Η αμυντική τεχνολογία αποτελεί έναν τομέα με διαχρονική στρατηγική αξία αλλά και αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι γεωπολιτικές προκλήσεις και τεχνολογικές εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο.
Στην Ελλάδα, η «στροφή» προς την αμυντική καινοτομία επιταχύνεται, με ισχυρή ώθηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και την εγχώρια προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας μέσω έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον τομέα της πληροφορικής και του κυβερνοπολέμου.
Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) αποτελεί τον κύριο πυλώνα στήριξης για την ανάπτυξη καινοτόμων έργων στον χώρο της άμυνας. Το EDF χρηματοδοτεί συνεργατικά έργα μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και εταιρειών, και ήδη αρκετά ελληνικά σχήματα συμμετέχουν ενεργά, αποσπώντας επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ για έργα R&D, τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοασφάλειας και drones. Ενώ παράλληλα η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με το ReArm Europe αναμένεται να εξασφαλίσει στην χώρα χρηματοδοτικά εργαλεία πολλών δισεκατομμυρίων για έργα στην αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία.
Όλα αυτά τα κονδύλια επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενώ ακόμα και εκείνες που απείχαν όλα αυτά τα χρόνια από το κομμάτι της άμυνας, εκφράζουν την επιθυμία να εισέλθουν δυναμικά.
Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες βάσει τζίρου ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική τεχνολογία;
Theon και IDE στην κορυφή
H INTRACOM DEFENSE ιδρύθηκε στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται κυρίως στην εμπορία, σχεδίαση, ανάπτυξη, κατασκευή και παροχή υπηρεσιών συντήρησης – τεχνικής υποστήριξης υλικών και εξοπλισμού αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων.
Η εταιρεία ανήκε στον όμιλο Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη, ωστόσο το 2023 ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά της από την ισραηλινή Israel Aerospace Industries, η οποία σήμερα κατέχει το 94,55%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας το 2023, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 42,07 εκατ. ευρώ έναντι 66,56 εκατ. το 2022 παρουσιάζοντας μείωση 36,8%.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων (ΕΒΤ) κατέγραψε ζημίες ύψους 4,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 1,8 εκατ. το 2022. Οι μετά τους φόρους ζημίες διαμορφώθηκαν σε 3,9 εκατ. έναντι ζημιών ύψους 2,55 εκατ. το 2022.
Η εταιρεία πρωταγωνιστεί σε έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ αναλαμβάνει έργα και για λογαριασμό της ΕΕ. Μάλιστα νωρίτερα μέσα στο έτος υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης προγράμματος ύψους 42 εκατ. ευρώ με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας – ΕDF για το έργο ACTUS.
Ωστόσο η μεγαλύτερη βάσει τζίρου εταιρεία η οποία μάλιστα διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ είναι η THEON του Κρίστιαν Χατζημηνά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2024, η THEON είχε έσοδα στα 352,4 εκατ. ευρώ, και υπερβαίνουν τις προβλέψεις, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 61,1%. Το προσαρμοσμένο EBIT έφτασε στα 88,2 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το καλύτερο περιθώριο κέρδους του κλάδου στο 25,0%. Ενώ στόχος για το 2025 είναι τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 410 εκατ. ευρώ.
Οι νέες παραγγελίες που ανήλθαν στα 466 εκατ. ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών να φτάσει στα 654 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε ετήσια βάση.
Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997 στην Ελλάδα και σήμερα κατέχει κυρίαρχο ρόλο στον αμυντικό τεχνολογικό τομέα χάρη στη διεθνή παρουσία του μέσω θυγατρικών και εγκαταστάσεων παραγωγής στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, τις χώρες της Βαλτικής, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη του Κόλπου, την Ελβετία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα.
Και οι…μικρότερες
Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς ωστόσο είναι βασικός μέτοχος της Theon, αλλά και του EFA Group. Μέλος του οποίου είναι η EFA Ventures, η οποία το 2024 πέτυχε τζίρο 30,1 εκατ. ευρώ το 2024.
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στα καθαρά κέρδη, τα οποία εκτοξεύτηκαν κατά 168,6% σε σχέση με το 2023, και διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ. Η EFA VENTURES έχει ιστορία πάνω από 30 ετών και παρουσία σε περισσότερες από 55 χώρες. Δραστηριοποιείται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, στον τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, άμυνας και ασφάλειας, ενώ οι πελάτες της περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους εγχώριους εργολάβους καθώς και τη συντριπτική πλειονότητα των κορυφαίων διεθνών εταιρειών Αεροδιαστημικής και Άμυνας.
Η Skytalys, επίσης μέλος του EFA Group, είναι μια εταιρία παραγωγής λογισμικού για την άμυνα και την ασφάλεια.
Το 95% των εσόδων της προέρχονται από το εξωτερικό, αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα όπως το Πρόγραμμα Διαλειτουργικότητας System Interoperability Kodal (SIK) στις Ινδονησιακές Ένοπλες Δυνάμεις (TNI), στο πλαίσιο της μια σύμβαση ύψους 49 εκατ. δολαρίων, το οποίο παρέδωσε πριν περίπου ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ομίλου το 2023, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 16,5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 19,0% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση ενώ τα αποτελέσματα της χρήσης μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημίες 865.213 ευρώ.
Η Altus LSA εταιρεία η οποία ξεκίνησε από τα Χανιά της Κρήτης, προμηθεύει drones και είναι από τις εταιρείες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ξεκίνησε νέα στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην επενδυτική VNK Capital Investments, των Νέλλη και Βασίλη Κάτσου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2023, ο τζίρος της έφτασε τα 3,66 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημιές 308 χιλ. ευρώ.
Οι «γίγαντες» που μπαίνουν
Το story που χτίζεται γύρω από την αμυντική τεχνολογία έχει προσελκύσει μεγάλες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες έχουν εκφράσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, ενώ κάποιες άλλες έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα.
Η Space Hellas, με τζίρο το 2024 που ανήλθε στα 155,2 εκατ. ευρώ, έναντι 148,1 εκατ. ευρώ το 2023, έχει θέσει υψηλούς στόχους για είσοδο στην αμυντική τεχνολογία.
Η Space έχει επικεντρωθεί πολύ στο τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς έχει αναλάβει έργα του EDF, με την διοίκηση να φιλοδοξεί να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια σε αυτό το μοτίβο. Εντός του 2025, η εταιρεία προετοιμάζεται για τη συμμετοχή σε έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το νεοσύστατο ΕΛΚΑΚ (Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας) με κύριο στόχο την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η Unisystems, με τζίρο το 2024 στα 242 εκ. ευρώ και ανεκτέλεστο 680 εκατ. ευρώ, έχει κάνει στρατηγικές κινήσεις για είσοδο στην αμυντική βιομηχανία. Στόχος της Unisystems στο τομέα της άμυνας είναι να αξιοποιήσει τα κονδύλια του EDF, το οποίο χρηματοδοτεί συμπράξεις ερευνητικών έργων στον κλάδο.
Ακόμα μία μεγάλη εταιρεία, η Netcompany-Intrasoft (πλέον Netcompany), με τζίρο το 2024 στα 309 εκατ. ευρώ και συνολικό ανεκτέλεστο στα 900 εκατ. ευρώ, βλέπει νέες ευκαιρίες στον κλάδο της άμυνας, όπου αναμένεται να διεκδικήσει μεγάλα έργα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.