Καινοτομία στα προϊόντα που παράγει συνδυάζοντας φαινομενικά ετερόκλητα μεταξύ τους συστατικά αλλά και αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο του ροδάκινου που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή της Ημαθίας όπου εδρεύει, αποτελούν ένα μέρος της συνταγής για την οικοτεχνία Agkathas Farm, η οποία δημιουργήθηκε το 2014. Τότε συστήθηκε η οικοτεχνία, ως κοινή προσπάθεια του Γιώργου Ματσούκα και της Ζωή Βρατσκίδου.
Το ζευγάρι μετακόμισε το 2014 από τη Θεσσαλονίκη στην Αγκαθιά Ημαθίας, προκειμένου να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήματα και έως αυτή τη στιγμή έχει φέρει στην αγορά συσκευασμένα προϊόντα που μεταποιεί, αξιοποιώντας την παραγωγή από τα χωράφια της. Πρόκειται για το άλειμμα μήλου με έλαιο κάνναβης, το άλειμμα ροδάκινου με σπόρους chia και τα δύο χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με γλυκαντική ουσία τον χυμό του σταφυλιού. Οι δύο παραγωγοί έχουν δημιουργήσει όμως και άλλα προϊόντα όπως τα τσάτνεϊ ροδάκινο με λιναρόσπορο και σινάπι καθώς και τσάτνεϊ μήλου με λευκή ελληνική τρούφα καθώς και οι κομπόστες ροδάκινου χωρίς ζάχαρη με χυμό σταφυλιού, αρωματισμένες με φυσικό κλαδί βανίλιας και δάκρυ μαστίχας χίου χωρίς πρόσθετα ή συντηρητικά.
Πειραματισμοί για την παραγωγή αποξηραμένου ροδάκινου
Πρόσφατα οι ο Γιώργος και η Ζωή ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την παραγωγή αποξηραμένου ροδάκινου και εξετάζουν τη συμπεριφορά του κατά τη μεταποίηση προκειμένου να κυκλοφορήσει και αυτό στην αγορά το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για ένα προϊόν που διαφοροποιεί περαιτέρω τη γκάμα τους, ενώ έχει δυνατότητες μακράς συντήρησης λόγω της φύσης και των ιδιοτήτων που παρουσιάζει.
Μιλώντας για τα δεδομένα της φετινής χρονιάς, η Ζωή Βρατσκίδου αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η φάρμα κατά την παραγωγή στα χωράφια της, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, οι οποίες επηρέασαν δραστικά και επί της ουσίας είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της σοδειάς. «Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει αστάθμητες συνθήκες, που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα, συνθήκες που εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε κάνοντας τη δουλειά μας», εξηγεί.
Στόχος της Agkathas Farm είναι να επεκταθεί και στις εξαγωγές, όπου όπως λέει η ίδια, το νομοθετικό καθεστώς για τις οικοτεχνίες στην Ελλάδα είναι ασαφές, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι εκάστοτε επιχειρήσεις εάν επιτρέπεται η διάθεση των προϊόντων τους μόνο σε τοπικό επίπεδο, η διάθεσή τους πανελλαδικά ή και εκτός συνόρων. «Είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διατηρούμε οικοτεχνίες και μάλιστα το είχα θέσει σε πρόσφατη ημερίδα, όπου συμμετείχα για την νεανική επιχειρηματικότητα, όπου ήταν παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Το καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο για το εάν μία οικοτεχνία μπορεί να πουλάει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα ή μόνο στην περιοχή της. Αυτό έχει αποτέλεσμα η κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας. Εγώ επέλεξα ουσιαστικά να διαθέτω προϊόντα σε όλη την Ελλάδα σε καταστήματα delicatessen».
Η Ζωή Βρατσκίδου αναφέρει στο TheTotalBusiness ότι η προσπάθειά της έχει αρχίσει να αποδίδει καθότι η ζήτηση για τα προϊόντα της Agkathas Farm είναι έντονη «με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξενυχτάμε ως αργά για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε την παραγωγή μας».
Συνολικά 140 στρέμματα καλλιέργειας με ροδάκινο, βαμβάκι, σιτάρι και ηλιόσπορο
Πριν δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα και μετακομίσουν στην Ημαθία η ίδια εργάστηκε στην Ολυμπιακή Αεροπορία ως αεροσυνοδός με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Γιώργος προερχόμενος από αγροτική οικογένεια είχε στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να ξεκινήσουν αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας κτήματα του πατέρα του, τα οποία όταν ανέλαβαν ήταν περίπου 40 στρέμματα για να φτάσουν αυτή τη στιγμή τα 140 στρέμματα καλλιέργειας, όπου εκτός από το συμπύρηνο ροδάκινο αναπτύσσονται βαμβάκι, σιτάρι και ηλιόσπορος
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.