09 Μάι 2025
READING

AI, Apple και το ρήγμα στην αυτοκρατορία της Google

4 MIN READ

AI, Apple και το ρήγμα στην αυτοκρατορία της Google

AI, Apple και το ρήγμα στην αυτοκρατορία της Google

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον απλώς ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό εργαλείο ή υπόσχεση για το μέλλον. Σήμερα, γίνεται καταλύτης για βαθιές ανατροπές στο επιχειρηματικό και τεχνολογικό τοπίο. Και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι ανατροπές δεν περιορίζονται σε μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις ή σε περιθωριακούς κλάδους. Αγγίζουν τους ίδιους τους πυλώνες του ψηφιακού κόσμου.

Εταιρείες όπως η Google, που μέχρι χθες φάνταζαν σχεδόν άτρωτες, πλέον «βλέπουν» τον ανταγωνισμό της τεχνητής νοημοσύνης μπροστά τους. Η αναφορά ότι η Apple εξετάζει σοβαρά την ενσωμάτωση μηχανών αναζήτησης βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη στο Safari είναι ενδεικτική μιας πολύ μεγαλύτερης μετάβασης, από τη στιγμή που η αναζήτηση, όπως τη γνωρίζαμε, πεθαίνει και τη θέση της παίρνει κάτι νέο, πολύ πιο προσαρμοστικό, προσωπικό και αυτόνομο.

Η Google χτίστηκε πάνω σε μια απλή, αλλά πανίσχυρη ιδέα και δεν είναι άλλη από την ικανότητα να οργανώνει την πληροφορία ανά τον κόσμο και να την καθιστά προσβάσιμη και χρήσιμη. Με αυτή την υπόσχεση, κατάφερε να μονοπωλήσει την αγορά αναζήτησης, να οικοδομήσει ένα γιγάντιο διαφημιστικό οικοσύστημα, να κυριαρχήσει στον ψηφιακό χώρο και να επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της online ζωής. Όμως, η νέα γενιά χρηστών αρχίζει να απομακρύνεται από τον παραδοσιακό τρόπο πλοήγησης στο διαδίκτυο, αναζητώντας άμεσες, περιεκτικές, συνθετικές απαντήσεις. Δεν θέλουν να δουν δέκα συνδέσμους, αλλά αναζητούν μια ξεκάθαρη απάντηση που βασίζεται στα συμφραζόμενα της ερώτησής τους. Η AI τούς το προσφέρει.

Αντίθετα με τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, οι έξυπνες πλατφόρμες βασισμένες σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, όπως το ChatGPT ή το Perplexity AI, μαθαίνουν συνεχώς από τη συμπεριφορά των χρηστών, προσαρμόζονται σε συγκεκριμένα στυλ ερωτήσεων και προσφέρουν μια εμπειρία που μοιάζει περισσότερο με διάλογο παρά με μηχανική αναζήτηση. Αυτό που για τον χρήστη είναι ευκολία και ακρίβεια, για την Google είναι απειλή. Διότι όταν ο χρήστης δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να πατήσει σε έναν σύνδεσμο, τότε δεν βλέπει και διαφήμιση. Όταν δεν βλέπει διαφήμιση, δεν υπάρχει έσοδο. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Google βασίζεται στο «κλικ», η AI όμως αρχίζει να σκοτώνει το κλικ.

Η Apple, με την ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στον Safari, φαίνεται να καταλαβαίνει πρώιμα αυτό που, ίσως, η Google αργεί να αποδεχθεί. Ότι, δηλαδή, η αναζήτηση δεν είναι πια υπόθεση της ταχύτητας ή της ποσότητας, αλλά της ποιότητας και της κατανόησης. Το AI δεν λειτουργεί απλώς ως εργαλείο. Ενσωματώνεται στην καθημερινή εμπειρία του χρήστη, γίνεται προέκταση της σκέψης του, διαμορφώνει το πώς, διατυπώνει ερωτήσεις και, τελικά, το πώς αλληλεπιδρά με τον ψηφιακό κόσμο.

Η οικονομική σημασία αυτής της μετάβασης είναι τεράστια. Αναλυτές υπολογίζουν ότι η Google πληρώνει ετησίως στην Apple περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραμένει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον Safari. Αυτό το ποσό δεν είναι απλώς συμφωνία, αποτελεί επένδυση στην επιβίωση της κυριαρχίας της. Αν η Apple αφαιρέσει ή ακόμη απλώς εξισορροπήσει την παρουσία της Google, προσφέροντας εναλλακτικές AI επιλογές, τότε ολόκληρη η διαφημιστική οικονομία του κολοσσού κινδυνεύει να υπονομευθεί. Η απώλεια αποκλειστικότητας δεν είναι ζήτημα γοήτρου. Είναι θέμα επιβίωσης.

Επιπλέον, η διασπορά των χρηστών σε πολλαπλές πλατφόρμες AI σημαίνει ότι οι διαφημιστές δεν θα έχουν έναν ενιαίο χώρο συγκέντρωσης του κοινού τους. Αντίθετα, θα χρειαστεί να απευθύνονται σε ένα πολυκερματισμένο τοπίο, όπου το προφίλ του χρήστη δεν θα είναι βασισμένο σε cookies και ιστορικά δεδομένα, αλλά σε ζωντανές, δυναμικές αλληλεπιδράσεις. Η στόχευση των διαφημίσεων θα γίνεται πιο περίπλοκη και πιο εξατομικευμένη, με μεγαλύτερες απαιτήσεις για ακριβή κατανόηση του τι πραγματικά ψάχνει ή σκέφτεται ο καταναλωτής.

Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τη Google και την Apple. Αφορούν κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που προσπαθεί να προσεγγίσει πελάτες στον ψηφιακό κόσμο. Οι μικρές επιχειρήσεις που επένδυσαν σε SEO και Google Ads ίσως χρειαστεί σύντομα να ξανασκεφτούν πλήρως την online στρατηγική τους. Οι δημιουργοί περιεχομένου, τα media και τα e-shops θα πρέπει να κατανοήσουν το πώς  θα πρέπει να «μιλούν» στις AI πλατφόρμες για να παραμένουν ορατοί. Και οι ίδιοι οι χρήστες θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν την ποιοτική πληροφορία, από την απλώς ευκολοχώνευτη, σε έναν κόσμο όπου τα πάντα θα είναι «έξυπνα» αλλά, όχι απαραίτητα, σωστά.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έρχεται απλά να συμπληρώσει τις υπάρχουσες τεχνολογίες. Έρχεται να τις αντικαταστήσει. Και στην πορεία, δεν κάνει διακρίσεις. Είτε είσαι μια startup είτε ένας παγκόσμιος γίγαντας, αν δεν προσαρμοστείς, θα σε ξεπεράσει. Η Google ίσως να είναι το πιο ηχηρό παράδειγμα ενός ηγέτη που βλέπει το έδαφος να μετατοπίζεται κάτω από τα πόδια του  και η Apple φαίνεται έτοιμη να πάρει θέση στην επόμενη εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.