11 Οκτ 2024
READING

ΔΕΗ: Ποιοι «δρόμοι» ανοίγονται μετά το mega-deal με Κοπελούζο- Σαμαρά

5 MIN READ

ΔΕΗ: Ποιοι «δρόμοι» ανοίγονται μετά το mega-deal με Κοπελούζο- Σαμαρά

ΔΕΗ: Ποιοι «δρόμοι» ανοίγονται μετά το mega-deal με Κοπελούζο- Σαμαρά

Ένα ακόμα mega-deal ολοκλήρωσε με επιτυχία ο όμιλος ΔΕΗ, ο οποίος «έδωσε τα χέρια» με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, υλοποιώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τον ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Η συμφωνία που αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στον τομέα της «πράσινης» ενέργειας, αφορά στην εξαγορά χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίες βρίσκονται τόσο σε λειτουργία όσο και υπό ανάπτυξη, καθώς και την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης. Με την κίνηση αυτή, η ΔΕΗ όχι μόνο ενισχύει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο αλλά και προσανατολίζεται προς την πράσινη ενέργεια, μειώνοντας την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

Τα σημεία-«κλειδιά» της συμφωνίας

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συναλλαγή περιλαμβάνει την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6 MW, καθώς και την εξαγορά ποσοστού 20% στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., η οποία κατασκευάζει έναν σύγχρονο θερμοηλεκτρικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGT) ισχύος 840 MW.

Η ΔΕΗ, κατέχοντας ήδη το 51% της εταιρείας, με την εξαγορά του 20% από την DAMCO Energy του ομίλου Κοπελούζου, αποκτά πλέον το 71%, εξασφαλίζοντας την καταστατική πλειοψηφία. Το υπόλοιπο 29% ανήκει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, γεγονός που της δίνει στρατηγικό έλεγχο στη λειτουργία της μονάδας.

Αναλυτικότερα, η εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ αποτελείται από έργα με εγκατεστημένη ισχύ 66,6 MW, συμπεριλαμβανομένων δύο αιολικών πάρκων στην Εύβοια και τη Λακωνία και φωτοβολταϊκών πάρκων. Ειδικότερα, τα αιολικά πάρκα έχουν ένα capacity factor 32%, υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο του 27%, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αποδοτικά. Επιπλέον, η συναλλαγή καλύπτει έργα υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7 GW, τα οποία θα αναπτυχθούν από κοινού με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ αναμένεται να πληρώσει το αντίτιμο για τα έργα ΑΠΕ σε λειτουργία με ένα ποσό ύψους 111 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό για τα έργα υπό ανάπτυξη ανέρχεται στα 106 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα καλυφθεί τόσο με μετρητά όσο και με μετοχές, κάτι που υπογραμμίζει την οικονομική στρατηγική της επιχείρησης να διατηρήσει την ρευστότητά της.

Η στρατηγική της ΔΕΗ για τον ενεργειακό μετασχηματισμό

Ο στόχος της ΔΕΗ είναι η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από τον λιγνίτη και άλλες μορφές ενέργειας υψηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται στην απολιγνιτοποίηση, δηλαδή την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, και την επένδυση σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η συμφωνία αυτή, ιδιαίτερα για τα αιολικά πάρκα, διαφοροποιεί περαιτέρω το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ, το οποίο μέχρι σήμερα περιλάμβανε κυρίως φωτοβολταϊκά έργα. Με αυτόν τον τρόπο, η επιχείρηση εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ και εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια.

Η σημασία του deal για το μέλλον της ΔΕΗ και της Ελλάδας

Η στρατηγική αυτή ενισχύει όχι μόνο τη θέση της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξαγωγές ενέργειας προς γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία.

Ο σταθμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό έργο, καθώς αναπτύσσεται σε μια στρατηγική περιοχή κοντά στις ενεργειακές ροές των Βαλκανίων. Το έργο εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της ΔΕΗ για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας αυτής είναι ότι η ΔΕΗ δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ταμειακά διαθέσιμα για όλο το ποσό της εξαγοράς, καθώς μέρος της θα καλυφθεί με μετοχές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα καταβάλει 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε μετοχές της ΔΕΗ, με τιμή διάθεσης 12,21 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή η επιλογή αποτελεί μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή της ΔΕΗ από τον Όμιλο Κοπελούζου.

Η συμφωνία έχει γίνει με μια αποδοτική αποτίμηση για τα έργα ΑΠΕ, με το EV/EBITDA να ανέρχεται σε 7,2x, χαμηλότερο από άλλες πρόσφατες συναλλαγές στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη για την εταιρεία από οικονομική άποψη.

Το σχέδιο της ΔΕΗ για την πράσινη μετάβασή της

Όπως σημειώσαμε, το deal της ΔΕΗ με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της επιχείρησης να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το business plan της επιχείρησης, μέχρι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ της ΔΕΗ θα έχει διπλασιαστεί φτάνοντας τα 8,9 GW, ενώ το 68% του συνολικού ενεργειακού μείγματος θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, θα μειώσει τις εκπομπές CO2 της ΔΕΗ κατά 75% σε σχέση με το 2019.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω στρατηγικών συνεργασιών και εξαγορών. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει ήδη σημαντικά έργα υπό κατασκευή, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, ενισχύοντας περαιτέρω την περιφερειακή της παρουσία.

Η ΔΕΗ ενισχύει τη θέση της στην αγορά της «πράσινης» ενέργειας

Η συμφωνία της ΔΕΗ με τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιχείρηση στην πορεία της προς την ενεργειακή μετάβαση. Με την απόκτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων, καθώς και την ενίσχυση του μεριδίου της στο CCGT Αλεξανδρούπολης, η ΔΕΗ ενισχύει τη θέση της στην αγορά και προσαρμόζεται στις ανάγκες της πράσινης ενέργειας. Η στρατηγική αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη για την επιχείρηση, το ενεργειακό σύστημα της χώρας και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ΔΕΗ με κάθε τέτοια συμφωνία και εντυπωσιακή κίνηση, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις δυσκολίες του παρελθόντος και πλέον αποτελεί έναν όμιλο που σε όποιον τομέα κι αν δραστηριοποιείται έχει τη δυναμική και τα εφόδια για να πρωταγωνιστήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.