Ο ελληνικός τουρισμός συνεχίζει να αποδεικνύεται θεμέλιος λίθος της εγχώριας οικονομίας, με τον ξενοδοχειακό κλάδο να ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συμβολή του το 2024.
Μέσα σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση της φιλοξενίας. Νέα δωμάτια υψηλών προδιαγραφών, σταθερή ζήτηση και ενίσχυση της εκτός σεζόν τουριστικής κίνησης συνθέτουν την εικόνα μιας χρονιάς που έκλεισε με θετικό πρόσημο για τη χώρα.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε συνεργασία με το INSETE Intelligence, προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του 2024 περίπου 12.000 νέα ξενοδοχειακά δωμάτια σε όλη τη χώρα. Η πλειονότητα αυτών, δηλαδή περίπου 8.500 δωμάτια, εντάσσονται στην ανώτερη κατηγορία τεσσάρων και πέντε αστέρων, γεγονός που αποτυπώνει ξεκάθαρα τη στρατηγική κατεύθυνση του κλάδου και αφορά την ενίσχυση της ποιοτικής φιλοξενίας και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.
Η τάση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Αντανακλά αφενός τη ζήτηση των τελευταίων ετών για αναβαθμισμένες υπηρεσίες και αφετέρου τη βούληση των επενδυτών να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της διεθνούς τουριστικής αγοράς. Οι νέες αυτές μονάδες χτίστηκαν κυρίως σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, όπως τα νησιά, η Χαλκιδική, η Αθήνα και η Κρήτη, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε και η παρουσία πολυτελών μονάδων σε λιγότερο ανεπτυγμένους τουριστικά προορισμούς, προετοιμάζοντας το έδαφος για την τουριστική αποκέντρωση.
Η ενίσχυση του ξενοδοχειακού δυναμικού συνοδεύτηκε και από σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι συνολικές επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο- τόσο για νέες κατασκευές όσο και για ανακαινίσεις, επισκευές και συντηρήσεις υφιστάμενων μονάδων – ανήλθαν σε περίπου 2,805 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε μικρή, αλλά ενδεικτική αύξηση της τάξεως του 0,4%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την εγχώρια οικονομία είναι η αναλογία της εγχώριας προστιθέμενης αξίας μέσα σε αυτές τις επενδύσεις. Όπως σημειώνεται στη μελέτη, ένα μέρος των επενδύσεων αφορά σε εισαγόμενα υλικά και υπηρεσίες. Το υπόλοιπο, όμως, αφορά σε εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, τεχνικά έργα, κατασκευές και υπηρεσίες, γεγονός που μεταφράζεται σε άμεση στήριξη της ελληνικής παραγωγής, της εργασίας και των τοπικών οικονομιών. Η καθαρή επένδυση εκτιμάται ότι αγγίζει τα 1,688 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2024, ποσό σχεδόν ισοδύναμο με το 2023.
Η συμβολή του τουρισμού δεν περιορίζεται, βέβαια, στα ξενοδοχεία. Τονίζεται ότι τα έσοδα από τον ευρύτερο τομέα της φιλοξενίας – που περιλαμβάνει και άλλες μορφές καταλυμάτων όπως βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές κατοικίες – αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 45,3% της συνολικής τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας. Με βάση αυτό το ποσοστό, η εκτιμώμενη επενδυτική δραστηριότητα στους υπόλοιπους τομείς του τουρισμού για το 2024 διαμορφώνεται στα 3,387 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως, συνολικά, οι επενδύσεις στον τουρισμό κατά τη χρονιά φτάνουν τα 5,063 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,44 δισεκατομμύρια ενισχύουν απευθείας την ελληνική οικονομία μέσω εγχώριων παραγόντων.
Η θετική εικόνα του 2024 επιβεβαιώνεται και από την πορεία των ξενοδοχειακών εσόδων. Ο συνολικός τζίρος των ξενοδοχείων έφτασε τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,8% σε σύγκριση με το 2023. Η αύξηση αυτή είναι ενδεικτική όχι μόνο της αυξημένης τουριστικής κίνησης, αλλά και της ανόδου των τιμών και της βελτίωσης της μέσης κατανάλωσης ανά επισκέπτη. Τα ξενοδοχεία κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πληρότητά τους σε υψηλά επίπεδα κατά τους μήνες της θερινής αιχμής, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις, ενώ ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι καταγράφεται αυξανόμενο ενδιαφέρον και για την περίοδο εκτός σεζόν.
Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, που αποτελεί ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό, φαίνεται πως αρχίζει πλέον να γίνεται πραγματικότητα. Όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες δηλώνουν αύξηση στην πληρότητα και στις τιμές τους κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, κάτι που δείχνει ότι η Ελλάδα αρχίζει να αποκομίζει οφέλη από μια πιο ισόρροπη κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας μέσα στο έτος. Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παίζουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, προσελκύοντας επισκέπτες για επαγγελματικούς λόγους, city breaks και θεματικό τουρισμό, όπως ευεξία, γαστρονομία και πολιτισμό.
Το 2024, λοιπόν, δεν ήταν απλώς μια χρονιά συνέχισης της ανόδου του τουρισμού. Με σημαντικές επενδύσεις, αύξηση στις υψηλές κατηγορίες καταλυμάτων, ενίσχυση της περιόδου εκτός αιχμής και σταθερή οικονομική απόδοση, ο ελληνικός τουρισμός δείχνει ότι μπορεί να αφήσει πίσω του τον παροδικό χαρακτήρα της εποχικότητας και να μετατραπεί σε σταθερή εγχώρια δύναμη ανάπτυξης.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.