Zara περιλαμβάνουν πλέον καλλυντικά, υποδήματα και αθλητικά ρούχα, καθώς και τα είδη σπιτιού, παρουσιάζοντας μία πιο ολοκληρωμένη επιλογή στο κοινό

Τα εφαλτήρια της στρατηγικής «go big»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η στρατηγική τρέχει εδώ και καιρό και συνεχίζεται, με μότο τη λογική «go big». Με όπλο την αύξηση των πωλήσεων που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, τα Zara άνοιξαν το μεγάλο κατάστημα Ρότερνταμ της Ολλανδίας, έκτασης 9.000 τ.μ., μέγεθος που πλησιάζει τον μέσο όρο των 9.900 τετραγωνικών μέτρων των 10 μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ, ονόματι Tesco, του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα, προχωρά η…. μεγέθυνση άλλων ναυαρχίδων, ακόμη και διπλασιάζοντας το μέγεθός τους, για να δημιουργηθεί χώρος για νέες σειρές προϊόντων και logistics ηλεκτρονικού εμπορίου. Συγκεκριμένα, πρόσφατα διπλασιάστηκε το μέγεθος των καταστημάτων κοντά στο Hotel de Ville του Παρισιού και στην περιοχή Dadeland του Μαϊάμι.

Νωρίτερα, το 2022, είχε εγκαινιαστεί ένα εμβληματικό κατάστημα της νέας στρατηγικής στον τόπο καταγωγής των Zara, την Ισπανία, με συνολική επιφάνεια 7.700 τ.μ. και 3.815 τ.μ. λιανικής. Το κατάστημα μάλιστα στεγάζεται σε ιστορικό ανακαινισμένο κτίριο στην πολυσύχναστη πλατεία Espana της Μαδρίτης.

Οι στόχοι

Εκτός από τον εμπλουτισμό των προϊόντων, η στρατηγική στοχεύει επίσης, όπως έχει αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Inditex, García Maceiras, στη δημιουργία χώρου για τον αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζουν τα καταστήματα στις διαδικτυακές πωλήσεις, είτε ως μίνι-αποθήκες από τις οποίες αποστέλλονται τα πακέτα είτε ως χώροι όπου οι καταναλωτές μπορούν να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες και να επιστρέφουν τα ανεπιθύμητα προϊόντα.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα εκσυγχρονισμού των χώρων με λειτουργικά και ψηφιακά τμήματα, όπως τα δοκιμαστήρια, τους χώρους αυτοελέγχου, τα σημεία click and collect, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά το customer service.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας, ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων της παγκοσμίως ανερχόταν σε 5.745 στο τέλος Ιουλίου 2023, από 6.370 πριν από ένα χρόνο, με τη μείωση του αριθμού να κατανέμεται στα Zara, αλλά και σε όλες τις άλλες μάρκες της, και συγκεκριμένα σε Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius και Oysho.

Να αναφέρουμε ότι σε αντίθεση με την Inditex, άλλοι σημαντικοί παίκτες του retail και ανταγωνιστές των Zara προχωρούν στη σμίκρυνση των καταστημάτων τους, όπως για παράδειγμα η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης Next, η οποία μειώνει σταδιακά τον αριθμό των καταστημάτων της και η Abercrombie & Fitch, η οποία κλείνει δαπανηρές και υπερμεγέθεις ναυαρχίδες και τις αντικαθιστά με μικρότερες, πιο αποτελεσματικές και λιγότερο κοστοβόρες.

Zara Rotterdam
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.