«Εν οίνω αλήθεια», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, και όπως φαίνεται, η αλήθεια αυτή φτάνει πια μέχρι το Λονδίνο, σε κάθε φιάλη Ασύρτικου και Ξινόμαυρου που διασχίζει τη Μάγχη. Με φόντο τη μετεωρική άνοδο της ελληνικής οινοποιίας και τη δίψα των Βρετανών για νέες, αυθεντικές γεύσεις, οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού σπάνε φελλούς και προκαταλήψεις, ανοίγοντας δρόμο από το αμπέλι της Νεμέας μέχρι τα πιο εκλεκτά wine bars του Σόχο.
Με μία προϋπόθεση: η ελληνική οινοποιία να καθορίσει με σαφήνεια την ταυτότητά της, ώστε το ελληνικό κρασί να γίνει αναγνωρίσιμο παντού και η Ελλάδα να εδραιωθεί ως σύγχρονη οινοπαραγωγική χώρα στην αντίληψη του Βρετανού καταναλωτή. Κάτι που φαίνεται να είναι εφικτό, αλλά όχι εύκολο, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της αγοράς οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία επεξεργάστηκε και δημοσίευσε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο.
Η Ελλάδα κατέλαβε, το 2024, την 20η θέση στην κατάταξη των χωρών από τις οποίες εισήγαγε κρασί το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 16ης το 2023, γεγονός που υποδεικνύει απώλεια μεριδίου αγοράς από τα ελληνικά κρασιά στη συγκεκριμένη αγορά, παρόλο που την τελευταία πενταετία – και εν μέσω πανδημικής κρίσης – κινήθηκε ανοδικά. Πέρσι, οι πωλήσεις ελληνικού κρασιού στη Αλβιόνα έφτασαν τα 5,46 εκατομμύρια λίρες, ενώ η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στη χώρα (με πωλήσεις 1,27 δισ. λίρες), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/3 του συνόλου της αξίας των εισαγωγών, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ισπανία. Η αξία των εισαγωγών κρασιού από την Ελλάδα στη Βρετανία παρουσίασε το 2024 πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος τόσο σε αξία (-14,4%, είχε φτάσει τα 6,38 εκατ. λίρες το 2023) όσο και σε ποσότητα (-11,9%), που διαμορφώθηκε στα 1,34 εκατομμύρια κιλά. H ζήτηση για λιγότερο γνωστές, γηγενείς ποικιλίες (indigenous varieties) είναι μια από τις σημαντικές τάσεις στη βρετανική αγορά, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. H αναβίωση σπάνιων γηγενών ποικιλιών σταφυλιού, αντανακλά την αυξανόμενη εκτίμηση των καταναλωτών κρασιού για την κληρονομιά και την αυθεντικότητα. Μεταξύ των ανερχόμενων σε δημοφιλία βρίσκονται οι ελληνικής προέλευσης ποικιλίες ξινόμαυρο και ασύρτικο. Σημειωτέον ότι το 2020 η αξία των εξαγωγών ήταν μόλις 1,7 εκατ. στερλίνες, επομένως σχεδόν τετραπλασιάστηκαν.
Σχεδόν το σύνολο των εισαγωγών από την Ελλάδα αφορούσε σε εμφιαλωμένο κρασί, του οποίου η αξία μειώθηκε κατά 13,7% σε σχέση με το 2023. Μείωση παρουσίασε και η ποσότητα ελληνικού αφρώδους που εισήχθη το 2024, ενώ οι εισαγωγές ελληνικού κρασιού σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 2 λίτρων αυξήθηκαν, αν και παρέμειναν και το 2024 εξαιρετικά περιορισμένες. Εκτός αυτών, την κατιούσα πήρε και η μέση αξία των εισαγωγών, αφού η τιμή μονάδας μειώθηκε στα 4,07 λίρες έναντι 4,19 λίρες το κιλό, ένα χρόνο πριν.
Το ελληνικό κρασί έχει περιορισμένη παρουσία στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν το βασικό κανάλι διανομής στην αγορά της χώρας. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες αλυσίδες η επιλογή ελληνικών κρασιών είναι περιορισμένη, ενώ περιλαμβάνεται στην κατηγορία «άλλες ποικιλίες» ή «κρασί από τον υπόλοιπο κόσμο», αλλά μόνο στο τμήμα τροφίμων-ποτών του Marks & Spencer και στην αλυσίδα Morrisson’s διακρίνεται η Ελλάδα ως χώρα προέλευσης. Αξιοσημείωτη είναι στις μεγάλες αλυσίδες η παρουσία «παραδοσιακών» ελληνικών κρασιών, όπως η μαυροδάφνη και η ρετσίνα. Ωστόσο, το ελληνικό κρασί κερδίζει έδαφος, με την αλυσίδα Aldi να έχει εισαγάγει και επεκτείνει δική της σειρά ελληνικών κρασιών από το 2020. Ευρεία επιλογή κρασιών από ελληνικούς αμπελώνες (περισσότερα από 200 οινοποιεία) διατίθεται, ωστόσο, στη βρετανική αγορά από ανεξάρτητους εισαγωγείς/λιανοπωλητές, αρκετοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, μέσω ηλεκτρονικών, κυρίως, καταστημάτων πωλήσεων. Επίσης, ελληνικό κρασί απαντάται πλέον και σε κάποια καταστήματα πολυτελείας, όπως τα Selfridges και Fortnum & Mason τα οποία διαθέτουν αρκετές ελληνικές ετικέτες, σύμφωνα με την έρευνα της Πρεσβείας.
Για την Ελλάδα, η Βρετανία εξακολουθεί να είναι σημαντικός πελάτης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 2024 η 5η μεγαλύτερη αγορά για το ελληνικό κρασί και η δεύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ ανάμεσα σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το «terroir» για την Ελλάδα; Μια περισσότερο αντιπροσωπευτική παρουσία του ελληνικού κρασιού στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις τιμολογιακής αντιμετώπισής του ως προϊόν μαζικού χαρακτήρα. Επιπλέον, ο οινοτουρισμός είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους Βρετανούς και παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές, δεδομένου ότι πέρσι η Βρετανία ήταν η δεύτερη σημαντικότερη χώρα προέλευσης τουριστικών αφίξεων στην Ελλάδα, με πάνω από 4,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.