23 Ιούλ 2025
READING

Ο χάρτης της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

4 MIN READ

Ο χάρτης της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

Ο χάρτης της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα

Από εναλλακτικός τρόπος διαμονής πριν από μερικά χρόνια, η βραχυχρόνια μίσθωση με το πέρασμα των ετών εξελίσσεται σε βασική επιλογή για μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Αυτό που καταγράφεται από τα στοιχεία είναι η διαρκής ανάπτυξη των μισθώσεων για καταλύματα με το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πιο συγκεκριμένα, αλματώδη ανάπτυξη καταγράφει η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ (21 Ιουλίου 2025), που βασίζεται σε στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, για το 2024 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2,3 εκατομμύρια μισθώσεις και σχεδόν 8,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε 207.572 καταλύματα που λειτουργούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Airbnb και η Booking.

Η σύγκριση με το 2019, έτος αναφοράς πριν την πανδημία, είναι ενδεικτική της αλματώδους ανάπτυξης: η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 137% στις δηλώσεις μίσθωσης και 117% στις ημέρες διαμονής. Ταυτόχρονα, μόνο μεταξύ 2023 και 2024, η αύξηση φτάνει το 20,6% σε αριθμό μισθώσεων και το 14,4% στις ημέρες διαμονής.

Αλλοδαποί οι 8 στους 10 επισκέπτες – Δυναμική σε νησιά και Αττική

Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών (84,2%) προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ οι διανυκτερεύσεις συγκεντρώνονται κυρίως στα νησιά (36,4%) και την Αττική (28,8%). Συνολικά, το 60,8% των μισθώσεων πραγματοποιήθηκε κατά τους θερινούς και πρώτους φθινοπωρινούς μήνες (Ιούνιος – Οκτώβριος), με κορύφωση τον Αύγουστο (18,8% των συνολικών διανυκτερεύσεων).

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση 15,4% στις ημέρες μίσθωσης από αλλοδαπούς μεταξύ 2023 και 2024, ενώ οι ημεδαποί επισκέπτες συνέβαλαν με αύξηση 9,4%. Ο μέσος όρος διαμονής ανά κράτηση το 2024 διαμορφώθηκε στις 3,5 ημέρες, ελαφρώς μειωμένος από τις 3,7 ημέρες το 2023.

Οι περιοχές που διατηρούν τα περισσότερα καταλύματα

Από τις 13 Περιφέρειες, οι τέσσερις με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση καταλυμάτων είναι η Αττική, το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία. Ως προς τις ημέρες μίσθωσης, την υψηλότερη αύξηση σε απόλυτες τιμές παρουσίασαν: η Κεντρική Μακεδονία με +19,5%, η Αττική με +14,4% και η Κρήτη με +9,3%.

Σε όρους συνολικής συνεισφοράς στο πλήθος διανυκτερεύσεων του 2024, η Αττική ηγείται με 36%, ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία (13,8%) και την Κρήτη (12,1%).

Μεταπανδημική ανάκαμψη και προοπτικές

Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται ότι έχει όχι μόνο ανακάμψει πλήρως μετά την κατακόρυφη πτώση του 2020 –όταν οι μισθώσεις μειώθηκαν κατά 59% και οι ημέρες διαμονής κατά 54% σε σχέση με το 2019– αλλά έχει πλέον εξελιχθεί σε κεντρικό πυλώνα του τουριστικού οικοσυστήματος της χώρας. Η εμπιστοσύνη των επισκεπτών, η αποδοχή του μοντέλου από ιδιοκτήτες και επενδυτές και η διαρκής αύξηση της τουριστικής ζήτησης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου τα επόμενα χρόνια.

H αντίδραση των επιχειρήσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τέλος των 600 ευρώ

Ωστόσο το τοπίο δεν είναι ανέφελο για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει πάντως στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης η επιβολή νέου ετήσιου τέλους 600 ευρώ ανά κατάλυμα στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, το οποίο θεσπίζεται με το άρθρο 248 του νέου νομοσχεδίου «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και Άλλες Διατάξεις».

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «εξόφθαλμα άδικη, νομοτεχνικά έωλη και διοικητικά ακατανόητη», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που εξαγγέλλει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα και σχεδιάζει την επέκτασή της και στα νομικά, εισάγει μια νέα, στοχευμένη οικονομική επιβάρυνση εις βάρος ενός ολόκληρου επιχειρηματικού τομέα.

Ο χαρακτηρισμός των εταιρειών του κλάδου ως «υποκαταστήματα»

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο χαρακτηρισμός των ακινήτων που διαχειρίζονται οι εταιρείες του κλάδου ως «υποκαταστήματα», γεγονός που ενεργοποιεί την επιβολή του τέλους. Σύμφωνα με τον STAMA, η ερμηνεία αυτή παρακάμπτει σαφείς ορισμούς της νομοθεσίας, αλλά και αγνοεί τη νομολογία, καθώς το ΣτΕ (απόφαση 602/2025) έχει ήδη κρίνει, έστω και μη τελεσίδικα, υπέρ της ακύρωσης σχετικής εγκυκλίου του 2024, βάσει της οποίας η ΑΑΔΕ επιδίωξε φορολογήσει με τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ, κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται με καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν εκμισθωτής είναι είτε ιδιώτης με τουλάχιστον 3 ακίνητα, είτε εταιρεία (ασχέτως αριθμού ακινήτων). 

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα καταλύματα αυτά δεν λειτουργούν με προσωπικό, δεν παρέχουν επί τόπου υπηρεσίες, ούτε φέρουν τα χαρακτηριστικά επιχειρησιακής εγκατάστασης – πέραν της υποχρέωσης παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Ο STAMA καταγγέλλει ότι το νέο τέλος εισάγει διακριτή και επιλεκτική φορολόγηση, καθώς δεν εφαρμόζεται σε άλλες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, όπως μεσιτικά γραφεία ή εταιρείες είσπραξης κοινοχρήστων. Επισημαίνει ότι η επιβάρυνση αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία αντιμετωπίζεται ως «φορολογικός στόχος» και όχι ως μοντέρνο επιχειρηματικό μοντέλο διαμοιρασμένης φιλοξενίας, όπως υποστηρίζεται.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.