19 Σεπ 2024
READING

Shein: Η άνοδος, το θολό τοπίο και η… απόβασή (;) της στην Ελλάδα

6 MIN READ

Shein: Η άνοδος, το θολό τοπίο και η… απόβασή (;) της στην Ελλάδα

Shein: Η άνοδος, το θολό τοπίο και η… απόβασή (;) της στην Ελλάδα

Σε μία κίνηση που πρόκειται σίγουρα να προκαλέσει αίσθηση στη χώρα μας προχωρά η κινεζική πλατφόρμα γρήγορης μόδας Shein, η οποία έχει ήδη αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα παρά τις επικρίσεις που τη συνοδεύουν.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές την θέλουν να προχωρά σε μια νέα στρατηγική κίνηση επέκτασης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά μέσω δικτύου με φυσικά καταστήματα.  Μία κίνηση που αξίζει να σημειωθεί ότι δεν γίνεται με «ανοιχτά χαρτιά», τουλάχιστον μέχρι σήμερα, καθώς  παραμένει ασαφής η νομική μορφή της εταιρείας στην Ελλάδα.

Οι πρώτες κινήσεις μάλιστα έγιναν πριν από το καλοκαίρι, σε Αγρίνιο και Πάτρα, χωρίς όμως η Shein να ανακοινώσει κάτι επισήμως ή να «σηκώσει σκόνη» με τις κινήσεις της, δημιουργώντας ακόμα κι αμφιβολίες αν πρόκειται για την γνωστή εταιρεία ή για μία… απομίμησή της. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, σε μία εξέλιξη που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασάφεια σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει, η Shein διέψευσε ότι σχετίζεται με τα συγκεκριμένα καταστήματα. Δημιουργούνται όμως απορίες, σχετικά με τον λόγο για τον οποίο δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον τους από τη στιγμή που χρησιμοποιούν το όνομά της.

Επόμενη στάση, Αθήνα!

Μάλιστα, ένα ακόμα κατάστημα ετοιμάζεται να λειτουργήσει στη χώρα μας, και συγκεκριμένα σε κεντρική τοποθεσία στο Παγκράτι. Ο χώρος έχει ήδη βρεθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες,  στόχος είναι πολύ σύντονα να ανοίξει σύντομα τις πόρτες του. Πάντως, αν κάποιοι περιμένουν ότι θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους από τα συγκεκριμένα καταστήματα, όπως τα έκαναν μέχρι σήμερα μέσω του app και της ιστοσελίδας, μάλλον θα απογοητευτούν. Ανεξάρτητα από το αν τελικά συνδέονται ή όχι τα καταστήματα αυτά με την Shein, για να φιλοξενηθεί η τεράστια γκάμα προϊόντων της θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο. Άλλωστε, ο περιορισμένος χώρος που επιλέγεται (καταστήματα κάτω των 100 τμ) καθιστούν αδύνατo κάτι περισσότερο από μία αντιπροσωπευτική παρουσία προϊόντων. Μέχρι σήμερα, στα καταστήματα επί ελληνικού εδάφους, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων είναι ρούχα.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί τι πραγματικά ισχύει, και αν τελικά πρόκειται για μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του ονόματος της Shein ή όντως μιλάμε για μία σημαντική κίνηση, κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής omnichannel της εταιρείας, που επιδιώκει να συνδυάσει την online πλατφόρμα με τη φυσική παρουσία.

Στο επίκεντρο, όχι πάντα για καλό λόγο

Παρά τη ραγδαία ανάπτυξή της, η Shein βρίσκεται υπό το πρίσμα αυστηρής διεθνούς κριτικής. Κατηγορίες για αδιαφάνεια στις συνθήκες παραγωγής και περιβαλλοντική επιβάρυνση, καθώς και υποψίες για αντιγραφή προϊόντων, έχουν δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις. Επιπλέον, η εταιρεία έχει βρεθεί σε δυσκολίες όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα πρότυπα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, καθυστερώντας τα σχέδιά της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Αρχικά, η Shein είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στη Wall Street, ωστόσο απέσυρε το ενδιαφέρον της λόγω των αυστηρών κανονισμών και των επιβαρυμένων σινοαμερικανικών σχέσεων. Πιο πρόσφατα, διεθνή δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η εταιρεία εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το IPO.

Η αδιαφάνεια δεν περιορίζεται μόνο στις συνθήκες παραγωγής. Τα οικονομικά μεγέθη της Shein παραμένουν ασαφή, με διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν την αξία της εταιρείας μεταξύ 60 και 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων καθιστά δύσκολο για τους επενδυτές και τους αναλυτές να αξιολογήσουν με ακρίβεια την οικονομική της υγεία και δυναμική.

Η άνοδος του γίγαντα της γρήγορης μόδας

Η Shein είναι ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα γρήγορης μόδας στον κόσμο, γνωστό για την προσφορά του σε φθηνά, μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ. Ιδρύθηκε το 2008 στην Κίνα από τον Chris Xu και έχει καταφέρει να κατακτήσει την παγκόσμια αγορά μόδας, εστιάζοντας κυρίως στη νεότερη γενιά και στην τάση για προσιτή μόδα.

Ξεκίνησε ως ένα μικρό διαδικτυακό κατάστημα, αλλά η εκμετάλλευση της τεχνολογίας και η εστίαση σε μια αγοραστική εμπειρία που ικανοποιεί τη ζήτηση για γρήγορη και προσιτή μόδα, της επέτρεψαν να αναπτυχθεί ταχύτατα. Η εταιρεία υιοθέτησε το μοντέλο της «γρήγορης μόδας» (fast fashion), που σημαίνει ότι παράγει και διανέμει νέα προϊόντα με υψηλή ταχύτητα για να παραμείνει στην κορυφή των τελευταίων τάσεων.

Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των big data, η Shein καταφέρνει να αναλύει τις προτιμήσεις των πελατών της και να παράγει εκατοντάδες νέα προϊόντα καθημερινά. Αυτή η στρατηγική της επιτρέπει να έχει πάντα διαθέσιμα τα τελευταία trends και να διατηρεί την ανταγωνιστικότητά της σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά μόδας.

Αρχικά, η Shein επικεντρώθηκε στην παγκόσμια αγορά μέσω του διαδικτύου, προσφέροντας αποστολές σε πάνω από 200 χώρες. Η εταιρεία βασίστηκε στη χρήση των social media, των influencers και των συνεργασιών με διάφορους fashion bloggers για να προωθήσει τα προϊόντα της και να δημιουργήσει ένα ευρύ κοινό παγκοσμίως.

Παρόλο που η Shein ξεκίνησε και αναπτύχθηκε ως μια καθαρά διαδικτυακή πλατφόρμα, πρόσφατα άρχισε να πειραματίζεται με την ιδέα των φυσικών καταστημάτων. Αυτή η στρατηγική αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλάνου για τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας και της αλληλεπίδρασης με τους καταναλωτές αλλά, όπως σημειώσαμε, ίσως αποτελεί και μία γραμμή άμυνας για ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις.

Τα pop-up καταστήματα

Ένα από τα πρώτα βήματα της Shein προς τα φυσικά καταστήματα ήταν η δημιουργία προσωρινών «pop-up» καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως. Αυτά τα καταστήματα λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και επιτρέπουν στους πελάτες να δοκιμάσουν τα προϊόντα, να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και να βιώσουν τη μάρκα με έναν πιο άμεσο τρόπο. Τα pop-up καταστήματα λειτούργησαν ως μια εξαιρετική ευκαιρία για τη Shein να δοκιμάσει τις αντιδράσεις των πελατών και να δημιουργήσει buzz γύρω από το όνομά της. Η κινεζική εταιρεία άνοιξε pop-up καταστήματα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, η Μαδρίτη, και το Σίδνεϊ, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια ισχυρή τοπική παρουσία στις αγορές αυτές. Αυτά τα καταστήματα προσφέρουν έναν περιορισμένο αλλά προσεκτικά επιλεγμένο αριθμό προϊόντων, που έχουν σχεδιαστεί για να αντικατοπτρίζουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες της τοπικής αγοράς. Σύμφωνα πάντως με επίσημη τοποθέτηση της εταιρείας, δεν υπάρχουν σχέδια για τέτοια καταστήματα στη χώρα μας.

Επίσης, υπάρχουν και τα λεγόμενα μόνιμα καταστήματα πειραματισμού. Η Shein άνοιξε το πρώτο της μόνιμο κατάστημα στο Τόκιο της Ιαπωνίας, που αποτελεί μια σημαντική στρατηγική κίνηση, καθώς δίνει στην εταιρεία την ευκαιρία να μελετήσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών σε φυσικό περιβάλλον και να προσαρμόσει την προσέγγισή της ανάλογα. Το κατάστημα αυτό συνδυάζει την παραδοσιακή εμπειρία αγορών με διαδραστικά στοιχεία, επιτρέποντας στους πελάτες να χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να σαρώσουν κωδικούς QR και να δουν πληροφορίες για τα προϊόντα.

Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, η Shein έχει συνεργαστεί με τοπικά καταστήματα και μπουτίκ για να διαθέσει τα προϊόντα της. Αυτό της επιτρέπει να εισέλθει σε νέες αγορές με χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο, καθώς βασίζεται στην υπάρχουσα υποδομή και πελατεία των συνεργατών της.

Στόχος η ενίσχυση της σχέσης της εταιρείας με τους καταναλωτές

Πλέον, μένει να φανεί αν όντως υπάρχει στρατηγική της Shein να επεκταθεί με φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, στοχεύοντας στην ενίσχυση της σχέσης της εταιρείας με τους καταναλωτές και προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση, ή συνεχίζει να βασίζεται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό της μοντέλο και τα «καταστήματα Shein» είναι απλώς απομιμήσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.