11 Οκτ 2024
READING

Γιατί επενδύουν σε startups και τεχνολογία οι ελληνικές τράπεζες

4 MIN READ

Γιατί επενδύουν σε startups και τεχνολογία οι ελληνικές τράπεζες

Γιατί επενδύουν σε startups και τεχνολογία οι ελληνικές τράπεζες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, γεγονός που επιβάλλει στις τράπεζες να ακολουθήσουν την ροή των γεγονότων, ώστε να μην μείνουν πίσω.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει φέρει επανάσταση στον τραπεζικό τομέα παγκοσμίως, και οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι πελάτες πλέον αναζητούν ευκολία, ταχύτητα και εξατομίκευση στις τραπεζικές τους συναλλαγές, γεγονός που… επιβάλλει στις τράπεζες να προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη και προσωποποιημένη εμπειρία στους πελάτες τους.

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, εξελίσσουν τα προϊόντα τους, βάζουν όλο και περισσότερο το AI και το cloud στις υπηρεσίες τους, ενώ πολλές έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία ή έχουν εξαγοράσει startups (ολόκληρες ή ποσοστά) οι οποίες εξειδικεύονται σε τραπεζικά συστήματα, όπως οι online πληρωμές.

Οι τράπεζες με αυτές τις καίριες κινήσεις καταφέρνουν να αυξήσουν το digital αποτύπωμά τους, να φέρουν νέες υπηρεσίες με σκοπό την βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους αλλά και την ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων τους που θα οδηγήσει και στην αύξηση των εσόδων τους.

Οι κινήσεις της Εθνικής

Γιατί επενδύουν σε startups και τεχνολογία οι ελληνικές τράπεζες.Η Εθνική Τράπεζα έχει καταφέρει να ενσωματώσει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό τις νέες τεχνολογίες στις υπηρεσίες της, ενώ παράλληλα πριν από ένα χρόνο, εξαγόρασε το 7,5% της Epsilon Net, στην οποία πλέον είναι ένας από τους τρεις βασικούς μετόχους.

Σκοπός της αρχικής συμφωνίας ήταν η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ενώ παράλληλα τα δύο μέρη είχαν υπογράψει αποκλειστική συμφωνία συνεργασίας, με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στήριξη του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Ένα χρόνο μετά, η συνεργασία εξελίσσεται, βγαίνουν στην αγορά νέα προϊόντα όπως, το Epsilon Pay, που είναι η πρώτη υπηρεσία που ανέπτυξαν από κοινού ΕΤΕ-Epsilon Net.

Οι τραπεζικές υπηρεσίες και τα προϊόντα διατίθενται, τόσο στις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON ΝΕΤ όσο και σε όλες τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – πελάτες της ΕΤΕ και έχουν ως στόχο να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων προσφέροντας υψηλού επιπέδου εμπειρία χρήσης στους τελικούς πελάτες.

Παράλληλα η τράπεζα κοιτάει νέες ευκαιρίες σε startups και εταιρείες πληροφορικής τύπου Epsilon Net. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕ έχει συμμετοχή σε 9 VC funds και επενδύσεις σε 11 startups. Από τις οποίες πολλές γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η Blueground.

Ταυτόχρονα η εφαρμογή NBG Mobile Banking αναβαθμίζεται συνεχώς, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως πληρωμές, μεταφορές, επενδύσεις και διαχείριση λογαριασμών, όλα από το κινητό.

Η επένδυση της Eurobank στη Plum

Και η Eurobank, όπως και όλες οι τράπεζες επενδύουν σημαντικά ποσά στον ψηφιακός τους μετασχηματισμό. Μάλιστα πριν περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2023, ανακοίνωσε ότι απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην Plum, μια fintech την οποία διαχειρίζεται ο Βίκτωρ Τροκούδης.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει όρος στο συμβόλαιο ότι η τράπεζα θα τοποθετήσει ακόμα 5 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Στόχος αυτής τη κίνησης ήταν να μπει η Eurobank σε μια fintech με μεγάλα περιθώρια κέρδους αλλά και να διερευνηθεί συνεργασία εντός του έτους, προκειμένου η Plum να να ενισχύσει το digital αποτύπωμα της τράπεζας.

Η Eurobank μέσω της συμμετοχής στην Pulm, θέλει να ενισχύσει τη τράπεζας με έμφαση στις καινοτόμες δραστηριότητες, να διευρύνει της πελατεία και το χτίσιμο ψηφιακών υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα και υψηλή εξειδίκευση, εκτός πεδίων του ανταγωνισμού.

Πειραιώς: Η επένδυση στη Snappi

Η Πειραιώς από την άλλη, το 2022, προχώρησε στη χρηματοδότηση της Snappi εισφέροντας 19 εκατ. ευρώ, η οποία είχε μέχρι τότε ένα μέτοχο, τη Natech, μιας εταιρείας online πληρωμών από τα Γιάννενα, η οποία είχε ως στόχο να γίνει η πρώτη neobank στη χώρα.

Όπερ και εγένετο, αφού μέσα Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε μετά από αίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος τραπεζική άδεια για την λειτουργία της snappi.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χαρακτηρίσει το 2024 ως «έτος Snappi» και έχει υψηλούς στόχους για την digital bank. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι το 2026 να διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους. Το λειτουργικό κόστος θα διαμορφωθεί το 2024 στα 15 εκατ. ευρώ, το 2025 σε 20 εκατ. ευρώ και το 2026 σε 30 εκατ. ευρώ και αναμένει 55 εκατ. ευρώ έσοδα από τη Snappi την τριετία 2024-2026.

Παράλληλα πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασία της με την Oracle, με σκοπό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για να βγάζει νέα καινοτόμα προϊόντα.

Η neobank της Alpha Bank

Η Alpha Bank, προχωράει και εκείνη με γρήγορους ρυθμούς τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα μετατρέπει την Alpha bank Λονδίνου σε neobank, με τη νέα τράπεζα να συνεργάζεται και με τη UniSystems για τον εκσυγχρονισμό της τραπεζικής της υποδομής. Στόχος είναι να ενσωματώσει την ψηφιακή εφαρμογή «Finastra» επεκτείνοντας παράλληλα τη χρήση του my Alpha Mobile app.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.