10 Δεκ 2024
READING

Η βιοκαλλιεργήτρια από τα Χανιά που έβαλε την κρητική γη στα βαζάκια της

4 MIN READ

Η βιοκαλλιεργήτρια από τα Χανιά που έβαλε την κρητική γη στα βαζάκια της

Η βιοκαλλιεργήτρια από τα Χανιά που έβαλε την κρητική γη στα βαζάκια της

Η Ελένη Ντουντουνάκη είναι βιοκαλλιεργήτρια εσπεριδοειδών και το κτήμα της βρίσκεται στο Βαρύπετρο Χανίων όπου είναι και η γενέτειρά της. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την οικοτεχνία. Δημιουργεί μαρμελάδες από το κτήμα της με γλυκαντική ουσία το βιολογικό σταφύλι Κρήτης χωρίς επιπλέον προσθήκη ζάχαρης.

«Πρόκειται για ένα προϊόν με μηδενικά τροφοχιλιόμετρα σε ό,τι αφορά δηλαδή την απόσταση που διανύει ένα τρόφιμο για να μεταφερθεί από το σημείο παραγωγής στον αγρό έως το τελικό σημείο κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ενδιάμεσων σταδίων επεξεργασίας και μεταποίησης. Επίσης είναι vegan και βιολογικό», αναφέρει στο TheTotalBusiness η παραγωγός.

«Για το λόγο αυτό η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου με τίμησε με το σήμα med diet που κοσμεί τις ετικέτες μου αλλά και η περιφέρεια Κρήτης με τίμησε με το δεύτερο βραβείο καινοτομίας», συμπληρώνει.

Η επίσκεψη στα Harrod’s

Ταξιδεύοντας παλαιότερα στις αγορές εκτός της Κρήτης, τα χνάρια της έφτασαν έως την Ελβετία. Εκεί διαπίστωσε την έλλειψη που υπήρχε σε συσκευασµένο βιολογικό γλυκό κουταλιού. «∆εν υπήρχε γλυκό κουταλιού στα βιολογικά καταστήµατα. Και όταν πήγα στο Harrod’s και είδα ότι δεν διέθετε προϊόντα χωρίς ζάχαρη, αναφώνησα: εδώ είµαστε!». Κάπως έτσι αποφάσισε να μεταποιεί τα βιολογικά πορτοκάλια που παράγει χωρίς να χρησιμοποιεί ζάχαρη υπό την ετικέτα «The Family Farm».

Από την επεξεργασία του πορτοκαλιού παράγει 13 διαφορετικές συνταγές, μεταξύ των οποίων η μαρμελάδα με πορτοκάλι και φλισκούνι (άγρια μέντα που ευδοκιμεί ευρέως στην Κρήτη). Πρόσφατα, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα της σημαίνοντες καλεσμένοι που παρευρέθηκαν σε αυτό, καθότι τους προσφέρθηκαν ως δώρο, όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας.

Η συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις

Σημαντικό μέρος της δουλειάς της εξελίσσεται χάρη στις κρητικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται. Ανάμεσά τους ο βοτανικός κήπος Χανίων στους πρόποδες του Ομαλού , το βιολογικό οινοποιείο Μανουσάκη στο Βατόλακκο, η ΑΒΕΑ που διαθέτει τα προϊόντα της στο eshop της, η Grecotel και το ιδιοκτησίας της βιολογικό κτήμα Αgreco  στο Ρέθυμνο. Αλλά και το οινοποιείο Τιτακη στο Ηράκλειο και το Minos Palace στο Αμμούδι Αγίου Νικολάου, τα οποία διαθέτουν τα προϊόντα της.

«Η προτίμηση τους στα βιολογικά χειροποίητα προϊόντα μου μου έδωσε τη δύναμη να εξελίξω τη δουλειά μου. Δημιουργώ με πυξίδα την αγάπη για τον τόπο μου. Δημιουργώ με σεβασμό στην εποχικότητα των φρούτων. Δημιουργώ με συναίσθηση ευθύνης για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και τον παραδοσιακό πολιτισμό μας», λέει η Ελένη Ντουντουνάκη.

Τέσσερις νέες συνταγές

Φέτος παρουσίασε τέσσερις νέες συνταγές, χρησιμοποιώντας τους τροπικούς καρπούς όπως το μάνγκο και το αβοκάντο και τους αρχέγονους όπως το χαρούπι και η ελιά.

Πρώτη εξ αυτών είναι η μαρμελάδα πορτοκάλι με μάνγκο. «Το μάνγκο βρέθηκε στα Χανιά από το Μινω Ησυχάκη  που πρώτος έφερε τα υποτροπικά φρούτα από το εξωτερικό στο βενετσιάνικο  κτήμα του . Το ιδιαίτερο άρωμα που έχει το χανιώτικο μάνγκο οφείλεται εκτός του νησιωτικού κλίματος που το κάνει νοστιμότατο, στο ότι κόβεται στην κατάλληλη στιγμή ωρίμανσής του. Το φρούτο δίνει όλη του τη γλύκα από το Σεπτέμβριο μέχρι αρχές του Νοεμβρίου».

Η ίδια παρουσίασε και τη μαρμελάδα πορτοκάλι με αβοκάντο και λεμόνι. «Το αβοκάντο με την κρεμώδη υφή και τα πλούσια θρεπτικά συστατικά, αποτελεί μια πρόκληση για εμένα. Δύσκολο εγχείρημα…Με την ποικιλία reed από το κτήμα μου, νωρίς το φθινόπωρο, προσπάθησα ξανά να το μεταποιήσω και το αποτέλεσμα με δικαίωσε».

Ακολούθησε η μαρμελάδα πορτοκάλι με γλυκαντική ουσία το σταφύλι και το χαρουπόμελο Κρήτης. «Η μαρμελάδα αυτή έχει μια ιδιαίτερη γαστρονομική νότα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ποιότητα του χαρουπόμελου που το αγοράζω από το Μελιδοχώρι και τον οικοτέχνη, Κώστα Καράτζη, λάτρη της χαρουπιάς. Η ελαφρώς καραμελωμένη γεύση του συνδιάζεται ιδανικά με το πορτοκάλι».

Επιπλέον, διάλεξε στις συνταγές μαρμελάδας να εντάξει και την ελιά, δημιουργώντας τη μαρμελάδα πορτοκάλι με ελιά τσακιστή. «Η πικρούτσικη, αλμυρή και λεμονάτη ελιά μπήκε στο βαζάκι της γλυκιάς μαρμελάδας πορτοκάλι. Ένας συνδιασμός πολλών γεύσεων  που απαιτεί εξαιρετική ισορροπία. Συνδετικός κρίκος το αρωματικό μάραθο και ο μαραθόσπορος από το κτήμα μου. Απαραίτητο συμπλήρωμα το πλατώ των κρητικών τυριών».

Συμπυκνώνοντας τη σκέψη της  γύρω από τη δουλειά της, λέει ότι «μου αρέσει να δημιουργώ με σεβασμό σε ότι με έχει αναθρέψει. Να προβάλλω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Έχω χρέος να συνεχίζω την παράδοση των γονέων μας και να μπαίνει στο τραπέζι άλλων χωρών ο πολιτισμός μας».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.