Η Procter & Gamble είναι μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μερικά τεράστια ονόματα όπως Pampers, Tide, Ariel, Lenor, Always, Tampax, Gillette, Braun, Venus, Bear Fruits, Head & Shoulders, Herbal Essences, Pantene Pro-V, Swiffer, Viakal, Fairy.
Και παρά το γεγονός ότι η καταφέρνει να αυξάνει τις καθαρές πωλήσεις στα 324 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση, 2022-2023 φαίνεται να μην έχει πολύ ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και σε δράσεις που θα επιστρέφουν πίσω σε αυτήν από την οποία παράγει τεράστια κέρδη. Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση για την ακρίβεια στην Ελλάδα και τα αίτια πίσω από αυτήν ενώ για μεγάλο διάστημα η ευθύνη “έπεφτε” στις εταιρείες super market. Ταυτόχρονα υπάρχουν τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες με έσοδα που πλησιάζουν το μισό δισεκατορμύριο ευρώ και πολύ υψηλή κερδοφορία οι οποίες όχι μόνο κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα στην Ελλάδα αλλά δεν “επιστρέφουν” αυτά που θα μπορούσαν στην κοινωνία.
Οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης
Κατά γενική ομολογία, σημείο-κλειδί για την πλειοψηφία των εταιρειών είναι η λεγόμενη κοινωνική ευθύνη (Corporate Social Responsibility), η οποία αναφέρεται στις πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για να λειτουργούν με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Πρόκειται για τη δέσμευση των εταιρειών να συνεισφέρουν θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον πέρα από την επιδίωξη του κέρδους.
Τέτοιες δράσεις μπορεί να επεκτείνονται σε τομείς όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η εργασιακή πολιτική, η κοινωνική συνεισφορά και η ηθική στις επιχειρίσεις. Άλλωστε, χωρίς αμφιβολία, η σημασία της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών είναι πολυδιάστατη και σχετίζεται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και των κοινοτήτων, την φήμη και την εμπιστοσύνη που κατακτά η επιχείρηση, την μακροπρόθεσμη επιτυχία της αλλά και την συμμόρφωση με ρυθμιστικά πλαίσια και νόμους που απαιτούν κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές.
Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι η κοινωνική ευθύνη των εταιρειών δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης επιχειρηματικής στρατηγικής, προσφέροντας οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην κοινωνία συνολικά.
Για τον λόγο αυτό προκαλεί αρνητική εντύπωση το -για να το θέσουμε κομψά- περιορισμένο κοινωνικό αποτύπωμα που επιλέγει να αφήνει ένας «κολοσσός» όπως η Procter & Gamble Ελλάς. Είναι ενδεικτικό ότι όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα της, στη σχετική ενότητα θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα άρθρα έχουν γραφτεί δύο ή και τρία χρόνια πίσω, ενώ οι δράσεις που «τρέχουν» τώρα είναι στην ουσία η συνέχεια κάποιων προγραμμάτων που ξεκίνησαν στο παρελθόν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «πάρκα τσέπης» που έχει η δημιουργήσει η P&G Ηellas. Σήμερα ο αριθμός τους φτάνει τα 25 και ουσιαστικά αποτελούν μικρούς «πνεύμονες» δροσιάς και «πρασίνου» σε περιοχές όπως Αμπελόκηποι, Μεταξουργείο, Σεπόλια, Χαριλάου, Κάτω Τούμπα και άλλες. Μάλιστα το πάρκο στην Τούμπα παραδόθηκε πριν 1,5 μήνα περίπου, σε συνεργασία με την «Ωργάνωση Γη». Όμως, σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι να μιλάμε για μία θετική πρωτοβουλία, σίγουρα δε μπορούμε να κάνουν λόγο για μαζική λύση.
Aκόμα, στην ίδια σελίδα θα βρούμε μια δημοσίευση για βοήθεια προς τον Ερυθρό Σταυρό, που όμως είναι από το 2020, και αναφέρεται στη δράση Ithaca Laundry η οποία σχετίζεται με το πλύσιμο ρούχων για ανθρώπους που είτε είναι άστεγοι, είτε αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα οι πλυμμηροπαθείς στη Θεσσαλία, τους οποίους μάλιστα στήριξε το 2023. Η δράση ξεκίνησε το 2016.
Τέλος, βλέπουμε ότι ο όμιλος προσφέρει τα μικρότερα σε μέγεθος pampers σε μαιευτήρια, δωρεάν, προκειμένου να στηρίξουν τις οικογένειες με τα πρόωρα μωράκια, τα οποία πλέον μπορούν να καλυφθούν από το βάρος των 800 γραμμαρίων, ενώ προσέφερε και είδη προσωπικής περιποίησης για την γυναικεία υγιεινή, σε μαθήτριες που δεν πήγαιναν καθόλου, ή πήγαινα λιγότερο στο σχολείο επειδή δε μπορούσαν να καλύψουν το κόστος.
Είναι όμως αυτά, και ενδεχομένως κάποιες ακόμα ενέργειες αρκετές για μια εταιρεία που πλησιάζει το μισό δις. ευρώ σε πωλήσεις;
Τι μαρτυρούν οι αριθμοί
Όταν μιλάμε για μία εταιρεία με καθαρές πωλήσεις 324 εκατ. ευρώ, και εκτόξευση της διαφημιστικής δαπάνης από 51,8 εκατ. ευρώ, σε 65 εκατ. ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι σίγουρα μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, προκειμένου να επιστρέψει στην κοινωνία ένα σημαντικό μεγαλύτερο κομμάτι της αγάπης αλλά και της οικονομικής στήριξης.
Αντιθέτως, το 2023, η εταιρεία δέχθηκε ένα ισχυρό πρόστιμο από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, κ. Σκρέκα, για παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, το οποίο έφτασε στο 1 εκατ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που η πληθωριστική κρίση ήταν πολύ κρίσιμο σημείο
Είναι δεδομένο λοιπόν ότι η εταιρεία πρέπει -και μπορεί- να κάνει περισσότερα. Ειδικά από την στιγμή που, όπως είπαμε , οι καθαρές πωλήσεις (συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς την αγορά της Κύπρου) της P&G Ελλάς στη χρήση 2022/2023 κατέγραψαν αύξηση ύψους 17,41%, στα 324 εκατ. ευρώ, επιτυχία που πιστώθηκε ως αποτέλεσμα της συνεχούς επένδυσης της εταιρείας στην ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων της μέσα από ένα ενισχυμένο πλάνο επικοινωνίας.
Οι δαπάνες για προβολή και διαφήμιση έφτασαν στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 51,8 εκατ. ευρώ στην χρήση 2021/2022, κίνηση που, σύμφωνα με την εταιρεία, αντανακλά τη σταθερή προσήλωση της εταιρείας στην προβολή και υποστήριξη της καινοτομίας των προϊόντων της.
Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας, μειώθηκαν κατά 14,61%, στα 15,81 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει στην αύξηση του κόστους, τη συνεχή επένδυση της εταιρίας στη δημιουργία αξίας για τους καταναλωτές και το εμπόριο και την υποστήριξη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας μέσα από τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις Εταιρικής Ευθύνης.
Επίσης η εταιρεία στην προσπάθειά της να βελτιώσει την παραγωγικότητά, αναζήτησε και περιόρισε δαπάνες που δεν προσθέτουν, όπως τονίζει, αξία στους καταναλωτές. Βελτιώνοντας τις εσωτερικές διαδικασίες και επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας (εξαιρουμένων των προβλέψεων) μειώθηκαν σε 6,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2021/2022.
Τέλος, το πρόστιμο που της επιβλήθηκε πληρώθηκε αμέσως, ενώ η Procter & Gamble αφαίρεσε από το καταστατικό της εν Ελλάδι θυγατρικής της τις δραστηριότητες βιομηχανοποίησης προϊόντων, παραγωγής προϊόντων, εμπορίας χημικών προϊόντων, όπως λιπαρά οξέα και αλκοόλες, γλυκερίνη, πυριτικό νάτριο, καυστική σόδα, κυτταρίνη και πολτός κυτταρίνης.
Επίσης, στους σκοπούς της δεν συναντάμε πλέον την πάσης φύσεως εμπορία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, ντοκιμαντέρ, σειρών και τηλεοπτικών παιχνιδιών, ενώ, στον αντίποδα, προχώρησε σε επέκταση των δραστηριοτήτων της στην εμπορία βιοκτόνων προϊόντων.
H κοινωνία περιμένει περισσότερες δράσεις από την Procter&Gamble
Γίνεται φανερό ότι η εταιρεία έχει σίγουρα και το μέγεθος αλλά και τους πόρους για να υποστηρίζει μία πιο έντονη στρατηγική κοινωνικής ευθύνης. Και εκεί ίσως κριθεί ένα πολύ κρίσιμο σημείο του «παιχνιδιού» ειδικά σε εποχές που ανάλογες κινήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κοινωνία και τους καταναλωτές που δοκιμάζονται.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι εταιρείες ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και να επιστρέφουν πίσω σε αυτήν ένα μικρό μέρος κάνοντας δράσεις και ενέργειες. Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία να σημειωθεί ότι ειδικά κάποιες πολυεθνικές εταιρείες με τεράστιο μέγεθος θα πρέπει να δείχνουν με το πραγματικό παράδειγμα τους ότι ηγούνται σε μια αγορά με όλους τους τρόπους και όχι μόνο αυξάνοντας έσοδα και κέρδη.
*Το THETOTALBUSINESS επικοινώνησε με την εταιρεία για να πληροφορηθεί για την κοινωνική δράση και το αποτύπωμα της αλλά μέχρι την ώρα δημοσίευσης του άρθρου δεν υπάρχει κάποια απάντηση από τους υπευθύνους της εταιρείας στην Ελλάδα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.