Την τελευταία τριετία η πληροφορική έχει την…τιμητική της, καθώς οι ελληνικές εταιρείες έχουν «μεγαλώσει» σημαντικά και έχουν αυξήσει τα έσοδά τους, προχωρώντας σε εξαγορές και μπαίνοντας σε νέους κλάδους, όπως η τεχνητή νοημοσύνη ή η κυβερνοασφάλεια.
Οι μεγάλες εταιρείες, όπως η EpsilonNet και η Entersoft, τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε μια σειρά εξαγορών, οι οποίες αύξησαν τα κέρδη και τα μερίδιά τους στην αγορά και τις έβαλαν στο… σανίδι της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής.
Ταυτόχρονα όμως και οι μικρότερες εταιρείες ακολούθησαν το ρεύμα των εξαγορών, όπως η Q&R, η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη της εξαγορά, μετά την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο της Σοφίας Σωτηράκου και το ομολογιακό των 19,1 εκατ. ευρώ που θα καλύψει η ίδια.
Η Performance, η οποία επίσης έχει πετύχει μετάταξη στην Κύρια Αγορά το καλοκαίρι κινείται σε ρυθμούς εξαγορών, ενώ ήδη μπήκε με μικρό ποσοστό σε startup στην Βρετανία.
Το ράλι εξαγορών της Epsilon Net και η έξοδος από το ΧΑ
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Epsilon Net ακολούθησε μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης μέσω στρατηγικών εξαγορών, ενισχύοντας σημαντικά την αξία. Το 2023, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 50% στον κύκλο εργασιών, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ, με στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων στα 150 εκατ. ευρώ έως το 2025.
Σε τέσσερα χρόνια παρουσίας του στη Κύρια Αγορά του ΧΑ, η εταιρεία του Γιάννη Μίχου, πραγματοποίησε περίπου 20 εξαγορές, κυρίως από ίδια κεφάλαια.
Μόνο το 2023 η Epsilon Net εξαγόρασε πλειοψηφική συμμετοχή στις ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε., ΝΕΤΕΡΑ Ε.Ε., DIGINET Ε.Ε. & SCAN ΑΒΕΕ και επιπλέον προχώρησε σε εξαγορές των μειοψηφικών ποσοστών σε δύο από τις βασικές θυγατρικές του (EPSILON HR A.E. &EpsilonSingularLogic A.E.).
Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι από το 2008 που μπήκε στην ΕΝΑ, μέχρι το 2024, που βγήκε από το ΧΑ, η Epsilon Net αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 3.871%. Από τα 16,8 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση όταν μπήκε έφτασε να αξίζει 650,4 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο σερί εξαγορών που πραγματοποίησε όλα αυτά τα χρόνια.
Τον Απρίλιο του 2024, ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τον επενδυτικό όμιλο General Atlantic, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποκτήσουν τις μετοχές της μειοψηφίας μέσω δημόσιας πρότασης, με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή και ανέβασε την αποτίμηση της EpsilonNet σε πάνω από 650 εκατ. ευρώ.
Το 2023, ο Όμιλος Epsilon Net κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους 93,2 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σύγκριση με το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 58,97%, φτάνοντας τα 20 εκατ. ευρώ.
Entersoft, εξαγορές και το deal με το Olympia
Αντίστοιχη πορεία είχε και η Entersoft του Αντώνη Κοτζαμανίδη, η οποία πλέον, μετά την εξαγορά από το Olympia Group και την συγχώνευση με την Softone, γίνεται το αντίπαλο δέος της EpsilonNet.
Το 2022, η εταιρεία απέκτησε την Logon ΑΕ, ενισχύοντας την τεχνογνωσία της σε λύσεις ERP, CRM και ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Τον Μάιο του ίδιου έτους, εξαγόρασε το 75% της ρουμανικής BIT Software, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στη Ρουμανία και καθιστώντας την έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές επιχειρηματικού λογισμικού στη χώρα. Τον Νοέμβριο, προχώρησε στην απόκτηση λογισμικών από τη Smartware International, εισερχόμενη δυναμικά στον κλάδο της υγείας και της εντατικής λιανικής.
Το 2023 ήταν έτος εξαγορών για την Entersoft, καθώς συνέχισε την επεκτατική της πορεία αποκτώντας τις GGSoft, SmartCV, SW RetailSoft και Infopower HR Solutions, ενισχύοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της. Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών για το 2023 ανήλθε σε 37,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 7,7 εκατ. ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2024, ο Όμιλος Olympia ανακοίνωσε την απόκτηση του 53,73% των μετοχών της Entersoft, αποτιμώντας την εταιρεία στα 240 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, η UnityHoldingCompany, συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olympia, απέκτησε το σύνολο των μετοχών της Entersoft και υπέβαλε αίτημα διαγραφής από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παράλληλα και η Softone έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές, αφού τον Ιανουάριο του 2024 απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Twinsoft, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα. Αυτή η κίνηση ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιό της σε λύσεις ERP και CRM. Επίσης έχει πραγματοποιήσει άλλες δυο εξαγορές όπως αυτή της AppSoft Software and Services Α.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία δραστηριοποιείται στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων businesssoftware και της QBS Retail&Logistics.
Το 2023, ο Όμιλος SoftOne κατέγραψε κύκλο εργασιών 48,1 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σύγκριση με το 2022. Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 44%, φτάνοντας τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5 εκατομμύρια ευρώ, από ζημίες 789 χιλιάδων ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ από 27,6 χιλιάδες ευρώ το 2022
Πλέον, Entersoft και Softone (εταιρεία του Olympia), βρίσκονται σε καθεστώς ενοποίησης, με στόχο να αναπτύξει ενιαία εργαλεία και κοινές λύσεις για τους πελάτες της, ώστε να ανέλθει στην κορυφή του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.