26 Μάι 2025
READING

Cosmote σε τροχιά αλλαγών: Πιο κοντά με Telekom και η νέα εταιρεία για τις κεραίες

4 MIN READ

Cosmote σε τροχιά αλλαγών: Πιο κοντά με Telekom και η νέα εταιρεία για τις κεραίες

Cosmote σε τροχιά αλλαγών: Πιο κοντά με Telekom και η νέα εταιρεία για τις κεραίες

Με φόντο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η Cosmote κάνει ματ με δύο στρατηγικές κινήσεις: συσφίγγει τη σχέση με τη μητρική Deutsche Telekom και «ξεκολλάει» τις κεραίες της σε νέα θυγατρική.

Το διπλό αυτό στοίχημα δεν αφορά απλώς την τεχνική υποδομή — είναι προπομπός για ένα νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο, πιο ευέλικτο, πιο διεθνές και έτοιμο για τα δίκτυα του μέλλοντος.

Η τελευταία πενταετία σηματοδοτεί μια σταδιακή, αλλά συστηματική επανατοποθέτηση του ΟΤΕ στον πυρήνα του ευρωπαϊκού κολοσσού Deutsche Telekom. Με φόντο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ανάγκη για ενιαίες υποδομές και υπηρεσίες και την παγκόσμια στροφή στην πράσινη τεχνολογία, ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος μοιάζει να εναρμονίζεται όλο και περισσότερο με τη στρατηγική, την εταιρική κουλτούρα και το λειτουργικό μοντέλο του μητρικού του ομίλου.

Μέχρι που πρόσφατα αυτή η εναρμόνιση έγινε….εταιρεία, καθώς η Cosmote μετονομάστηκε σε Cosmote Telekom, ήρθαν νέες υπηρεσίες, όπως το MagentaOne, κάτι που όπως φαίνεται είναι μόνο η αρχή καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες αλλαγές.

Το MagentaOne και οι…αλλαγές που έρχονται

Πριν μία εβδομάδα η Cosmote ανακοίνωσε τη νέα υπηρεσία MagentaOne, με την οποία έρχεται ακόμα πιο κοντά με την μητρική Telekom, ενώ όπως παραδέχτηκαν στελέχη του ΟΤΕ, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Αυτή η κίνηση ήρθε να…ταράξει το εγχώριο τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι, καθώς με την ένταξη στο οικοσύστημα του brand TELEKOM, η Cosmote αποκτά διεθνές αποτύπωμα που δημιουργεί πρόσθετη αξία και την διαφοροποιεί ακόμα περισσότερο από τον ανταγωνισμό.

To MagentaONE είναι η εξέλιξη του CosmoteONE, ένα ενιαίο ψηφιακό οικοσύστημα για να διαχειρίζονται οι πελάτες της Cosmote τα προϊόντα τους, το οποίο προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις στις υπηρεσίες της Cosmote Telekom, καθώς θα αποτελεί πλέον τη ναυαρχίδα που ενώνει όλα τα προϊόντα. Από τη σταθερή, την κινητή και την τηλεόραση, μέχρι τις παραγγελίες, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις ασφάλειες. Μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει μία σύνδεση σταθερής και μία κινητής ενώ το συνολικό όφελος για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει τα 35 ευρώ το μήνα.

Για αρχή, λανσάρεται και στοχεύει στην οικογένεια και το νοικοκυριό, σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις. Η νέα υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους οικιακούς πελάτες της εταιρείας, οικογένειες, νέους, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, και για πρώτη φορά, συνδέει τα τηλεπικοινωνιακά και τα μη τηλεπικοινωνιακά προϊόντα: σταθερή, κινητή, τηλεόραση, παραγγελίες φαγητού, πληρωμές λογαριασμών, ασφάλιση και έξυπνο σπίτι.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΤΕ, το όνομα Magenta θα αρχίσει σταδιακά να εισέρχεται και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της Cosmote, ενώ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε κάτι του στυλ… MagentaTV, αντικαθιστώντας την CosmoteTV.

Οι υποδομές και οι κρυμμένες υπεραξίες

Ήδη από πέρυσι, η διοίκηση του ΟΤΕ είχε αποφασίσει να διερευνήσει την αξία των πύργων κινητής, ώστε να μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία όσων αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων. Προχωρώντας σε μια κίνηση που έχει κάνει και η μητρική Telekom.

Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών, με την δημιουργία της θυγατρικής Cosmote Towers, στην οποία «μπήκε» η δραστηριότητα των πύργων, οι οποίοι αποτιμήθηκαν στα 633 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας σημαντικές υπεραξίες.

Σύμφωνα με την διοίκηση, η λειτουργία του κλάδου υπό αυτόνομη θυγατρική θα επιτρέψει την παροχή υπηρεσιών σε τρίτους, αλλά και περαιτέρω επενδύσεις καθετοποίησης, μέσω ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και λύσεων όπως small calls, DAS κ.ά.

Ωστόσο άλλες πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο ΟΤΕ θελήσει να πουλήσει μέρος αυτής της δραστηριότητας, όπως είχε κάνει η Vodafone ή η Wind στο παρελθόν, τώρα θα μπορεί να το κάνει ευκολότερα. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς αλλά έχει πει και η ίδια η διοίκηση, ο ΟΤΕ δεν βρίσκεται ακόμα στη φάση διερεύνησης μιας τέτοιας διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών (Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia, Vodafone, Telekom Austria, Iliad, ATT, Verizon κ.ά.) έχουν προχωρήσει, είτε σε απόσχιση, είτε σε πώληση των σχετικών υποδομών. Να σημειωθεί πως Vodafone και Wind Hellas (Nova) έχουν ήδη από τα τέλη του 2020 συνεισφέρει τους κλάδους των 5.200 σταθμών βάσης που διατηρούν στην Ελλάδα στην εταιρεία Vantage Towers Greece. Ενώ και η United Group τον Απρίλιο του 2023 προχώρησε στην πώληση του 100% του δικτύου πύργων κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβενία στη Saudi Telekom αντί 1,2 δισ. ευρώ.

Η Vantage Towers Greece εμφάνισε τζίρο άνω των 147 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ τα κέρδη προ φόρων πέρασαν από ζημιές 206 εκατ. ευρώ το 2023 σε κέρδη 29,4 εκατ. ευρώ το 2024. Ενώ τα καθαρά από ζημίες 214,5 εκατ. ευρώ, σε κέρδη 22,2 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.