08 Μάι 2025
READING

Θέση μάχης από τις εταιρείες πληροφορικής στην αμυντική βιομηχανία

4 MIN READ

Θέση μάχης από τις εταιρείες πληροφορικής στην αμυντική βιομηχανία

Θέση μάχης από τις εταιρείες πληροφορικής στην αμυντική βιομηχανία

Ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης στην μετά RRF εποχή βλέπουν πλέον αρκετές εγχώριες εταιρείες πληροφορικής στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας.

Η Κομισιόν έχει ξεκάθαρη προσήλωση στην αμυντική της θωράκιση, με την πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ανακοινώνει σχέδιο μαμούθ της τάξης των 800 δις. ευρώ, με την Ελλάδα και τις εγχώριες εταιρείες να θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο στην αγορά.

Παράλληλα οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και σε έργα καινοτομίας του ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας), που εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών διττής χρήσης οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστική ισχύ και μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για αμυντική όσο και για εμπορική χρήση, το οποίο χρηματοδοτείται ετησίως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά περιλαμβάνουν την προμήθεια σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα Rafale, την αναβάθμιση των υπαρχόντων F-16 σε έκδοση Viper, καθώς και την απόκτηση νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Ωστόσο αμυντική βιομηχανία δεν είναι μόνο όπλα, φρεγάτες και αεροπλάνα.

Στο κομμάτι της τεχνολογίας οι εταιρείες πληροφορικής μπορούν να συνεισφέρουν στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας σε αρκετούς τομείς που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια και τη βελτιστοποίηση στρατιωτικών συστημάτων.

Cybersecurity, ΑΙ, Big Data & Analytics, πληροφοριακές υποδομές είναι μόνο μερικοί από τους τομείς του…μέλλοντος για την αμυντική βιομηχανία και που οι εγχώριες εταιρείες πληροφορικής αναμένεται να μπουν δυναμικά, αναπτύσσοντας έργα και συστήματα τα επόμενα χρόνια.

Unisystems: Οι στόχοι στην άμυνα

Την περασμένη Τρίτη, ο CEO της Unisystems Γιάννης Λουμάκης, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με δημοσιογράφους, ανέλυσε το business plan της εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία τονίζοντας ότι «η Unisystems μπορεί να γίνει μεγάλος παίκτης στον κλάδο της άμυνας».

«Θεωρούμε ότι λόγω του όγκου, της τεχνογνωσίας, των στρατηγικών διασυνδέσεων και του οικοσυστήματος που διαθέτουμε θα γίνουμε ένας πολύ δυνατός ‘’παίκτης’’ στο χώρο της Άμυνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουμάκης.

Στόχος της Unisystems είναι να αξιοποιήσει τα κονδύλια του ευρωπαϊκού EDF, το οποίο χρηματοδοτεί συμπράξεις ερευνητικών έργων στον κλάδο, ενώ παράλληλα η εταιρεία θα είναι πολύ ενεργή στο κομμάτι του Horizon αλλά και στο ελληνικό ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας).

Στο εμπορικό κομμάτι, η Unisystems σε σύμπραξη με άλλες εταιρείες, θα τοποθετηθεί σε προμήθειες λογισμικών αλλά και στο cybersecurity (αμυντική διάσταση-επιθετική διάσταση) ή homeland security αλλά και ευρύτερα στις πληροφοριακές υποδομές, με τον κ. Λουμάκη να επιβεβαιώνει ότι η Intracom Defence είναι ένας πιθανός συνεργάτης, ωστόσο δεν είναι ο μόνος, καθώς είναι ανοικτοί σε προτάσεις από όλους τους μεγάλους παίκτες του κλάδου.

Space Hellas: Ετοιμάζει είσοδο στην άμυνα

Επενδύσεις στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας έχει στα σκαριά και η Space Hellas, καθώς σύμφωνα με την διοίκηση ο όμιλος έχει «μπει» ήδη σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ενώ ετοιμάζει προτάσεις και για το νεοσύστατο ΕΛΚΑΚ.

Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία, μέσα στο 2025 βρίσκονται σε εξέλιξη 34 έργα, ευρωπαϊκά και εθνικά, συνολικού ποσού χρηματοδότησης 15,55 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defense Fund).

Παράλληλα μέσα στο έτος αναμένονται τα αποτελέσματα αξιολόγησης από νέα έργα που έχουν ήδη κατατεθεί σε προγράμματα του Horizon Europe και του EDF, συνολικής χρηματοδότησης για την Space Hellas 4,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται και εντός το έτους η προετοιμασία για την κατάθεση νέων προτάσεων.

Η διοίκηση της Space αναφέρει μάλιστα ότι εντός του 2025, η εταιρεία προετοιμάζεται για τη συμμετοχή σε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νεοσύστατο ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας) με κύριο στόχο την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Θέση μάχης

Τεντωμένες κεραίες έχουν διάφορες εταιρείες πληροφορικής για είσοδο σε νέους τομείς και δραστηριότητες, με την άμυνα να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον. Πηγές με γνώση της αγοράς θεωρούν ότι κι άλλες μεγάλες εισηγμένες εταιρείες κοιτούν με ενδιαφέρον είσοδο και επενδύσεις στον τομέα, χωρίς ωστόσο ακόμα να εκφράσει επισήμως το ενδιαφέρον τους.

Θέση μάχης έχει λάβει και η Netcompany-Intrasoft, η οποία φέρεται πώς αναμένεται να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στον χώρο της αμυντικής τεχνολογίας.

Προ μηνών ο διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, Αλέξανδρος Μάνος, από το βήμα του «Digital Economy Forum» του ΣΕΠΕ, είχε εκφράσει τον σοβαρό προβληματισμό του για τη χαμηλή συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στον τομέα της άμυνας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια, ώστε οι εταιρείες τεχνολογίας να συνεργαστούν στενά με την κυβέρνηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.