24 Μάι 2025
READING

Το ζευγάρι επιστημόνων που διέφυγε από την Αθήνα για να αφοσιωθεί στην παραγωγή ελαιολάδου 

3 MIN READ

Το ζευγάρι επιστημόνων που διέφυγε από την Αθήνα για να αφοσιωθεί στην παραγωγή ελαιολάδου 

Το ζευγάρι επιστημόνων που διέφυγε από την Αθήνα για να αφοσιωθεί στην παραγωγή ελαιολάδου  

To Kτήμα Agros, οι βάσεις για τη δημιουργία του οποίου τέθηκαν το 2013, αποτέλεσε τη διέξοδο του Νίκου Κρικέλη και της Σταυρούλας Ρόζου από την καθημερινότητά τους στην Αθήνα. Ο Νίκος, χημικός και η Σταυρούλα, φαρμακοποιός, έλαβαν την απόφαση να στραφούν στον πρωτογενή τομέα και να κερδίσουν την ποιότητα ζωής που τους στερούσε η ζωή στην πόλη.

Τη βάση για τη νέα ζωή που είχαν οραματιστεί να δημιουργήσουν στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, αποτέλεσαν οι Βαράκες Μεσσηνίας. Εκεί, δημιούργησαν το δικό τους κτήμα και ξεκίνησαν να παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς και αρωματικά φυτά σε μικρές ποσότητες υπό την ετικέτα «Evonymon».

Ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν αποφασίσει ότι θα έφευγαν από την Αθήνα. Ξεκίνησαν πριν κάποια χρόνια να παράγουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια πρόσθεσαν στην παραγωγή τους τα αρωματικά φυτά. Παρά την ενασχόλησή τους με την πρωτογενή παραγωγή, βάση τους παρέμενε για αρκετά χρόνια η Αθήνα. Ταυτόχρονα, η προετοιμασία για το επόμενο βήμα γινόταν με αργά αλλά προσεκτικά βήματα.

Η μόνιμη εγκατάσταση στους Βαράκες Μεσσηνίας

Οι αλλαγές που έφερε ο κορονοϊός στο μοντέλο εργασίας, έδωσε στη Σταυρούλα την δυνατότητα να φύγει από την Αθήνα, να εγκατασταθεί στους Βαράκες και να δουλεύει παράλληλα για την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν ήδη ως επιστημονική σύμβουλος. Με αυτόν τον τρόπο το ζευγάρι κατάφερε παράλληλα να αφιερώνει χρόνο στην αγροτική δραστηριότητα και τον αγροτουρισμό. Επιθυμία τους από την πρώτη στιγμή ήταν να μεταλαμπαδεύσουν στο ευρύτερο κοινό τα μυστικά του ελαιολάδου και των αρωματικών φυτών και λιγότερο να κυνηγήσουν τους χονδρεμπόρους για να μπουν στα ράφια καταστημάτων λιανικής πώλησης.

Μέσα από την παραγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στην ποιότητα του ελαιολάδου καθώς και στα εξέχοντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που αυτό μπορεί να παρουσιάσει. H οξύτητα του ελαιολάδου είναι χαμηλή και κυμαίνεται από 0,2 έως και 0,35, κάτι ωστόσο που εξαρτάται από τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν την παραγωγή. Κατάφεραν με τον καιρό, το ελαιόλαδό τους να βραβεύεται διαδοχικά τα τελευταία χρόνια για την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και κατατάσσεται στην κατηγορία του πρωτόλαδου καθώς η συγκομιδή του καρπού πραγματοποιείται πρόωρα.

Επιλεγμένη παραγωγή από περίπου 300 ελαιόδεντρα

Η συνολική τους παραγωγή είναι αρκετά μικρή, καθότι ο ελαιώνας τους έχει περίπου 300 ελαιόδεντρα κορωνέικης ποικιλίας, σε έκταση γης που ανέρχεται στα 15 στρέμματα. Οι καλλιέργειες αρωματικών φυτών δεν ξεπερνούν τα 2 στρέμματα. Ταυτόχρονα λειτουργούν και ως χονδρέμποροι καθώς συνεργάζονται με παραγωγούς, από τους οποίους αγοράζουν το ελαιόλαδο που παράγουν κάθε χρόνο προκειμένου να έχουν τις ποσότητες που απαιτούνται. Σε ό,τι αφορά τα αρωματικά φυτά, αγοράζουν το τσάι βουνού από άλλους παραγωγούς, δεδομένου ότι η περιοχή όπου δραστηριοποιούνται βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και δεν ευδοκιμεί το συγκεκριμένο είδος, ενώ όλα τα υπόλοιπα καλλιεργούνται από τους ίδιους.

Βασικό τους μέλημα παραμένει έως και σήμερα να επισκεφτεί ο κόσμος το κτήμα και να γνωρίσει έναν αλλιώτικο τρόπο ζωής. Οι δύο παραγωγοί λειτουργούν και ως εκπαιδευτές για το κοινό, μεταφέροντας τις γνώσεις τους για το πώς θα πρέπει να γίνεται η ορθή παραγωγή ελαιολάδου, ούτως ώστε να διατηρεί όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά μέχρι να φτάσει στον τελικό καταναλωτή.

Τα προϊόντα τους διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης τροφίμων στην Ελλάδα όπως καταστήματα delicatessen και παντοπωλεία. Επίσης, διατίθενται στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ιταλία σε μικρές ποσότητες. Επιπροσθέτως, στέλνουμε ποσότητες μέσω του eshop στην Αμερική με τη μορφή λιανικής πώλησης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.