10 Δεκ 2024
READING

Η «μάχη» των καυσίμων στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

3 MIN READ

Η «μάχη» των καυσίμων στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Η «μάχη» των καυσίμων στην πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

Η μεθανόλη και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (liquefied Natural Gas, LNG) αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές των πλοιοκτητών και των εταιρειών διαχείρισης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για την πράσινη μετάβαση του ναυτιλιακού κλάδου. Στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, οι εταιρείες εξετάζουν εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και θα τις βοηθήσουν να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους τους. Σε αυτήν την προσπάθεια, η μεθανόλη και το LNG έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, «διχάζοντας» τον κλάδο του container shipping.

Ο Διαχωρισμός στον Κλάδο του «Container Shipping»

Παρατηρώντας τις στρατηγικές των κορυφαίων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διαπιστώνουμε ότι μόνο η γαλλική CMA CGM και η δανέζικη Maersk έχουν υιοθετήσει στρατηγική πολλαπλών καυσίμων, διαθέτοντας πλοία που καταναλώνουν τόσο μεθανόλη όσο και ΥΦΑ. Οι υπόλοιπες εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση του ενός ή του άλλου καυσίμου. Η ιταλικών συμφερόντων MSC, η γερμανική Hapag-Lloyd, η ισραηλινή ZIM και η Yang Ming από την Ταϊβάν έχουν επιλέξει να «πρασινίσουν» τον στόλο τους χρησιμοποιώντας το LNG ως καύσιμο για τα πλοία τους, ενώ από την άλλη πλευρά, η κινέζικη COSCO, η ONE με έδρα τη Σιγκαπούρη, η HMM από τη Νότια Κορέα και η Evergreen από την Ταϊβάν έχουν επενδύσει αποκλειστικά στη μεθανόλη.

Η διαφορετική προσέγγιση των ναυτιλιακών κολοσσών στη διαδικασία απανθρακοποίησης του κλάδου αντικατοπτρίζει την αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα, σε μακροχρόνιο επίπεδο, της χρήσης είτε του ενός είτε του άλλου καυσίμου. Καμία επιλογή δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί ένα βιώσιμο μέλλον για τις εταιρείες. Για αυτόν τον λόγο, τα βήματα που αυτές παίρνουν είναι αργά και μετρημένα.

Τα Βήματα των Ελλήνων Εφοπλιστών

Η αναγκαιότητα για την ανανέωση των στόλων με πλοία που θα έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα απασχολεί και την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κάνουν ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιοι για το ποια εναλλακτικά καύσιμα πρέπει να επιλέξουν.

Ο δρ Νίκος Τσάκος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά Tsakos Energy Navigation (TEN), είχε δηλώσει τον Νοέμβριο του 2023: «Δεν ξέρουμε ποιο εναλλακτικό καύσιμο να επιλέξουμε. Τα εναλλακτικά καύσιμα είναι σαν τα εμβόλια για την πανδημία Covid-19. Δεν ξέρεις ποιο να επιλέξεις».

Παράλληλα, η Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), υπογράμμισε τη δέσμευση των Ελλήνων πλοιοκτητών σε «πράσινες» επενδύσεις, αν και αναγνώρισε ότι δεν γνωρίζουν ποιο καύσιμο ενδέχεται να επικρατήσει στο μέλλον. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι Ελληνίδες και Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουμε διαρκώς σε νέα, πιο ενεργειακά αποδοτικά πλοία που ενσωματώνουν πλειάδα λύσεων σε επίπεδο περιβαλλοντικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στόλος μας είναι ήδη ο μεγαλύτερος με ικανότητα χρήσης των υφιστάμενων εναλλακτικών καυσίμων στον κόσμο. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι παραμένουμε τεχνολογικά ουδέτεροι σε σχέση με το ποια θα είναι τα νέα εναλλακτικά καύσιμα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, που θα χρησιμοποιηθούν από τα πλοία μας που θα ναυπηγηθούν στο μέλλον».

Οι Μακροχρόνιοι Στόχοι

Η παγκόσμια ναυτιλία βρίσκεται ήδη στις ράγες της πράσινης μετάβασης, μια διαδικασία που δεν είναι εύκολη, αλλά απολύτως απαραίτητη. Οι φιλόδοξοι στόχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 έχουν δημιουργήσει και θα συνεχίζουν να δημιουργούν πολλές προκλήσεις. Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες αναζητούν συνεχώς τη βέλτιστη επιλογή καυσίμου, γνωρίζοντας ότι η τελική λύση μπορεί να είναι διαφορετική από τα σημερινά δεδομένα. Παρόλο που σήμερα η μεθανόλη και το LNG θεωρούνται οι πιο ελπιδοφόρες επιλογές, δεν αποκλείεται ένα νέο καύσιμο, που δεν έχει ακόμη αναδειχθεί, να αποτελέσει τη μακροπρόθεσμη λύση για ένα βιώσιμο μέλλον στη ναυτιλία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.