10 Δεκ 2024
READING

Η υποστελέχωση στον τουρισμό και η εκπαίδευση

4 MIN READ

Η υποστελέχωση στον τουρισμό και η εκπαίδευση

Η υποστελέχωση στον τουρισμό και η εκπαίδευση

Φως στο τούνελ της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στον τουρισμό φαίνεται από την ανταπόκριση των εργαζομένων να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, με τη χείρα βοηθείας του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη,  μέσα σε δύο ημέρες κατατέθηκαν διπλάσιες αιτήσεις για τη συμμετοχή στα προγράμματα upskilling και reskilling απασχολούμενων, εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και μακροχρόνια ανέργων, μία δράση του Ταμείου Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 45 εκατομμυρίων ευρώ. Τα προγράμματα κατάρτισης που θα πραγματοποιηθούν καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αφορούν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου και προβλέπουν την επιμόρφωση έως 20.000 ωφελούμενων. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος άνοιξε στις 30 Οκτωβρίου και κατατέθηκαν περίπου 40.000 αιτήσεις σε μόλις δύο ημέρες, με τις αξιολογήσεις από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού να ξεκινούν άμεσα. Είχε προηγηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού, για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

Σύμφωνα με ανθρώπους του τουρισμού, πάντως, τα αποτελέσματα των χρηματοδοτούμενων δράσεων είναι αβέβαια, κυρίως λόγω της πίεσης χρόνου για την κάλυψη των κενών θέσεων. Όπως είπε στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στην Κρήτη, ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, η Ελλάδα η χώρα δαπανά συνολικά 1 δισ. ευρώ για επαγγελματική κατάρτιση, από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ειδικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των μικρών ξενοδοχείων.

Παρότι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το ζήτημα του εργατικού δυναμικού επηρεάζει και τη θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Σύμφωνα με το Travel & Tourism Development Index 2024, που καταρτίστηκε βάσει πρωτογενούς έρευνας του World Economic Forum και δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ, στην υποκατηγορία Human Resources and Labour Market, αν και η βαθμολογία έμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το 2021, υπήρξε πτώση στην κατάταξη κατά 4 θέσεις, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Οι ερευνητές διαπιστώνουν πως η ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και η αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού στην αγορά εργασίας, θα οδηγήσουν στην βελτίωση της βαθμολογίας στην αντίστοιχη υποκατηγορία. Επιπλέον, μια ενίσχυση με συγκεκριμένες δράσεις εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, υιοθέτησης νέων πρακτικών στην αγορά εργασίας θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας στο κλάδο των ξενοδοχείων, της εστίασης και των μεταφορών, οδηγώντας έτσι στην βελτίωση της βαθμολογίας του συγκεκριμένου υποδείκτη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ως μία από τις λύσεις προωθείται η επίσπευση των μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Παρόλο που το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε από την πλευρά του την εισαγωγή 200.425 ξένων εργαζόμενων κυρίως από τρίτες χώρες, ο συνολικός αριθμός προσλήψεων προσωπικού από τρίτες χώρες που οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν, αντιστοιχεί στο 19% των ελλείψεων που παρατηρήθηκε το 2023, αποδεικνύοντας πως οι μετακλήσεις δε θα λύσουν το πρόβλημα της απασχόλησης. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία φανερώνουν ότι οι ελλείψεις προσωπικού το έτος 2023 υπολογίζονται σε περισσότερες από 53.000 θέσεις εργασίας με το αντίστοιχο ποσοστό των ελλείψεων να εκτιμάται στο 20%. Ελλείψεις παρατηρούνται τόσο σε εξειδικευμένο, όσο και σε μη εξειδικευμένο προσωπικό. Η θέση της καμαριέρας και του σερβιτόρου αντιστοιχούν στο 21% των θέσεων που δεν καλύφθηκαν, ωστόσο, ελλείψεις παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο προσωπικό και διευθυντικές θέσεις, όπως αυτές του γενικού διευθυντή και του front office manager.

H ιδιωτική πρωτοβουλία

Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι παίρνουν την πρωτοβουλία να επενδύσουν στην εκπαίδευση προσωπικού, σε συνεργασία με ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η πλατφόρμα φιλοξενίας της HIG Capital, Ella Resorts έχει έρθει σε συμφωνά με το IST College για την παροχή υποτροφιών πλήρους φοίτησης στο τριετές προπτυχιακό πρόγραμμα «BA (Hons) International Tourism & Hospitality» το οποίο προσφέρεται σε συνεργασία με το βρετανικό Πανεπιστήμιο Wrexham Glyndwr University. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης στα ξενοδοχεία της Ella Resorts μέσω έμμισθης πρακτικής εξάσκησης από το πρώτο εξάμηνο φοίτησης, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους της εταιρείας να συμμετάσχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα σχετικά με το αντικείμενο τους.

Ο όμιλος Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ και η Sani/Ikos τρέχουν επόσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hospitality Forward, που αφορά τις ειδικότητες του ειδικού μαγειρικής τέχνης (σεφ) και του στελέχους ξενοδοχειακών υπηρεσιών, με 150 ώρες βιωματικής εκπαίδευσης και την υπογραφή σύμβασης με τη Sani/Ikos από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.