Tην πίεση που υφίσταται από τις νέες τεχνολογίες στον τομέα των παιχνιδιών, την αλλαγή των συνηθειών αλλά και από τα νέας γενιάς παιχνίδια για παιδιά, υφίσταται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς μία από τις παραδοσιακότερες και διαχρονικές εταιρείες σε αυτόν τον κλάδο, η Playmobil.
Να θυμίσουμε ότι υπήρξε περίοδος που τα Playmobil κατασκευάζονταν στη χώρα μας από την ιστορική εταιρεία παιχνιδιών, Lyra, και είχαν παρουσία σε όλα τα ελληνικά σπίτια. H είσοδος της Playmobil στην Ελλάδα έγινε το 1975, όταν οι αδερφοί Πανταζόπουλοι έκαναν την εισαγωγή των διάσημων παιχνιδιών. Έναν χρόνο αργότερα, ο Μάρκος Λύρας, εκ των ιδιοκτητών της Lyra, ταξίδεψε στη Γερμανία, χώρα καταγωγής των Playmobil και ζήτησε από την Geobra, εταιρεία δημιουργίας των Playmobil
Σε διεθνές επίπεδο η Playmobil δεν διανύει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της. Αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πωλήσεων και της πρώτης ζημογόνας χρήσης στην ιστορία της κατά το οικονομικό έτος 2022/2023. Η εταιρεία επικαλέστηκε τότε παράγοντες όπως η αδύναμη οικονομία, ο πληθωρισμός και η μεταβαλλόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών ως παράγοντες που συνέβαλαν στην ύφεση. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, η Playmobil εφάρμοσε μέτρα μείωσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών θέσεων εργασίας, και επικεντρώθηκε στην προσαρμογή στις εξελισσόμενες τάσεις της αγοράς.
Σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα, το 2019 η δημοφιλής εταιρεία παιχνιδιών, Playmobil Hellas, είχε τζίρο στην ελληνική αγορά 17,82 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος το 2020 μειώθηκε στα 16,87 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη 417,38 χιλιάδες και 335,64 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα. Η πτωτική πορεία της Playmobil Hellas συνεχίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς στην οικονομική περίοδο που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2024, ο τζίρος της ήταν πλέον 11,42 εκατομμύρια ευρώ (από 15,2 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα). Με τα κέρδη να έχουν μειωθεί ακόμα περισσότερο στις 31 Μαρτίου του 2024 στις 142,32 χιλιάδες ευρώ από 225,22 χιλιάδες ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε.
Η πορεία της στο χρόνο
Η Playmobil εφευρέθηκε από τον Γερμανό εφευρέτη Hans Beck (1929–2009), ο οποίος θεωρείται ο «Πατέρας του Playmobil». Ο Beck εκπαιδεύτηκε ως κατασκευαστής επίπλων και ήταν επίσης φανατικός χομπίστας των μοντέλων αεροπλάνων, ένα προϊόν που πρότεινε στην εταιρεία Geobra Brandstätter. Ο Horst Brandstätter, ιδιοκτήτης της εταιρείας, ζήτησε από τον Beck να αναπτύξει αντί αυτού φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά. (Η εταιρεία αρχικά ήταν παραγωγός διακοσμητικών και λαβών για φέρετρα.)
Ο Beck αφιέρωσε τρία χρόνια, από το 1971 έως το 1974, αναπτύσσοντας αυτό που έγινε το Playmobil. Πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα που του επέτρεψε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που δεν θα ήταν πολύ περίπλοκο, αλλά παρόλ’ αυτά θα ήταν ευέλικτο. Ένιωθε ότι η υπερβολική ευελιξία θα εμπόδιζε τη φαντασία των παιδιών και η υπερβολική ακαμψία θα προκαλούσε απογοήτευση. Το παιχνίδι που συνέλαβε θα χωρούσε στο χέρι ενός παιδιού και το σχέδιο του προσώπου του βασιζόταν σε παιδικά σχέδια: ένα μεγάλο κεφάλι, ένα μεγάλο χαμόγελο και χωρίς μύτη.
Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 και οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου που επιβλήθηκαν στην Geobra Brandstätter, για την οποία ο Beck εργαζόταν ως επικεφαλής ανάπτυξης, ανάγκασαν την εταιρεία να στραφεί σε προϊόντα που απαιτούσαν λιγότερο συμπαγές πλαστικό υλικό από τα χούλα χουπ και άλλα μεγάλα πλαστικά αντικείμενα που έβγαζε τότε από την παραγωγή της.
Το 1974, η εταιρεία παρουσίασε τα πρώτα σετ ιπποτών, ιθαγενών Αμερικανών και εργατών οικοδομών στις αίθουσες εκθέσεών της. Αρχικά, οι επισκέπτες δίσταζαν να δεχτούν το παιχνίδι. Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών στη Νυρεμβέργη, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά. Μια ολλανδική εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει την παραγωγή ενός ολόκληρου έτους. Μέχρι το τέλος του έτους, η Geobra Brandstätter είχε πετύχει πωλήσεις 3 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων με την Playmobil, ήτοι το ένα έκτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας εκείνη την εποχή. Η Playmobil άρχισε να γίνεται γνωστή παγκοσμίως καθώς από το 1975 και μέχρι το 2009, είχαν πωληθεί περίπου 2,2 δισεκατομμύρια κομμάτια Playmobil.
Η Playmobil υπήρξε και παραμένει ακόμα και σήμερα σημαντικός ανταγωνιστής των παιχνιδιών Lego. Παραδείγματα άμεσα ανταγωνιστικών παιχνιδιών και στις δύο σειρές προϊόντων δεν είναι δύσκολο να βρεθούν. Εντός των ορίων του κόσμου των παιχνιδιών Playmobil, τα παιχνίδια Playmobil είναι συνήθως ρεαλιστικά και παρουσιάζουν ακριβείς αναπαραστάσεις όπλων, πανοπλιών, στολών και εργαλείων από μια αναγνωρίσιμη χρονική περίοδο. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτα για την εξαιρετική τους προσοχή στη λεπτομέρεια είναι τα σύγχρονα παιχνίδια κατασκευών και αστικής ζωής (αυτοκίνητα, γερανοί, πυροσβεστικά οχήματα, τρένα, βάρκες κ.λπ.).
Τα χέρια των Playmobil σχεδιάστηκαν ώστε να είναι ικανά να πιάνουν και να κρατούν αντικείμενα. Οι παλαιότερες φιγούρες είχαν ενιαία χέρια. Από το 1982 όλες οι φιγούρες έχουν χέρια που περιστρέφονται και στον καρπό. Σχεδόν όλες οι φιγούρες Playmobil είναι ανώνυμες, επιτρέποντας έτσι στα παιδιά να εφεύρουν τους δικούς τους χαρακτήρες.
Εξαιρέσεις σε αυτό περιλαμβάνουν τους πολλούς χαρακτήρες από τα τρία βιντεοπαιχνίδια υπολογιστή εμπνευσμένα από τα Playmobil που παρήγαγε η Ubi Soft Montreal μεταξύ 1998 και 1999, όπως ο Άλεξ, ο Χάιπ και η Λόρα. Οι πρώτες γυναικείες φιγούρες διακρίνονταν από το χτένισμα και ένα φαρδύτερο θώρακα που υποδήλωνε την ύπαρξη φούστας, μέχρι που ένας επανασχεδιασμός που πραγματοποιήθηκε αντικατέστησε τον θώρακα με πιο εμφανές στήθος, μικρότερη μέση και ελαφρώς λεπτότερα χέρια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.