11 Οκτ 2024
READING

Folli Follie: Αναζητώντας τον «λευκό ιππότη» της

5 MIN READ

Folli Follie: Αναζητώντας τον «λευκό ιππότη» της

Folli Follie: Αναζητώντας τον «λευκό ιππότη» της

Η πτώση της Folli Follie υπήρξε μία από τις πιο ηχηρές καταρρεύσεις στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της Ελλάδας, σηματοδοτώντας ένα σκάνδαλο με διεθνείς διαστάσεις.

Η εταιρεία, η οποία κάποτε ήταν συνώνυμη με την ελληνική επιχειρηματική επιτυχία, βρέθηκε σε κεντρικό ρόλο μιας τεράστιας απάτης που αποκάλυψε τις αδυναμίες τόσο της ίδιας όσο και του συστήματος ελέγχου των εταιρικών οικονομικών.

Οι τρέχουσες εξελίξεις και η αναζήτηση επενδυτή

Μήνες μετά την καταδίκη των υπεύθυνων για την απάτη, η Folli Follie προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Η διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Γιώργο Σάμιο, αναζητά στρατηγικό επενδυτή που θα συμβάλει στη διάσωση και επανεκκίνηση της εταιρείας. Η οικονομική κατάσταση της Folli Follie παραμένει δυσχερής, καθώς οι πιστωτές ομολογιούχοι αναζητούν έναν “λευκό ιππότη” που θα φέρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εξυγίανση του ομίλου.

Η ανάκαμψη των πωλήσεων του ομίλου φαίνεται να αποτελεί ένα από τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλονται στους πιθανούς επενδυτές. Ειδικότερα, η συνεργασία με τη Jack & Jones σημείωσε άνοδο 21% κατά το οκτάμηνο του 2024, ενώ οι πωλήσεις κοσμημάτων της Folli Follie και της Links of London κατέγραψαν αυξήσεις, έστω και οριακές, κατά 1% και 5% αντίστοιχα. Επιπλέον, η δραστηριότητα στα καλλυντικά σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση κατά 101%, με το κατάστημα Heaven on Earth στην Κηφισιά να καταγράφει άνοδο πωλήσεων κατά 11%.

Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή περιπλέκεται από το γεγονός ότι το δικαστήριο αποφάσισε να αποδώσει μέρος των “παγωμένων” περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στους μικρομετόχους που ζημιώθηκαν από την παραποίηση των ισολογισμών. Αυτά τα assets, τα οποία ανέρχονται σε πάνω από 30 εκατ. ευρώ, αποτελούσαν κεντρικό σημείο στο σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, και η απώλειά τους καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο η εταιρεία να μην ανακτήσει ποτέ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, κάτι που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην προσπάθεια ανεύρεσης επενδυτή.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης δίκης

Το 2023 σημαδεύτηκε από την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ιδρυτών της Folli Follie. Το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης στα μέλη της οικογένειας και σε συνεργάτες τους, με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο να καταδικάζεται σε 17 χρόνια φυλάκισης, τη σύζυγό του Καίτη σε 10 χρόνια και τον γιο τους, Τζώρτζη, σε 11 χρόνια. Η καταδίκη αφορούσε σειρά αδικημάτων, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη, πλαστογραφία και χειραγώγηση της αγοράς.

Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος έχει καταθέσει δύο αιτήσεις αποφυλάκισης, είδε και τις δύο να απορρίπτονται, ως εκ τούτου παραμένει φυλακισμένος. Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει παρόμοια αδικήματα αν αφεθεί ελεύθερος. Αντίθετα, οι γονείς του εκτίουν τις ποινές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο της Folli Follie δεν περιορίστηκε μόνο στα μέλη της οικογένειας. Ο στενός συνεργάτης της οικογένειας, Ιωάννης Μπεγιέτης, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης, αλλά παραμένει καταζητούμενος καθώς διαφεύγει της σύλληψης, ενώ μία ακόμη συνεργάτιδα της εταιρείας καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης, αλλά έλαβε αναστολή με περιοριστικούς όρους.

Η εξέλιξη του σκανδάλου και η πορεία προς την κατάρρευση

Για να κατανοήσουμε πλήρως το μέγεθος της κατάρρευσης της Folli Follie, πρέπει να εξετάσουμε την πορεία της εταιρείας. Η Folli Follie ιδρύθηκε το 1982 από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τη σύζυγό του Καίτη, και από την αρχή απέσπασε την προσοχή με τα μοναδικά, υψηλής ποιότητας και ομορφιάς faux κοσμήματά της.

Με την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1997, η Folli Follie συνέχισε να αναπτύσσεται ταχύτατα, επεκτεινόμενη σε αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Η στρατηγική της περιελάμβανε συνεργασίες με μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως η Links of London και τα Ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), ενώ οι συνεργασίες της με πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα ενίσχυσαν περαιτέρω τη θέση της.

Η απογείωση της Folli Follie στις αρχές του 21ου αιώνα συνοδεύτηκε από έντονη φημολογία για την οικονομική της ευρωστία, αφού η εικόνα που «έβγαινε» προς τα έξω δημιουργούσε την αίσθηση μεγάλης άνεσης. Ωστόσο, ο μύθος της Folli Follie κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» το 2018,όταν η επενδυτική εταιρεία Quintessential Capital Management (QCM) δημοσίευσε μια έκθεση που αποκάλυπτε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie ήταν παραποιημένες, γεγονός που οδήγησε σε ξαφνική πτώση της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η Folli Follie είχε παρουσιάσει ψευδή στοιχεία για τα έσοδά της, διογκώνοντας τις πωλήσεις και τα κέρδη της, και ότι η πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι φαινόταν.

Αυτό το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στην επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας και οδήγησε σε μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές, τους μετόχους και τους συνεργάτες της εταιρείας. Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η μετοχή της Folli Follie διαγράφηκε οριστικά από το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο είχε «μπει στον πάγο», βάζοντας ένα τέλος σε μια ιστορία που ξεκίνησε με ελπίδες για διεθνή επιτυχία και κατέληξε σε πλήρη κατάρρευση.

H σημερινή κατάσταση και το -αβέβαιο- μέλλον

Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, η Folli Follie εξακολουθεί να λειτουργεί με ένα περιορισμένο δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Παρά την απώλεια σημαντικών συνεργασιών, όπως η Nike, η εταιρεία αναζητά νέους δρόμους ανάπτυξης. Ωστόσο, η προσπάθεια να βρεθεί ένας επενδυτής που θα αναλάβει την εταιρεία και θα τη βοηθήσει να ανακάμψει οικονομικά είναι κρίσιμη.

Η εξεύρεση επενδυτή είναι καθοριστική για το μέλλον της εταιρείας

Η περίπτωση της Folli Follie αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για την ανάγκη διαφάνειας και σωστών ελέγχων στις επιχειρήσεις. Το σκάνδαλο της εταιρείας δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να καταρρεύσει ένας μεγάλος όμιλος, όταν δεν τηρούνται τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και όταν υπάρχει απόκρυψη σημαντικών οικονομικών στοιχείων.

Το μέλλον της Folli Follie εξαρτάται πλέον από το αν θα βρεθεί επενδυτής που θα δώσει νέα πνοή στην εταιρεία ή αν θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη μοίρα άλλων μεγάλων ονομάτων που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν στο πέρασμα του χρόνου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.